Човешка колония в космоса? Наши ученици победители в конкурс на НАСА

Младежи от Варна предлагат разрешение на проблемите на човечеството
17 мар 2018 16:36,
92
Човешка колония в космоса? Наши ученици победители в конкурс на НАСА
Снимка: Архив, Reuters

Два екипа от варненски ученици са спечелили първи места в международния конкурс на НАСА за космически колонии, съобщи ръководителят на проектите доц. Веселка Радева от Планетариума на Висшето военноморско училище в крайморския град. По думите й тази година в надпреварата са участвали 10 000 ученици от цял свят, които са представили 2 500 проекта.

Единият от наградените български екипи е от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон". Петте момчета са заели първото място в категорията за 12 клас.

Проектът им, наречен "UniSpace", предлага разрешаване на проблемите на човечеството чрез изграждане на градове в орбитата, близо до Земята, обясни Радева. Идеята на момчетата е бъдещите бази да бъдат разположени в пръстен, видим от планетата ни. Там ще се работи по подготовката за колонизиране на други планети, докато останалите на Земята пък трябва да се концентрират върху екологичното й възстановяване.

Осемчленният екип на гимназията по ИТ "Екзюпери" във Варна също е класиран на първо място, само че в категорията за 11 клас, допълни Радева. Проектът на младежите се казва "Deep Space" и предвижда построяването на човешка колония в покрайнините на Слънчевата система.

По думите на Радева предложението на учениците е от там да започне всъщност разселването на човечеството в други звездни системи, като са набелязани и конкретни планети, които биха могли да станат нов дом за хората.

Радева разказа още, че българите са постигнали голям успех и при индивидуалните участници. Проектът на Катерина Стаматова от 10 клас на Математическата гимназия, наречен "Quibella", е класиран на второ място в тази категория.

Всички проекти са разработвани в продължение на една година, уточни Радева, цитирана от БТА.

По думите й наградените екипи са поканени да представят разработките си пред Конференцията за международно космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество през май в Лос Анджелис, Калифорния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки, който е чел книжките на библиотека "Галактика" и "Фантастика", може да напише такъв проект
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато сме в училище нямаме равни, после чиста вегетация за без пари. Без значение дали си чистачка, професор, инженер. Всичко на 500 лева месечно. Ако имаш късмет - камериерка или сервитьор за 600 лева.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има и мечтатели и писатели на фантастични романи. Иначе ще е голяма скука. Абе нека си правят градове във въздуха - лошо нема. Преди време един продаваше парцели на Луната, беше отворил и офис, ама май го арестуваха. Само фон Браун човека си е реалист. Качи хора на Луната, за повече не можа, то не е и лесно - *** до Марс, *** до Юпитер, айде и до Венера.
70
0
 
0
 
! Отговори
NAVIBULGAR DO 73 преди 6 години
Pomisli-predi mnogo,mnogo godini horata sa smqtali 4e ne e vyzmojno da poletish,plavash pod vodata....a sega.Taka 4e ne bydi tolkova kategori4en.Vsi4ko e vyzmojno samo tehnologija e nujna.Istorijata go e dokazala...
69
0
 
1
 
! Отговори
Handel преди 6 години
До Анонимен #74: "Детски проекти"? в 12 клас на Математическата гимназия? Детски проекти са когато на 5 години рисуваш мама, тати и аз с чертички или на 13 правиш космически кораб от Лего. На 19 години в Математическа гимназия да повтаряш като папагал празни приказки без да имаш и най-малката представа от физика, икономика, и поне свръх елементарна представа от социология, е непростимо.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствения български космонавт който не е затънал в мръсни далаверки и не се е продал на руснаците е Александър Александров, затова руските слуги не го харесват никак.
67
1
 
7
 
! Отговори
nn преди 6 години
горките съвременни деца, яко са ги зомбирали с технологичните играчки, блогове, филми и прочее смешни и преходни неща. За какво име е да разселват човечеството в космоса, като на човешкото тяло си му е най-добре на Земята-майка. Ми то населението на Европа намалява и става по-болно, какво ще дири в негостоприемния космос. Вместо проектите да са как да си подредим и да се грижим за континента и Планентата си, как хората да спрат с лакомията и да станат човеци, те тръгнали космоса да колонизират.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и да намерят будали за заселване,да ги изпържат радиоактивните лъчи в някоя космическа станция,колко му е?
65
1
 
