Криза в четенето? 66% от българите са чели книга през 2017-а

Алфа Рисърч: 21% приемат науката за "слънце", както във "Върви, народе възродени"
22 май 2018 19:50, Анисия Иванова
31
Криза в четенето? 66% от българите са чели книга през 2017-а
Снимка: Булфото, архив

Въпреки че често се говори за "криза в четенето", книгата остава най-популярният и достъпен досег на българина с изкуството. За последната година 66% са прочели книга, което е ръст от 6 на сто спрямо  2014 г., а почти всеки втори (46%) е купил книга - покачване с 9%  спрямо 2014-та. Това показва национално представително за пълнолетното население проучване на Алфа Рисърч, реализирано в периода 14 - 20 май.

Проучването е проведено в навечерието на 24-ти май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. То показва засилен интерес към различните форми на изкуство и културен живот в страната.

Още по темата

От сценичните изкуства най-висок е бил интересът към концертите – с фолклорна, рок, естрадна, популярна и пр. музика – 47%, което е с около 7 на сто повече от преди четири години.

Всеки трети българин се е насладил на театрална постановка, а всеки четвърти заявява, че е гледал български филм в кината. Относително най-нисък (17%) е делът на хората, които са се докоснали до оперното, балетното изкуство, или класическата музика.

Увеличаващата се мобилност на българите, ръстът на вътрешния туризъм и засиленото внимание към културното наследство водят до сериозен интерес и в тази посока. 32% са посетили през изминалата година изложба, музей или археологически разкопки.

13% са хората, които не просто са наблюдавали, а сами са се включили в културния живот, участвайки в самодейни танцови, театрални или други състави.

Четири фактора влияят в най-голяма степен върху този разбуден интерес към културния живот – увеличаване и разнообразяване на предлагането; жанровото обединение на събитията във фестивали, увеличаване на различните рубрики, форуми и информационни гайдове за културни събития; и не на последно място, засилващото се желание на съвременния човек да излезе отвъд ежедневието и да търси по-дълбочинни устои и ценности в своя живот.

В териториален план обаче съществува ясно изразена асиметрия на възможностите за културен живот. 29% от анкетираните заявяват, че са много доволни от културните дейности в тяхното населено място, 30% – в известна степен, а 18% са недоволните.

Най-високи оценки дават софиянци, следвани от пловдивчани и русенци. Но ако в големите градове между 45% и 55% изразяват силна удовлетвореност от възможностите за досег с културата, то според близо 40% от живеещите в малките населени места, такива дейности изобщо липсват.

Проучването сочи, че българинът запазва в голяма степен възрожденската си вяра в науката като източник на по-доброто бъдеще на човечеството.

За 52% от българите днешната им представа за науката най-добре се описва от думата "прогрес“. Подобно е отношението и на още 21%, които избират романтичното определение "слънце" от химна на Стоян Михайловски "Върви, народе възродени".

За едва 9% научните открития са преди всичко "риск". Непредвидимите последствия от изследователската дейност обаче помрачават в по-малка степен образа на науката в България, отколкото заплахата от "безпаричие".

18% свързват науката с липсата на достатъчно средства за хората, които й се посвещават. Макар и този щрих в образа на науката да не е доминиращ, най-голямата опасност от неговото налагане би била емиграцията на млади хора към чужди изследователски центрове, или изобщо отказът им да се занимават с научна дейност.

------------------------------------------------------------------------------

Националното представително за пълнолетното население собствено проучване на Алфа Рисърч е реализирано в периода 14 - 20 май 2018 г. чрез пряко стандартизирано интервю. Извадката е стратифицирана по регион и тип населено място, с подбор на респондентите по квота - пол, възраст, образование. То е проведено в навечерието на 24-ти май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
хохохохо преди 5 години
интересно ми е ,как тази статия за четящите българи остана някак си неначатена от чатещата армия в нета ,която си остава зависима само от едно единствено нещо...От *** си зависимост към интернет ;Ю000000000000юЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮ0000
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
23 - Вземи си един Kindle ! Четенето на книга на монитор, освен ако не е много хубав и голям монитор, а ти не си на поне 60-70 сантиметра от него, винаги натоварва. Казвам ти го, като програмист, любител на книгите. Дори с два 27 инчови 4к монитора, дори и с flux(намаля синята светлина), четенето на книги е много по-леко с четец с e-ink. А ако задължително трябва, да е на светеш екран, то iPad-a е много добър вариант.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
23 - Не четеш книги, а четеш автори ...Брат ! Сигурно си мислиш, че в очите на децата си много умен и вървежен, ама айде без излишни претенции ...
23
1
 
2
 
! Отговори
Киро Методиев преди 5 години
До яд ме е на статиятаАз също много рядко си купувам книги но пък за сметка на това знам ,къде е библиотеката;) Когато вляза в ритъм чета по три,четири книги месечно ,особено харесвам шведските автори .
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз вече не се занимавам да чета книги. Чета автори. Хващам една произволна книга и ако ми хареса намирам всичко възможно от автора и го чета. За 2017 съм прочел между 5 и 10 автора. А на компа ще те заболят очите само ако ти липсва компютърна грамотност да си настроиш софтуера и качествен монитор. Можеш да си настроиш бакграунда, шрифта размера, цветовете на всичко. Дори си настрийвам напомняне на всеки час да се раздвижа. Понякога, когато книгата е хубава не спирам по над 24 часа...
21
0
 
