Вечната битка: Бизнес vs. образование

Как можем да спрем "изтичането на мозъци"?
Обновена: 15 май 2018 20:23 | 15 май 2018 20:21,
18

Само преди дни бизнесът алармира, че младите предпочитат да учат и да се реализират в чужбина. Работодателите твърдят, че висшите учебни заведения поддържат програми, които не са в крак с техните изисквания.

Как се отразява тази пропаст между бизнеса и образованието на икономиката? Коментар в предаването "Директно" по Bulgaria On Air от Григорий Вазов – ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

"Това е вечният конфликт между образование и бизнес. Една от основните причини е, че бизнесът винаги е по-динамичен и често изпреварва висшето образование. Бизнесът не може да осъзнае, че няма университет в света, който да произведе конкретния специалист. Ние можем да създадем предпоставките и да дадем основата от знания, върху която да се надгражда.", каза ректорът на ВУЗФ.

Според последните данни на Евростат около 30% от младите са с висше образование. Притеснителен брой обаче напускат страната. Как можем да спрем "изтичането на мозъци" и да задържим хората в трудоспособна възраст в страната? Защо младите предпочитат да се реализират в чужбина?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия от бизнеса т...пи ли са или се правят? Как да се спре изтичането на мозъци? С достойно заплащане и човешко отношение към персонала, дами и господа. Ама да дават 500 лева, да се отнасят с хората като с роби и после да се чудят защо масово работниците им напускат е, меко казано, м...но.
16
0
 
5
 
! Отговори
от 16 преди 5 години
това са примери , които не знам дали важат за твоя случай но обобщение за успешни млади хора в България именно чрез учене.А в твоя случай най вероятно тати и купил колата и не се стигнало до това сама да си търси пари за колата.Иначе чрез любовник или от древна професия сумата е голяма и няма начин.Разбира се има и хиляди варианти сама да си е изкарала парите.Няма как да знаем какъв е точно частния вариант.
15
0
 
6
 
! Отговори
От 13 до 14 преди 5 години
В момента точно с учене има доста успешни млади хора, на вече свързани с Интернет бранша , или дейност чрез Интернет защото на практика те работят на територията на България но продават труда си където пожелаят в световния пазар.Не са ограничени от българските работодатели.Примерно.Може да създаде идея за приложение която да продаде, не като да учиш някакъв академичен материал а търсене , което също е съпроводено с учене.Създаване на собствен бизнес, и продаваш продукцията на световния пазар
14
0
 
8
 
! Отговори
10 преди 5 години
колеги, въпроса ми беше - какво е учила това момиче за да може да кара такава кола на тия години ;)не е въпроса как да си купя такава кола.или искате да кажете, че с учене не се взема такава кола, така ли ?
13
5
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
Ами първо си казала искам да си купя кола избрала съм си BMW X6.След това е намерила парите нужди за тази кола .Вариантите намираш някой да те финансира примерно татко и ако не стане търси начин да си спечели сама парите.След това отива и купува колата.В твоя случай доколкото разбирам от въпроса ти още не си решил искаш ли тази кола или не , и не си стигнал до стъпка 2 която е търсене на парите защото не си сигурен дали искаш колата.Ако греша значи си на стъпка 2.Колко % си събрал ?
12
1
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
според тебе пренасищаното на икономически кадри предизвиква напускането на икономически кадри защото няма достатъчно работни места за икономисти в България , а има търсене в чужбина на тях?Не е моя бранд но познавам доста икономисти които за няколко години доста се издигнаха ,като преди това в България нямаха много възможности.Естествено изключваме счетоводството, което е специалност специално за България .Тогава защо кадрите от другите брандове също се изнася?
11
1
 
7
 
! Отговори
Име преди 5 години
до 10: при задаването на подобни въпроси човек съвсем сериозно рискува да влезе в класацията на харлан, алгафари и други "личности". утре ще изкарат, че мразите успелите, защото самия не сте.. :-)))
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днеска се разхождам и гледам една девойка на около 25-28г да сяда в BMW X6.Какво ли е учила това момиче за да кара X6?А аз на 40г да не мога да си позволя такава кола?Моля, въпроса е сериозен !
9
0
 
8
 
! Отговори
Име преди 5 години
"Само преди дни бизнесът алармира, че младите предпочитат да учат и да се реализират в чужбина.". бизнесът се държи като *** протестърче и ни алармира. нали бизнесът за това е успял в живота, защото сам поема инициативата в ръцете си? и как така тези "бизнесмени" все още не знаят, че младите предпочитат да учат и да се "реализират" в чужбина не само заради реалните шансове, които получават, но и заради достойното заплащане на труда им. толкова и са бизнесмени тия назначени чалгари...
8
0
 
5
 
! Отговори
Мъни, мъни преди 5 години
Добри условия на труд, ясна преспектива и добро заплащане. Ако работиш до побъркване, не можеш да си нахраниш семейството. Бизнесът вместо да търси сметка от образованието, да се обърне към правителството и политиците. Там има ресурс да се задържат младите тук: изритване на всички излишни чиновници, другите да бъдат накарани да работят, същото в полицията, в парламента и така нататък. Повече вложения в образование, здраве и може да се обърне трендът
7
0
 
13
 
! Отговори
Мистър Х преди 5 години
Много просто....Като вдигнете заплатите и да се плаща за час а не на надница...Престанете да се правите на *** утре и *** няма да дойде да ви работи.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тези 30% поне 90% са с "право" и "икономика". Те работа не вършат. Само лапат.
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в заводите на форд в Бурса си набавят кадрите така - построили са си гимназия с изучаване на двигатели с вътрешно горене (изцяло финасирана от заводите) , и стимулират учащите се в това училище със стипендии , безплатни общежития , безплатна храна и осигуряване на ДОБРЕ ПЛАТЕНА работа във фабриките след завършването.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не че много харесвам Турция,но преди да са построили АЕЦ са дали стипендии на сту-денти да завършат ядрена енергетика в Русия.Може пък проблемът да е точно в биз-неса,които се оплаква...
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами университета не ти дава нищо, с три дипломи съм и ако не бачках по специалността си от първи курс и аз щях да избягам. Магистър без стаж мие чинии в чужбина за повече пари... Факт.
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко уточнение - че 30% от младите имали висше - от тея хора, много голяма част са с икономическо образование, което е практически излишно и ненужно в тоя си обем, така че реалния процент реално е по-малък.
1
1
 
36
 
! Отговори
nexussss преди 5 години
Качествен човек се задържа с ПАРИ на първо място и уважение. Други начини ПРОСТО НЯМА И НЯМА ДА ИМА! Младите не искат да работят за слава....затова трябва БГ "бизнес" или да започне да плаща или да фалира....и тук друг начин просто няма и няма да има. Незнам кое не е ясно?!?!?