Християнство, ислям... учениците ни ще изучават религии

МОН я е планувал вече в програмата от 1 до 12 клас
20 апр 2018 10:30, Петя Славова
117
Християнство, ислям... учениците ни ще изучават религии
Снимка: архив, Булфото

Въвеждане на предмет по неконфесионално религиозно обучение, в който учениците от 1 до 12 клас ще се запознаят със световните религии. Това предвижда проект на министерството на образованието и науката.

Основната цел на предмета е да даде познания на учениците в религиозната сфера и да развие у тях усет и уважение към религиозното, като по този начин спомогне за ценностната им ориентация и разбиране на различни религии.

Неконфесионалното обучение е основано преди всичко на специфичния за религиите ценностен подход, без да се придържа към догматиката на едно единствено вероизповедание, пише "Монитор".

По този начин учениците ще придобият познания за религиозните аспекти на националната и световната история и култура, толерантно отношение към верските и културните различия, ще могат да се ориентират във вярвания, идеите и ценностите на отделните религии. В учебното съдържание е заложено изучаване на "Благонравие" от първи до 1 до 4 клас.

Учениците от прогимназиалния етап ще се запознаят в 5-и клас с четирите основни световни религии – християнство, ислям, юдаизъм и будизъм, в 6-и с храмовата култура, с 7-и с различни свещени места и личности.

Между 8-и и 12-и клас основното съдържание на предмета се формира от систематическо и историческо представяне на религиите като ядро в историята на идеите и културната история на човечеството.

Освен изучаването на религиите в ценностен план в неконфесионално религиозно обучение, от МОН са внесли проект и за досегашните възможности за изучаване на християнството и ислям в догматичен план.

Така учениците от 1 до 12 клас, които изберат да изучават този предмет, ще имат възможността да се запознаят със свещени текстове, символи, основни понятия за двете религии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
3
 
! Отговори
N hllah преди 5 години
Браво!! Без тъй училищата са пълни със Турци затова много хубав закон. Вие пък Българите шшш!!
105
3
 
8
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 5 години
Това да се изучават различни религии и свещени текстове, че и хора свързани с тях ми се струва излишно и безполезно. Няма какво да заблуждавате децата с разни писания,те виждат реалността в България и ако искате да имат ценности, трябва родителите да им обясняват от малки кое е добро и лошо. В часовете по българска литература може да се спомене например за личността на Христос, защо се празнува Коледа и Великден,но не виждам причина някои да обяснява за Мохамед и Корана? Защо Ще ни потурчват ли?
104
2
 
3
 
! Отговори
Okop преди 6 години
A, idva voina, nema da ima uchiliste....
103
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РЕЛИГИИТЕ РАЗВАЛЯТ ХОРАТАТрябват на нашите ученици науки защото живеем във време на бързо развиващи се техники а вие ще им наливате главите с разкази за лирични герои живяли преди хиляди години. Дори и да са истински и да слезнат от небето всички тези от библията,тората и корана ще им кажат-"Гледайте си живота във вашето време. Ние живяхме в нашето вие сте тук и сега. "Религиите са банални.
102
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакви религии в училище! Часовете по история, философия и литература са достатъчни, за да получат представа децата ни за вероизповеданията.
101
5
 
3
 
! Отговори
муспи преди 6 години
До ПЕНКОИмаш късмет, - организаторите на това щоу са все работници по материята. Казваш че религиите са за да се развива езика, но юдаизма се изповядва от племе дето няма език - говорят на съвсем изкривен немски, характерен за азиатски пришълци в Германия, - сега арабите там заговорват постепенно на нещо такова.
100
7
 
12
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Защо ми се струва, че по заобиколен начин ни се съобщава, че ще вкарат изучаването на Исляма в Българските училища?!?! Това явно е по нареждане от Брюксел! Не забравяйте, че в държави като Германия, (не)Великобритания и Холандия учениците биват индоктринирани в Ислям учейки Коран и бивайки водени на джамия! Пропадането няма дъно.....
99
4
 