4
 
! Отговори
яд ме е на статията преди 5 години
Ядосах се като прочетох това,защото толкова искам да си купя една поредица от романи на известна авторка,ама всяка книга струва по 25 лева и все не мога да заделя. Така и преди време си харесах някаква поредица,ама после се изчерпа.Беше пак много скъпа. В 21 век книгите в България са толкова скъпи,а по времето на комунизма знам,че са били стотинки и всеки е можел да си ги купи.И не започвайте с това да ги свалям и чета на компютъра,заболяват ме очите. Много по-удобно си е на хартия.
20
0
 
4
 
! Отговори
предложение намалете преди 5 години
Много скъпо продавате книгите в България. Да ви кажа в Германия цените на някои книги в евро съответстват на същата цена в България, а стандартът е съвсем различен. Дори правят и намаления и през цялата година.В България,ако се случи намалението е 10% или е само за най-скъпата книга, или трябва само онлайн да поръчваш. Намалете цените и хората ще четат повече. За съжаление за много хора е лукс да си купят някои книги особено нови около 25 лева,които са бестселъри и ако са поредица романи.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво четене? На Гaньо интелекта му стига дотам да си среже гърнетo на 30-годишния голф за да си мисли че така ще изглежда като някакъв пич с ламборгини
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
70-80% от *** НЕ РАЗБИРАТ смисъла на прочетеното.Какво четене, какви ягоди посред зима?!Правил съм милиони пъти обратен тест на всякакви индивиди как интерпретират информация.............НУЛА!!!!Изобщо не разбират какво им говориш, какво значи написаното, какво трябва да сенаправи и т.н.Жалки ***, това са ***.И няма как да е иначе след като са си избрали градински зеленчук за премиер.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"66% от българите са чели книга през 2017-а".....................ХА-ХА-ХАСтига глупости!!!Престанете да маниупулирате така грозно телетата наричащи се българи.80% не знаят как изглеждат книгите кво ли остана да са чели.Оная кифла от ПловДИФ която помете 15 паркирани коли е чела 10книги по това "проучване" ..........а дано ама надали.*** и докато ходи на училище не чете та какво остана след това.А идва и по-важното.Разбират ли телетата какво четат или само премятат страниците.
16
1
 
9
 
! Отговори
Верен ли процента преди 5 години
Огромната част от т. нар. четящо население, чете елементарни книжки избълва и от градински, които нямат никаква художествена или познавателна стойност. Много малко са тези, които имат целенасочени интелектуални, професионални или научни интереси. И затова е все едно дали простото население ще прочете някоя долнопробна книжчица. А като се прибави и невъзможността за осмисляне дори на елементарни текстове, ясно се вижда критично ниското ниво.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статистика ми е силно съмнителна. Първо, българите в България са не повече от 66%, което означава че всеки един от тях е чел книга през 2017, което е абсурд. От ромите пък някой да чете книга.... даже няма смисъл да коментираме
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен да слагате минуси ...още да чакам ли ?:) Политика, Спорт , Наука , Военни конфликти , Ресурси, Технологии ??? Седа и чакам книгари да слагат минуси. Ама тея минуси, не ви правят умни :)) Нито общо образовани .
13
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не съм чел книги. Но ако някой книгар иска може да си приборим на теми :)) Да видим, колко си чел и колко си практикувал.
12
2
 
14
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Чета всеки ден. По-скоро не чета, а слушам аудиокниги на английски. Преди четях апокалиптични трилъри, научавах много много интересни неща. Сега чета фентъзи. Това са напълно измислени истории с магии и кралства. Не научавам абсолютно нищо. Както е казал пича по-долу, много зависи какво четеш. Аз не ставам по-умен от десетките фентъзи книги, но пък ми доставят удоволствие.
11
3
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Принцеса Фария(тя е унгарка -що за унгарско име е това бе Ердоган ефенди) е бременна от султан Мурад...Кьосем султан е напрегната....
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички млади, дето "пият наркоман" ли са чели книга! Или вожда Винету, който е чел само "Винету"! Може и да е прегледал картинките през 2017-та, кой знае! 66%, ама друг път! Такава неграмотност не е имало никога! Ама, като глдам как вървят нещата - и по-зле ще става!
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"книга" не съм чел от 2012. За сметка на това от тогава до сега, навярно съм изчел повече научна литература отколко книги е прочел интеУЕкта от Алфа рисърч направил проучването през целия си живот. Така че да го....
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бацко даже дава винету на съседите, да я четат. Цялата улица я прочете. Току виж имаме нов титан на мисълта.
7
1
 
16
 
! Отговори
Трият яко преди 5 години
Коментарите от 30 станаха 6, цензурата е яка. Остават само това което им харесва. Ето затова никога няма да се оправим.