Бой между първолаци: Да погледнем първо родителите, после децата!

Имаме ниска култура на решаване на конфликти и децата попиват това!
25 апр 2018 11:15,
74

Побой с камъни и всекидневен тормоз между деца от първи клас в 112-о училище в София. Според родители администрацията на учебното заведение се опитва да потули случилото се. След Празник на буквите родителите и малчугани се отправят към близкия парк. Вечерта завършва с побой между две от децата, а едно от момичетата бива удряно с пръчка.

Христина Ганчева е майката, която твърди, че нейното дете е системно тормозено. Тя застана пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да сподели своята версия за случилото се.

Още по темата

"Случката започва от началото на учебната година, когато детето ми насилствено е накарано да обикаля етажите на училището от детето, което е нанесло побоите на 28 и 29 март. Имало е дърпане и теглене по етажите на училището", започна разказа си тя.

Според Христина сформирана от няколко момичета "група на готините" е поставила изпитания на нейната дъщеря, за да бъде допусната в тази група. Майката е разговаряла с класната, която извикала бащата на проблемното дете на разговор, но проблемите продължили. Майката на тормозенето дете взима нещата в свои ръце и се среща с бащата, а той заявява: Моето дете е злобарче и нищо няма да се промени, ако не го смачкам от бой пред всички в двора на училището.
 
"Нещата ескалираха до побой с камъни, такова поведение следва да бъде наказано с изключване от училище", каза още Ганчева и уточни, че директорката ѝ отказва достъп до запис от видеокамерите за случилото се на 29 март.

Пред 112-о училище се събраха и родители на други деца от класа, които категорично се разграничиха от обвиненията на семейство Ганчеви. Един от родителите настоя да се подхожда отговорно към достоверността на фактите, които се излагат, тъй като самата Ганчева не е присъствала на предизвиканата от нея родителска среща.

Стигна се до леко напрежение между двете страни и обвинения към Христина Ганчева. Някои от родителите отрекоха да е имало бой с камъни между децата. Едното дете бутна другото и то падна, това беше конфликтът, уточниха те.

В студиото на "България сутрин" психологът Христо Монов определи майката на тормозеното дете като хиперпротективна.

"Имаме много ниска култура на решаване на конфликти. Родителите нека най-напред да се вгледат в себе си и да видят какво дават като поведенчески пример на децата си", коментира той и призна, че се чуди как децата не са се избили помежду си, гледайки поведението на родителите.

"Ако бях на мястото на директора, на класния ръководител, щях да се опитам да повторя тази родителска среща", отбеляза психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tъпи нагли *** ... Като пораснат, за тях и Макдоналдс няма да има, се ще работя - ми ще се правят на дилъри и мутри и ще го държим по затворите докато изгният. Защо изобщо го учим, не знам ...
66
0
 
0
 
! Отговори
60 преди 5 години
Да бе, нали и в Италия са така - в един момент почват да се вадят патлацу, между 16-17 годишни ...
65
0
 
10
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
До Екатерина КоловаКакви още аргументи искате:1. убийство на шестокласник от негов приятел с два удара в глава - аргумент?2. новина от днеска "нов случай на агресия в училище шестокласник ритна друг в корема, пострадалото момче e в болница. - аргумент? 3. Докато не претрепят ваше дете - май безпредметно да изреждам аргументиПрочети още на: https://dnes.bg/notifikacii/2018/04/25/sled-ritnik-v-uchilishte-shestoklasnik-e-v-bolnica.374681"
64
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Открихте топлота вода. Децата са отражение на родителите и подражават на родителите.Като бащата е *** и алкохолик, а майката е "модерна и независима" жена, както биха казали анорексичките от БТВ и Нова, какви очаквате да са децата?
63
0
 
8
 
! Отговори
иам и такъв начин преди 5 години
За записите бащата да се обърне към адвокат и Прикуратура!
62
1
 
12
 
! Отговори
До 60 преди 5 години
Осъзнаваш ли, че това намиране на някой друг (приятел), който да те защити може да продължи да безкрая от двете страни? Жертвата си намира някой по-голям, който респектира побойничките, но побойничките също имат приятели и ги викат да респектират този по-голям приятел. После той вика други още по-голями приятели и т.н. и т.н., накрая ще се стигне до пистолети, ножове и бухалки между възрастни хора. А е трябвало бащата на побойничката да й зашлеви по един шамар на всяка буза и готово.
61
0
 