11
 
! Отговори
riho преди 6 години
Страхотна идея. Часовете ще ги водят архонт Слави Бинев, богословите Данчо ментата и волен сидеров, баба гуси, палома...и ще настъпи такъва живот,че само си викам дано, дано..Държавата няма място в религиозното обучение.
98
3
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
ЧУДЕСНА ИДЕЯ И ПРАВИЛЕН ПОДХОД НА МО !!! АЗ ОБАЧЕ СЪМ ПРОТИВ РЕЛИГИИТЕ , ЗАЩОТО СЪМ ТАКА ИНФОРМИРАН И САМОИНФОРМИРАН ,ЧЕ СМЯТАМ МАТЕРИЯТА ЗА ПЪРВИЧНА , А РЕЛИГИИТЕ ЗА ПРОЯВА НА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА ЕЗИЦИТЕ И СТРАХА ОТ НЕИЗВЕСТНОТО !!! ДАЛИ В ПЕРИОДА 1-12 КЛАС ЩЕ БЪДЕ ЗАСТЪПЕН АТЕИЗМА -МАТЕРИАЛИЗМА И НА КРАЯ ....ЕПИКУРЕЙСТВОТО. ХА !!!???
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Но в училище от преподаватели със светско образование."Че то има ли някой от съвременните учители, който да не е със "светско" образование? Само да не е някой "млад" учител, че като гледам сега как ги приемат педагогика в СУ ...
96
2
 
3
 
! Отговори
Нека преди 6 години
Но в училище от преподаватели със светско образование.Това ми допада.
95
2
 
4
 
! Отговори
Писна ми от религии! преди 6 години
Айде да се трепем заради самият Спорт!!
94
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Атеистите тук пак не са схванали идеята. Искат да го въведат в училищата като свободноизбираем предмет, защото християнските ценности и етика, ако ги нямат в семейството, децата няма от къде другаде да ги научат. Никой не се опитва да направи от децата ви религиозни фанатици, а само да ги направи малко по-морални хора. Нещо, което вие атеисти/комунисти не искате да направите.
93
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички религии са еднакви, болест на главния мозък
92
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ли не страда вече от тази скапсна и отвратителна религия исляма? Това е проказа за душата, мозъка, увреждаща човек от раждането му до самата смърт. Работил съм с крайни ислямисти от Пакистан, Бангладеш, Турция, Малайзия, африкански муслими които обрязват момичетата си по най-зверски начин, Судан, Нигерия, Мали и др. Нямате си представа как мислят, като стадо. Имаше такива които не гледаха телевизия защото Аллах не бил създал приемника???? Отвратил съм се от тях. Гордееха се, че бият жените с
91
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв ислям в нашите училища бе, ненормалници от МОН???? Исляма е ретроградна, агресивна и безкрайно промиваща мозъка!! Не знам дали в училището в което учат децата ми ще преподават ислям. Но опитат ли се, вдигаме се всички родители и измитаме цялото ръководство. Ние д е християнска държава, изрично православни, избивани от векове от турски ислямисти. Да си учат ислям извън България, тук трябва да се забрани категорично!!!!
90
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв Хитлер, какви убити мирни хора ви тресат, нeнoрмалници? Над 70 години минаха и Хитлер още ви е виновен, че БСП не печелят избори. На промити червени кратуни думата НЕ трябва да се дава.
89
6
 
9
 
! Отговори
Лина Йосифова преди 6 години
До АнонименРодителите Ви не са говорили с Вас за религия, защото самите не са били вярващи и не са осъзнавали необходимостта от вяра, спасяваща ни от греховете. Или са били православни само според статискитката за преброяване...
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм против, но е по-добре да подобрят качеството на преподаването на съществуващите предмети с тези ресурси.
87
5
 
13
 
! Отговори
хаха преди 6 години
нелепоооо... а час по астрология и магия няма ли да въведат скоро ?!