Менталната аритметика – хит сред родители и деца

Или как да направим детето си гений? Вижте!
20 фев 2018 08:15,
12
Менталната аритметика – хит сред родители и деца
Снимка: Личен архив

Успехът на едно дете в бъдеще зависи от интелектуалното развитие и качеството на възпитанието през първите години от живота му. За щастие, тази задача напоследък става все по-достъпна, благодарение на появата на менталната аритметика. Така развитието на независим, успешен човек с гениални възможности към всички науки и дейности, стана много по-лесно.

Що е то "ментална аритметика"?

Ако за първи път се сблъсквате с понятието "ментална аритметика", е важно да знаете, няколко неща: Тя помага да се тренират нервните връзки на мозъка на вашето дете и да се развива скоростта и качеството на мисленето му. И това изисква съвсем малко занимание: един пълноценен урок седмично, плюс по 15 минути на ден домашна работа.

Същността на менталната аритметика e бързoто смятане наум - начин, който е много ефективен и полезен за хармоничното развитие на интелекта. И това се отнася не само за мозъка на децата, но и на възрастните.

В началния етап на обучение детето се учи да смята с помощта на топчетата, разположени на китайското сметало Абакус. С времето скоростта на смятане става много по-бърза. По-късно детето ще може да умножава, дели, събира и изважда петцифрени числа устно, без помощта на сметалото. Цялото обучение пък минава под формата на игра.

Двете полукълба на мозъка в действие

Менталната аритметика развива хармонично двете полукълба на мозъка. Лявото полукълбо - отговаря за логиката и високия коефициент на интелигентност, способността за съсредоточаване върху задачата, паметта и умениeто за наблюдение. Дясното полукълбо - дава висок творчески потенциал, интуиция, въображение, самоувереност, независимост. Само активното използване на двете полукълба помага да се увеличи интелектуалният и творчески потенциал.

Съвременната образователна система е насочена към развитието на лявото полукълбо, затова при повечето съвременни хора то работи по-добре. Хората са добри изпълнители и отговорни работници. Само няколко късметлии използват едновременно двете полукълба и резултатът е инициативни, творчески, вдъхновяващи личности и в същото време събрани и внимателни. Именно това е пътят към успеха, към съществения и радостен живот.

На какво учи менталната аритметика?

Целта на родителите не е децата им да се научат да броят по-бързо от калкулатора. Методиката помага за решаването на много задачи: моментното броене на многоцифрени числа наум; бързото изучаване на чужди езици; усърдие и самодисциплина; способността за концентрация, упражняване на фотографската памет;

спестяване на време и енергия при учене и подготовка на домашната работа; увеличаване на успеваемостта по всички предмети; възможност за приемане в добро училище и в желания университет; вяра в собствените сили; творческо мислене; умението за едновременно решаване на няколко задачи.

За улеснение на родителите ще кажем, че има училища, като SmartyKids, които разполагат с програма за деца от 4 до 12 години, предлагат безплатни уроци (и в столицата, и във Варна). Идеята е предварително да се прецени до каква степен детето е готово да усвои знания по този метод.

Затова има и индивидуално обучение, децата не се поставят под общ знаменател. Освен това е важно за детето да не се притеснява от трупането на нови знания, да не "гони" единствено високи оценки и да приема ученето като забавление.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
Михаил Вохам преди 5 години
Азиатски извращения с децата - на българска почва. Какво можем да кажем за приумицата ментална аритметика или иначе казано , смятане наум : 1. Калкулаторът отдавна е измислен. С помощта на обикновен калкулатор за 2-3 лв ще постигнете същия ефект на смятане, без да претоварвате мозъка на детето. 2. Менталната аритметика НЕ ПОМАГА по математика! Тя превръща детето ви в калкулатор, в робот, а не го учи да разсъждава. Менталната аритметика е част от китайската роботизирана култура.
12
0
 
2
 
! Отговори
Люси преди 5 години
До Иначе казано: Не е смятане наум. Това е работа на виртуално сметало... :)
11
1
 
3
 
! Отговори
Станислава преди 5 години
И аз съм много доволна от амакидс
10
1
 
4
 
! Отговори
Николина преди 5 години
Амакидс са най-добрите. Детето ми ходи там и съм много доволна.
9
4
 
3
 
! Отговори
етбфдж преди 6 години
НадО, Тпа Офцоооу!
8
5
 
16
 
! Отговори
пери преди 6 години
Ако ви бяха написали "смятане наум" вместо "ментална аритметика", изобщо нямаше да и привлече вниманието и да кликнете. Това е номерът. Иначе топлата вода отдавна е открита.
7
0
 
8
 
! Отговори
Лора преди 6 години
Менталната аритметика, или Mental Math е задължителна част от образованието по математика в британската образователна система. От седем годишен синът и учи Mental Math. Тя обаче трябва да се учи като част от един различен подход в обучението по математике, който е изключително практичекси насочен, а не само на база сухи цифри.
6
8
 
18
 
! Отговори
pepe преди 6 години
Поредната Софийска мода за пъpвeнюта. Скоро и в провинцията. Та родителите, които не знаят какво да си правят парите плащат, за да направят децата им по-умни, като с магическа пръчица. Да, ама ум не се налива с кофата. Ако детето има интелект и без "ментална аритметика" ще печели олимпиади, и обратно.Много се забавлявам от находчивите начини да се оберат парите на богатите, даже в известен смислъл адмирирам находчивостта на хората мислещи тези схеми.Никога не бих си записал детето :)
5
8
 
27
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 6 години
Това с 5-цифрените числа ме заинтригува. Добре е да подготвяте децата за голямата инфлация , дето ще ни налегне ако освободят курса на лева- като отиде детето и трябва да сметне колка са 3 бири по 24357лв плюс кутия цигари за още 76384лв - да знае предварително , дали ще има за две лукчета от 584лв Хехехе
4
3
 
27
 
! Отговори
НеУчен преди 6 години
Забравих да спомена, че с такава учителка и татковците ще се запалят по математиката. Чисто ментално, де. Приятен ден на всички!
3
1
 
42
 
! Отговори
НеУчен преди 6 години
Първо думата ментална аритметикаможе да се замени с българска-смятане наум.Това са много хубави и полезни занимания. Има също уроци по бързо четене и повишаване на възприемането, но не очаквайте децата Ви да станат гении от това. Човешкото тяло, и мозъка, има потенциал, но и ограничения. Ако си дебел и нисък никой треньор на света не може да те направи шампион по лека атлетика.Иначе има подобрение от тези дейности.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ako ne se osmislq nauchenoto NIAMA smisyl da uchite. Sprawochnici ima navsiakyde
1
2
 
39
 
! Отговори
Иначе казано преди 6 години
Смятане на ум