9
 
! Отговори
Скрито-покрито преди 5 години
Аз видях една хухумявка, която ще седи на тоя стол до пенсия. Ще прикрива всичко, която може да и развали спокойствието и излъскания имидж на училището. Ами по тая логика и министрите да са несменяеми. И депутатите. Знаете ли колко опитни ще станат и колко пари ще спестим от избори!
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗНАЧИ МАЙКАТА ТВЪРДИ ЧЕ АДМИНИСТРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА ДЕТЕТО ДА НЕ БЪДЕ УДРЯНО, БИТО И СЛЕД КАТО Е НАПУСНАЛО УЧИЛИЩЕ- ДО ВСЯКО ДЕТЕ ПО ЕДИН УЧИТЕЛ- МАЙКАТА ПРАВИ ЛИ ВРЪЗКА С ГЛАВНИЯ- СЪВЕТ НАМЕРИ МАЙКИТЕ НА ТОРМОЗЕЩИТЕ ДЕЦА И БЕЗ ДА ГОВОРИ ДА НАПРАВИ ТОВА КОЕТО ПРАВЯТ ДЕЦАТА ИМ ИЛИ В СЪДА, А МОЖЕ ЖАЛБА В ПОЛИЦИЯТА, ЗАЩОТО КАТО НАПУСНЕ ДВОРА НА УЧИЛИЩЕТО ЗА ДЕЦАТА ОТГОВАРЯТ РОДИТЕЛИТЕ- ДО ВСЕКИ РОДИТЕЛ ПО ЕДИН ПОЛИЦАЙ.
59
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е житейски урок още от малки. Жертвите сами трябва да престанат да се държат като жертви! Да си намерят приятели и всичко ще се оправи. Защо непременно трябва да изпълнява глупостите, които му наредили "готените", да си намери нормални приятели. Майката до му обясни тези неща.
58
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 5 години
До ПпИ аз имах една учителка по химия, 1.40м. висока и като ми забиеше шамар 3мин. не виждах нищо от тебеширен прах, имах чувството, че ако я изцепя един път, трябваше да я вкарват в сандъка, но съм имал уважение и чувство за вина, че съм направил нещо и не съм се оплаквал на никой! Сега реват на бащите си и онези ходят да се разправят по мутренски!
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До HELL И кое точно изкривявам? Факти, моля, не нападки. Ясно ми е, че дискусията не ви е по вкуса, може би се затруднявате да вербализирате мислите си. Друго си е така да се избълвате, да наговорите простотии без връзка. В този форум доста хора говорят за примера на родителите. Вие, с това си поведение, смятате ли, че сте добър пример за децата си?Така ли ще решават споровете? С "ТОЧКА"? - край, те са последна инстанция, понеже са "ТЕ"? И ако не стане, какво е следващото? Шамар по опонента?
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тези деца побойнички, два шамара ще свършат работа, но ако го направи някой родител, ще последва арест, съд, присъда и вой но небесата, че някой си родител на бито дете е пребил горкото детенце.
55
0
 
16
 
! Отговори
ттт преди 5 години
Вулгарен чалгарски потребителски манталитет, липса на ценностна система - какво очаквате от неграмотни дебели родители, които са готови на ВСИЧКО за пари, нямат качества за уважение и се налагат в обществото само с агресия? Двама такива възпроизвеждат още двама малки-свой образ и подобие.
54
0
 
6
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До Екатерина КоловаТОЧКА!!!ЗАКЛЕЙМЕНА ОТ ФОРУМА БГМАМА. ЕДНО СИ БАБА ЗНАЕ, ЕДНО СИ БАБА БАЕ. ВИЕ СТЕ НЕКОМПЕТЕНТНА, А И НЕУКА ЩОМ ИСКАТЕ ДИСКУСИЯ, ТО ВИЕ СТЕ НЕВЕЖА И СЕГА ВЗИМАТЕ ЛИПСВАЩОТО ВИ ЗНАНИЕ И ИЗКРИВЯВАТЕ НА 180 ГРАДУСА. ДЕМЕК ОРХАН МУРАД И СУЗАНИТА!!!! 21 ВЕК ПОРЕДНИЯ ЧОВЕК ДА МИ ДОКАЗВА, ЧЕ Е "МОДЕ-РНО ***"(ИМА ЦЕНЗУРИ НА ДУМИ)!!!!
53
2
 
4
 
! Отговори
Пп преди 5 години
Ние имахме една учинелка по български език, строяваше ги в една редица агресори и жертви, свиваше си пръстта и с него ги чукваше по главата, още след първия път всички се респектираха от нея.
52
2
 
10
 
! Отговори
65 преди 5 години
Такава агресия има у децата ,че само учителите знаят,за какво иде реч.Но от родители родени и съзрявали след Чернобил друго не може да има.Заедно с отровните храни, детските филми агресивни бойци ,нинджаго и какви ли не простотии.Не е нор м ално за едно детско сбиване,родители да се млатят,като ***.След два дни децата играят заедно.
51
7
 
5
 
! Отговори
Екатерина Колова преди 5 години
До HELL Не говорех за родители, а за децата в училище и пред блока. Без ступвания не се минава. Това са нормални детски реакции, когато са малки. Още нямат изградени критерии, имат само най-обща представа за добро и зло, нямат изградена ценностна система, своите герои за подражание, ако щете. Под 8 години не са формирани основите на личността им. Естествено е да реагират първично. Мерки трябва да има, но да се обобщава, че това е чудо невиждано и децата по принцип са незащитени, несериозно е.
50
1
 
17
 
! Отговори
Пенелопе преди 5 години
Това е " груповият инстинкт на изключванито." Те си избират "жертва", която е по-плаха и неуверена. Учителите могат да направят много в случая, но нямат куража, желанието и нужната квалификация да се справи с проблема.
49
8
 
4
 
! Отговори
Екатерина Колова преди 5 години
До Факт Не е задължително да стане така. "Готините" са малка група. Едновремешната система в училище успяваше да държи под контрол кeлешите. Не знаем какво точно е станало. Защо никой друг от родителите, били в парка, не потвърди? Питам се също дали едно 6-7 годишно дете трябва да бъде заклеймено и етикирано като бъдещ престъпник. Тогава то ще израсне като такова. "Хиперпротективна майка" - детето не е развило инстинкти за самосъхранение и става жертва. Не знам кой е по-виновен, сложно е.
48
3
 
12
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До Екатерина КоловаДа по мое време не се биеха , защото още стоеше стара йерархия. Уважаваш родителите си и уважаваш техните родители (Баба и Дядо). Вашия случай да неглижирате и да пишете коментар 8, че е нормално да се бият. Означава само едно МРАЗИТЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ РОДИТЕЛИ, А ИСКАТЕ ДА УЧИТЕ ВАШЕТО ДЕТЕ ДА НЕ ВИ МРАЗА ВАС. Крушата не пада по далеч от дървото и ще правило за вашето дете ако остане само със ИСТИНАТА! Самият живот ще го научи много по-добре от вас самата!