Фандъкова: Модерно образование – това е шансът ни!

"Най-важни са инвестициите в учителите и обучението им"
19 апр 2018 12:45, Анисия Иванова
54
Фандъкова: Модерно образование – това е шансът ни!
Архив: БТА

Модерно образование и иновации – това е шансът на България и на Европа, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференция в "София Тех парк". Темата е "Educate to create" – от дигитални ползватели към дигитални създатели".

"Резултатът от тази конференция очакваме да бъде много важен - изготвяне на призив за действие от София, който се надяваме да начертае конкретни стъпки и да даде тласък на дигиталното образование, както в България, така и в цяла Европа", каза още тя.

По думите й качественото образование е ключов фактор за развитието на икономиката.

"Модерно образование и иновации – това е шансът на България, това е шансът на Европа. Този шанс е днес, утре ще бъде късно – време е да действаме. Искам да поздравя българското правителство и Министерството на образованието и науката с много активните реформи, които провеждат в момента в българското образование. Резултатът в образованието, както знаем, за съжаление не идва утре, той ще дойде много по-късно, но усилията си заслужават", допълни още Фандъкова.

Тя припомни, че Министерски съвет прие над 11 програми за модернизация на българското образование.

"Най-важни са инвестициите в учителите и обучението им. Ако искаме създатели днес или утре, трябва да имаме учители създатели. Нека първо да си пожелаем всички учители да бъдат дигитални ползватели, което все още не е факт, но да мислим и по-смело, да привличаме млади учители, да привличаме не само учители с дигитални умения, а и създатели", каза още кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
9
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 6 години
Да бе ,2000, а останалите да кретаме със 600, лв заплата? Учителите не трябва да взимат повече от 1000 лв, една предостатъчна за да се намерят качествени. През социализма сме имали добро образование, но учителите не са взимали 5000 лева! Трябва контрол, а не разточителни заплати! Учителството е призвание, ако искат хилядарки да стават манекенки! Същото се отнася за вечно недоволните лекари, полицаи и прочие...
47
2
 
5
 
! Отговори
Клара преди 6 години
То и сега образованието е модерно. В осми клас учат в седмицата 13 часа английски и два часа български език. Това им е последната реформа! Не се чудете защо след това бягат навън. Ами те не знаят български! Как да ви разберат!98229
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
45, НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЕДНАКВО ГЛУПАВИ, ЗАЩОТО ЖИВЕЯТ В РАЗЛИЧНИ СЕМЕЙСТВА, ТАКИВА КОИТО СЕ ГРИЖАТ ЗА УМСТВЕНОТО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦАТА СИ И ТАКИВА С ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ИНСТИТУЦИИТЕ, АЗ ЛИЧНО ДЪРЖАХ ВСЕКИ ДЕН ДА УЧИМ ЗАЕДНО И РЕЗУЛТАТИ ИМАШЕ- МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ И ДВЕ ВИСШИ ОБРАЗОВАНИЯ. ЕДНО Е ДА РАБОТИШ ИНДИВИДУАЛНО, ДРУГО Е ДА РАБОТИШ С 27 ДЕЦА ПРИТИСКАН ОТ РАМКИТЕ НА УЧЕБНИЯ ЧАС.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо модерно образованите хора отиват да работят за просперитета на Меркел.Второ тук няма нужда от модерно образовани хора, защото ще са много малко гласуващите на изборите.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Модерно" и "иновации" - бягай далеч от тези глупости. Откакто хванаха смартфона и фейсбука, модерно и инвовации са вече мръсни думи.
43
2
 
4
 
! Отговори
Гери преди 6 години
До До Гери Извратена личност си господине!
42
0
 
10
 
! Отговори
бай Иван преди 6 години
Не знам какво разбира г-жата под "модерно" образУвание, ама сега нещата много куцат. Децата до 6-7 годишна възраст са любознателни, всичко им е инересно, искат да научат нови неща и в момента в който стъпят в училище нещата се сгов**сят почти всички стават еднакво тъ*и.
41
3
 
6
 
! Отговори
До Гери преди 6 години
Ти да не се цункаш с Картофка за да я защитаваш така ревностно? Май има цунки-гунки, а?
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Модерно образование и иновации" - Натруфени празни приказки, без съдържание. Нищо повече. Какви иновации? Те децата вече основно учат извън училище, ако искат качествено образование. Предвиждам до 10 години всеки що-годе по-нормален родител да си прехвърли детето в самостоятелна форма на обучение, за да не си губи времето в държавните и училищни клоаки - раят на агресията и безпризорността!
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГериАз си я гледам всеки ден, много е голяма и хубава - работата ми.
38
11
 
3
 
! Отговори
Гери преди 6 години
До КОНСТАНТИНОВ Ти си крадецът, жената е много свястна!
37
8
 
2
 
! Отговори
Гери преди 6 години
До Анонимен Гледай си работата!
36
0
 
10
 
! Отговори
Прочетох го преди 6 години
До Анонимен 33Но не виждам конкретика. Даже ще кажа: миналата есен вдигнаха заплатите с 15 %, но това е процентът, с който заплатите трябваше да бъдат вдигнати през 2009. Сега процентът е 100. Влагане в учители и обучението им е въпросът какво значи това. Даване приоритет на педагогиката? Но това не гарантира, че след това тези хора, които са качествени ще станат учители. Първо е влагането в заплати, а след това в други неща. А така имаме приказки, но основния проблем няма да се реши-дано греша
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Образователната система трябва да се промени. Има много предмети в университета, които съществуват за да може определени професори да преподават.В училищата пък децата са пренатоварени и зубрят без да влагат някаква мисъл в информацията.
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственият шанс, ако сте млади, са терминалите на летището! Иначе животът ви ще мине в мафиотския затвор, наречен държава България.
33
2
 
8
 
! Отговори
ДО 32 преди 6 години
Селянчетата дето живеят у софето, масово са с регистрация по родните си места. Те гласуват там, не У софето. Оправи си опорките, Кутев!
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Заплатина 100 процента те подкрепям, но поне подзаглавието да беше прочел.
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как КОЙ???? Ами селянчетата, които дойдоха да живеят в столицата си я избират! Какво очакваш от такива? Не обиждам ИСТИНСКИТЕ СЕЛЯНИ И ЗА МЕН ТОВА НЕ Е ОБИДНА ДУМА. ИСТИНСКИТЕ СА СИ НА СЕЛО, САДЯТ, КОПАЯТ, ГЛЕДАТ ЖИВОТНИ И ЖИВЕЯТ НОРМАЛЕН, ИСТИНСКИ ЖИВОТ! А у софията са навлеци без работа, висящи по кафенетата или търсещи днеска някъде да заработят за да ги изпият утре! Или разни мошенници, финансови аферисти или нар.ко.дилери...........въобще....смет!
30
0
 
10
 
! Отговори
Заплати преди 6 години
За да има качествено образование, трябват качествени учители. Качествените учители искат качествени заплати - 1500 минимална за начинаещ и пропорционално нагоре, но сега, а не след 10 години. Ако няма качествени заплати, няма качествени учители, няма качествено образование. ГЕРБ както обикнове тръгва отзад наред. Извинявам се на качествените учители в момента. Има и такива, но са единици. Средната възраст на учителите е над 50.
29
11
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 29 преди 6 години
Аз, и пак ще гласувам за нея. Проблем?