2
 
! Отговори
Зелката 2 преди 6 години
Никой не е напускал земната орбита и не е отивал в тъй нареченият от ЕЛИТА "КОСМОС" ! Има така нареченият Van Allen radiation belt който се намира там и нищо неможе да мине през него без да се изпържи от радиация ! Всички смехотворни капсули и "кораби" дето НАСА показва са си изработени баш от метални елементи а само И*ДИОТ би казал ,че метала предпазва от брутална радиация която е там горе ! Овците спят а ЕЛИТЪТ пише историята , учебниците , религиите и ви кара да живеете по техните правила !
64
2
 
2
 
! Отговори
Зелката преди 6 години
Доказано е от неутрални журналисти,учени и т.н. ,че всичко свързано с кацането на ЛУНАТА и извън ниска орбита на земята е ЛЪЖА И ИЗМАМА!НАСА е доказана компания която краде милиарди долари от американските данъкоплатци и им представя в замяна измислици и фикции наречени СНИМКИ ,CGI видео ефекти ! Защо си утрепаха астронавта Gus Grissom с още 2-*** в тренировъчната капсула изпечени живи!?Има едно видео на един журналист в Youtube как показва неедитнатото видео на астронавтите и rageват и заплашват
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БЪЛГАРИЯ СТАРЦИТЕ СВЪРЗАНИ С КОСМОНАВТИКАТА СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ЧЕ ТУК Е СЪВЕТСКА РЕПУБЛИКА
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
двамата космонавти с космически лъжи
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДВАМАТА КОСМОНАВТИ ИЗЛЕТЕЛИ В КОСМОСА НА СЪВЕТСКИ РАЗНОСКИ ВЕЧЕ НАД 30 ГОДИНИ ОСИГУРЯВАТ ЗАПЛАТИ НА ЦЯЛО СТАДО НЕКАДЪРНИ СТАРЦИ
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДВАМАТА КОСМОНАВТИ ИЗЛЕТЕЛИ В КОСМОСА НА СЪВЕТСКИ РАЗНОСКИ ВЕЧЕ НАД 30 ГОДИНИ ОСИГУРЯВАТ ЗАПЛАТИ НА ЦЯЛО СТАДО НЕКАДЪРНИЦИ
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АстрофизикОсвен България по двама космонавти имат Полша, ГДР, Чехословакия и т.н.Разбира се, ГДР вече не се гордее с това, защото ГЕРМАНИЯ си има собствена космическа програма хаха
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що е то да си български космонавт:БЕЗПЛАТНО РУСНАЦИТЕ ТЕ ТРЕНИРАТ, БЕЗПЛАТНО РУСНАЦИТЕ ТЕ ИЗСТРЕЛВАТ, КАЗВАТ ТИ КАКВО ДА ПРАВИШ И ПОСЛЕ ТЕ СВАЛЯТ НА ЗЕМЯТА И ТЕ ИЗПРАЩАТ ОБРАТНО В БЪЛГАРИЯ.А тук цял живот държавата те храни, пои и ти урежда постове и длъжности.Другите военни летци ти завиждат, ама не щот си бил в космоса, а щото те храни държавата. Пък ако не си излетял в космоса ставаш първи космонавт, за този дето е успял е отредено второто място - както при всеки успял българин.
57
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човешка колония в Космоса е толкова вероятна колкото и да видите амеби да разцъкват бейзбол. Глупости на търкалета.
56
2
 
5
 
! Отговори
makedonska galaktika преди 6 години
kosmos zemlio makedonska
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PO DOBRE KRAVARCHETA DA IDAT BYLGARCHETATA NE SA OPITNI MISCHLETA MOLQQQ TOVA NEE RADOSTNO
54
4
 
4
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Браво, открили са топлата вода.