Не пращаш детето си на училище – налагат ти глоба!

20% от малчуганите у нас не говорят български език
36
Не пращаш детето си на училище – налагат ти глоба!
Снимка: Булфото, архив

Промени в Наказателния кодекс ще бъдат обсъдени в началото на следващия парламентарен сезон относно родителите, които лишават децата си от образование. Това заяви в Ловеч заместник-министърът на образованието Деница Сачева, която участва в семинар във връзка с Плана за действие за изпълнение на Стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства(2015-2020).

Още по темата
Ако родител уврежда детето си физически, той носи наказателна отговорност, но ако го лишиш от образование е форма на увреда, коментира Сачева, цитирана от БТА.

Предложението е част от мерките на правителството за връщане на децата в клас.

Освен това се въвеждат допълнителни часове за изучаване на български език, тъй като 20 процента от децата в България не говорят или слабо говорят български език.

Тези часове ще бъдат задължителни и ако не се посещават, ще бъдат налагани глоби на родителите, които ще се събират от общините, съвместно с НАП.

"Трябва да започнем да гледаме на тези проблеми с по-различен подход, включително и с включване на възможности за обучение по дигитални технологии, защото това също е начин да привлечем интереса, да задържим вниманието, да направим училището по-привлекателно за децата от малцинствените групи", заяви Сачева.

Тя припомни, че от Европейската комисия са одобрени два големи проекта. Единият е за 80 милиона лева, а другият за 105 милиона лева, насочени към детските градини и училищата за допълнителни дейности по български език, по интереси - всичко, което е необходимо децата да бъдат привлечени и да останат в клас по-дълго време.

Над хиляда екипа в цялата страна са успели да върнат в клас над 22 хиляди деца от 206 хиляди. Обходени са почти 214 хиляди адреса, на които са издирвани около 190 хиляди деца. Малко повече от половината са в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички знаем кои не пращат децата си на училище.Тези "граждани" се водят социалнослаби и официално живеят на помощи.По закон не могат да им се вземат пари,които биха ги пратили под определен минимум.А те по документи са на минимума,т.е. въпросната глоба е една хартийка.И също кратуните в МОН да осъзнаят,че улището на е някакво вълшебно място и който му прекрачи прага,моментално придобива жада за знания.Няма ли го семейството до детето,детето не е ученик,а бройка.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закъсняха и не разбраха тия законотворци, че работа на парче не се прави.От две години вече ЗПУО допуска свободно обучение в самостоятелна форма . Всяко дете може да учи вкъщи и да полага в училище изпити. А за да се говори български е нужно не само увеличаване на бройката часове по предмета, а и качествено нови програми, с отпадане на преимуществено граматическата част, изучавана като във ВУЗ, отпадане на тестовите изпитвания и преминаване към четене и пресъздаване на текстове, обсъждането им
23
1
 
3
 
! Отговори
мила родино преди 5 години
До Анонимен 14Българите се провалят непрекъснато,защото са тотално разделени тъ/пи индивидуалисти,без грам мисъл за държавност,с извечния мерак за далавера!Такива са били,такива са сега,такива и ще бъдат!Следващия "освободител" който дойде,просто трябва да разпъди тая сг/ан,и да засели нормални хора!
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛюбопитенЗелените не се интересуват от нищо друго, освен от аванта.
21
2
 
4
 
! Отговори
Значи има някакви преди 5 години
...... които пишат тук и обясняват, че официалният език на страната не бива да бъде учен от хранениците на тази държава?Аз като ви казвам, че вносът на екзотични у нас преди 50 години е бил експеримент вие май не вярвате. На някои обаче им е харесал резултатът от този експеримент и затова Шмеркел, по нечие нареждане, направи същото, но в по-едър мащаб.Не съм злобен човек, но със задоволство ще гледам какъв ще е крайният резултат и как на някои ще им излязат криви сметките.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Умнико, дори няма да си направя труда да ти обяснявам на какви основания езиковеди днес градят концепцията, че СТАРОБЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК е в основата на всички езици.Не говоря само за славянските.Нали знаеш какъв е единственият изход за силно комплексираните човечета?
19
1
 
6
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
Тези изменения отнасят ли се за ............?
18
0
 
12
 
! Отговори
изумен съм преди 5 години
До 21 - изумен съм от това, което казвате - аз българския език съм го засукал с майчиното си мляко , за мен той е като кристален планински извор, от който мога да пия до насита, като слънцето ,като чист и свеж въздух - всеки български звук е празник за мен, моя същност и никой не може да ми смени чипа, защото не съм робот, а българин, въпреки че и аз живея в чужбина.
17
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бугарският язъйк не се ползва никъде по света той е мъртво роден език. Даже ние които сме в чужбина вече не го ползваме щото децата ни говорят на езика който ги учат в училище. Така че до 30 години които са живи здрави ще видят краят бг езика и бг........
16
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами не говорят български защото говорят на майчиният си език. Кой може да задължи децата да не говорят на майчиният или бащиният си език. Колкото до задължителното училище затова трябваше да се мисли по рано защото вече е много късно. С 600 лв заплати няма как да издържаш ученик. А ако са двама или трима е абсурд. Само учебниците немогат да се осигурят а за ядене неможе и да се мисли. Но това селян дурите у парламата не ги интересува. Те не страдат от безпаричие.
15
0
 
20
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Налагат ти глоба, нямаш какво да ти вземат, не плащаш нищо, глобата се погасява по давност. Ялова работа още в зародиш.
14
0
 
5
 
! Отговори
чарли преди 5 години
До Xaxa:Това се отнася за теб не за ......!
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите се провалиха за 3-ти път в рамките на 100 години.
12
2
 
19
 
! Отговори
Ния преди 5 години
И от ромите как ще успяват да събират глобите не е ясно,трябва да им спират детските добавки и да ги видя тогава
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма места за езиковите, докато никой не иска да учи български и история, защото после няма работни места.
10
0
 
20
 
! Отговори
фанах те ма... преди 5 години
Това пък за глобите как щели да ги събират ,като го прочетох щях да припадна....*** си и вярват ,и изобщо не са 20 процента , и все повече и по -бързо ще нарастват...
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
206 000 минус 22 000 = 184 000 . начи 184к деца са заминали на запад и никога няма да се върнат .
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема начин да са 20 процента със слабия български!Повече са!Нещата са тотално изпуснати вече ...При наличие и на толкоз нпота,няма и никога да се реши...
7
1
 
15
 
! Отговори
- преди 5 години
Какво значи "не пращаш".Прави се : ако завърши (не)успех по-нисък от 4.00 - спиране на всякакви държавни помощиза цялата фамилия. Годишните ценки - след независимо държавно оценяване
6
0
 
12
 
! Отговори
сб преди 5 години
Смешки!!!