Защо децата не ходят на училище? Пари, семейство...

Министър Вълчев открои три основни проблема
14 юли 2018 08:45, Александър Попов
30
Защо децата не ходят на училище? Пари, семейство...
Красимир Вълчев. Снимка: Булфото, архив

Защо хиляди деца не посещават училище? Според образователния министър има три основни проблема. Заминаването за чужбина и епизодичната миграция на част от децата, липсата на отношение към образованието от страна на възрастните и липсата на достатъчно средства в семействата са трите основни причини малчуганите да не посещават училище. Това сочи анализ на работата по Механизма за обхващане и задържане, обясни образователният министър Красимир Вълчев по време на национален форум, който бе открит в курорта Старозагорски минерални бани, цитиран от "Монитор".

"Съвместната работа на институциите по Механизма за обхващане и задържане на всички деца и ученици от предучилищна и училищна възраст има ефект, но сме далеч от желания резултат", коментира той.

Министър Вълчев подчерта още, че е много важна работата по съставяне на екипите и определяне районите на обхват. Идеята е териториална отговорност на общините да се разпредели между училищата.

Обхватът на децата да бъде един от показателите за оценка на училището. Районите трябва да включват адресите, които са най-близо до детската градина и училището. Добре е те да се уеднаквят с тези за приема.

Той съобщи, че на 18 юли в София ще се проведе специална среща с участието на премиера Бойко Борисов. Тя ще е посветена на проблемите около задържане и по-цялостния обхват на децата в училище ще се проведе и ще бъдат съвместно с дирекциите "Социално подпомагане" и дирекциите на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
БЕЗНАДЕЖНО преди 5 години
Ромите са прости-но още по прости СА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ И ТЕЗИ КОИТО ЩЕ ДОЙДАТ СЛЕД ТЯХ.!!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Постоянно се разводняват нещата. Стига с тези деца в чужбина. Те се знаят колко са, махат се от бройката, също и тези които са с български акт за раждане, родени в чужбина и въобще няма смисъл да ги включват и излизат със губене на време и 200 хил. къде са? Фокусират се върху децата в риск, ромски махали и стига с това отбиване на номер, в 21 век ще обикалят из къщите, като е ясно, че детето е родено и живее в чуж. или още при напускане на уч. в документа пише къде отива да обикалят където трябв
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господин Министър,Кога ще спре практиката учителите да ходят в Ромските махали, за да взимат учениците за училище? Та ние сме подложени на подигравки, замеряне с камъни и какво ли не още? Нали Вие казахте, че ще върнете авторитета на учителя? Как? Постоянно сме подложени и на грубо отношение от страна на директора, на когото се вменява от РУО, че учителят трябва след часовете да е в махалата, за да търпи поредните унижения.ДОКОГА?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от децата не ходят на училище защото са ***. Уча в такова училище където повече от учениците са от Буковлък и не ходят на училище. Някои от тях дори не съм ги виждала.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата не ходят на училище, защото кметовете не изпълняват законите на държавата, според които образованието до 16-годишна възраст е задължително и ако детето не посещава училище, родителите му се глобяват от кмета. Но кмета се избира от родителите и ако им пусне глоба, няма да го изберат или ще му спретнат народен линч. Решението е кметовете да бъдат глобявани персонално при наличие на масово и съзнателно отклоняване от закона. Тогава ще намерят начин да вкарат децата в клас.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЩо бе?На военното си беше голям кеф, бяхме като на курорт в Драгалевци. Някои софийски гимназии пък си изкараха военното обучение на морето, например Немската гимназия.По бригадите понякога ставаха простотии, но в повечето случаи и там веселбата и джумбуша бяха много повече от работата.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Категорично искам да ходя на училище пак, още повече, че сега няма униформи, няма завуч и комсомол, няма военно и бригади. Ама не ме приемат.
14
0
 
11
 
! Отговори
циGане преди 5 години
Искам да ходя на училище, ама нямам желание.
13
0
 
22
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Заглавието трябва да е "Защо ци*аните не ходят на училище"
12
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези деца които не ходят на училище, защото не искат.Такива са "културните" им особености и умствен капацитет.Винаги е било така през годините.Единици от тях наистина учат.
11
1
 
9
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До Касиерка в ЛидлИ защо ти се струва, че някой изобщо иска да те познава или се интересува от твоето мнение? Тошо си отгледа достойно чалга-племе, живей си и си дебелей според неговите ценности, и не се опитвай да мислиш - няма смисъл, не си от еволюиралите homo sapiens.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 са го заличили, той беше писал на латиница.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 сигурно не знае, че според Конституцията всеки е длъжен да ходи на училище най-малкото докато навърши 16 г.Как да не се възмущаваме, когато държавата, взимайки пари от нашия джоб и лишавайки нашите деца, отрупва с бонуси децата на един етнос, а те не желаят да учат. Родителите им пък нехаят.След 10-15 години какво ще ги правим тези огромни тълпи от неграмотни и малограмотни?Затова хората настояват за много строги мерки.
8
15
 
3
 
! Отговори
Касиерка в Лидл преди 5 години
Защо да ходят ? Аз завърших с 3.00 по милост и взимам повече от тези които станаха учители, лекари и инженери.
7
0
 
15
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До Анонимен 10, 5, 7Научете някоя и друга буква най-после! Това се отнася най-вече до 10 - ксеноФИЛА от скандинавски произход.Кажете нещо хубаво за ромите - не за един свестен от 100, а за останалите 99 - с какво допринасяте за обществото, което ви храни до живот? И като ни изтребите до крак, какво печелите - сами виждате, че навсякъде в Европа гледат да се отърват от вас.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Българчетата, добри или лоши, ходят на училище. После работят и плащат данъци.Ти наистина ли не съзнаваш какъв огромен проблем създавате с тези многобройни ваши деца, на които не им се учи?Сарказмът ти е излишен и неуместен.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, я не си вкарвайте таралеж в гащите. Ей го, благодарение на неграмотността, номенклатурчиците вече на пра-пра внуци се радват.
4
0
 
29
 
! Отговори
Teodor преди 5 години
Основно *** не посещават училище. И отговорът на въпроса ЗАЩО е много ***. Защото от малки знаят, че държавата им е длъжна и ще ги носи на ръце дори и прости.
3
1
 
7
 
! Отговори
Na 6 преди 5 години
Gepili li mu edna bukva pred efekta... :-)
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"има ефект, но сме далеч от желания резултат". Я пак си помисли!