От догодина: 7 клас приключва училище на 28 юни

МОН предлага обсъждане на графика за ваканции и изпити
Обновена: 21 юли 2018 11:20 | 21 юли 2018 11:20, Анисия Иванова
25
От догодина: 7 клас приключва училище на 28 юни
Архив: Булфото

Министерството на образованието и науката /МОН/ предлага за обществено обсъждане график на учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за придобиване на професионална квалификация през следващата учебна година, съобщиха от МОН.

С графика за изпитите се предлага матурите в 12-и клас да останат на същите дати - първата по български език и литература от майската сесия да бъде на 21 май 2019 г., а втората - по предмет по избор - на 23 май 2019 г. Държавните зрелостни изпити по желание ще са в периода 28 май - 31 май 2019 г., предвижда проектът.

Предлага се в сесията август - септември 2019 г. изпитът по български език и литература да е на 28 август 2019 г., вторият задължителен - на 29 август, а изпитите по желание - в периода 30 август - 4 септември.

Следващата учебна година е първата година, в която по учебен план седмокласниците ще учат 36 учебни седмици, т.е. за тях учебните занятия ще приключат на 28 юни. Досега те учеха до 15 юни. Датите на националните външни оценявания се определят всяка година и за следващата проектът предвижда изпитът по български език да е на 17 юни 2019 г., а по математика - на 19 юни 2019 г.

Подаването на документите за участие в приема за гимназиите ще е от 3 до 5 юли 2019 г. Резултатите от първото класиране на учениците трябва бъдат обявени до 11 юли 2019 г., от второто класиране до 18 юли, а обявяването на незаетите места след втори етап на класиране ще бъде на 23 юли.

Промяна се предлага и за външните оценявания за четвъртокласниците - на 9 май 2019 г. ще се състои изпитът по "Човекът и обществото", а на 10 май - по "Човекът и природата". Проверката на знанията по български език и литература е предвидена за 14 май, а по математика - за 16 май 2019 г.

Оценяването на дигиталните компетентности на учениците от десети клас ще е в периода 10-14 юни 2019 г. Държавните изпити по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация ще са на три сесии - през януари, юни-юли и септември. Те са в зависимост от това, кога желаещите са придобили право да ги положат.

Четири са предвидените ваканции през следващата учебна година, които се предлагат с графика за почивните дни. Първата ще е от 1 до 4 ноември 2018 г., включително. По Коледа учениците ще почиват общо 11 дни - от 22 декември 2018 г. до 1 януари 2019 г., включително. Междусрочната ваканция ще е от 2 до 5 февруари 2019 г., като вторият срок трябва да започне на 6 февруари. През пролетта учениците от първи до 11-и клас ще почиват от 30 март до 7 април 2019 г., включително. За дванадесетокласниците пролетната ваканция е от 5 до 7 април.

Времето за обсъждане на предложените от МОН варианти на графици е един месец от датата на публикуването им на официалната страница на Министерството. Всички постъпили становища ще бъдат разгледани, уверяват от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
8
 
! Отговори
Средно до 11 клас преди 5 години
В гимназия някога учехме реално до 10-ти клас. В 11-ти се изучаваха само няколко предмета: български език, руски език, западен език, практика и свободноизбираема подготовка. Учениците завършвахме много по-подготвени и образовани от сега. Важно е качествено образование, а не количество. В момента уж всички са "отличници", а нямат елементарна грамотност и обща култура, дори и тези с виШо образование. Уж учат до 12-ти клас, пък 10 емблематични дати от българската история не знаят.
18
10
 
1
 
! Отговори
До запозната преди 5 години
Наистина жегата не е лека, Но къде не се разрешават щори ако може да попитам? Ако от училището не разрешават или родителите са стиснати е друг въпрос
17
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички мрънка те само беее, не разбрахте ли че искат да го направят както в Германия? По-малка лятна и повече пролетни, коледни и т.н. защото 2 или 3 месеца лятна ваканция и се забравя материала от 70% от учениците.
16
2
 
14
 
! Отговори
* преди 5 години
В мон са събрани от кол и въже. Ми направете до 29 август училището. Все пак на Германия и Англия и трябват подготвени общи работници от изтока
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОЖЕ ЛИ ТАКОВА НЕЩО ЗАЩО ДО 28 ЮНИ ХОРАТА ИСКАТ ПОЧИВКА ОТ ВАЩЕ ГЛУПОСТИ ПИСНА МИ ВЗЕМЕТЕ СЕ В РЪЦЕ И НАМАЛЕТЕ МАТЕРИАЛА ВИЖТЕ КАКВО УЧАТ ДЕЦАТА В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ КОЛКО СА НАЗАД ТВА КОЕТО ГО УЧИМ НИЕ В 6 ТЕ ГО УЧАТ В 9 МН ТРУДЕН МАТЕРИАЛ НЯМА УЧИТЕЛИ КОЙТО ДА ПРЕПОДАВАТ КАТО ХОРАТА НИЩО НЕ СЕ РАЗБИРА ОТ МАТЕРИАЛА И НАКРАЯ КАКВОТО ТАКОВА ДО 15 ЮНИ И ТОЛКОВА МАТЕРИАЛА ПОДОБРЕН (НАМАЛЕН) ПОВЕЧЕ УПРАЖНЕНИЯ ОТ ТОВА КОЕТО ВЗИМАМЕ И ПО МАЛКО МАТЕРИАЛ ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕОСМИСЛИ ВСИЧКО СТЕГНЕТЕ СЕ !!!!!
14
1
 
9
 
! Отговори
Името си не знам преди 5 години
Няма грам смисъл! Така единственото, което се постига, е в тежест на учителите, които с право не желаят да обучават животински видове на човещина. А за тези, които са все пак хора - утежнява целият им живот и праща класирането през юли месец, т.е. моренце? Не?
13
0
 
22
 
! Отговори
образование преди 5 години
Намалете материала и увеличете повтарянията на уроците .Толкова ли е сложно. ЗАЩО да учат до 28 .06 .Не им ли стигат изпитите който имат ,не съм съгласен; Помислете добре преди да го приемете!!! Децата плащат глупостите ви !
12
0
 
18
 
! Отговори
Тъпотия преди 5 години
Това е поредната глупост ,що за умни господа ги измислят тези оценявания !Не разбрахте ли че, не новите неща който предлагате ще направят децата по ученолюбиви ,а това по- малко и по- важен материал да се затвърдява като знание ! Те не са вече в състояние да поемат само глупавите ви промени в материала ! Няма ли кой да ги спре ,българчето по- умно така няма да стане .
11
1
 
21
 
! Отговори
запозната преди 5 години
Чудя се как да напиша това ,което смятам за редно,но да ме чуят управляващите. Абсурдно е да карате децата да учат до края на юни ,защото още в началото на юни в класните стаи не може да се диша.Да не ми говорят някои хора за пердета и щори,защото РЗИ не дава да се слагат в стаите ,а при тези жеги децата буквално припадат в стаите.Учениците трябва да имат както в Европа две седмици зимна ваканция и две седмици пролетна.С този натоварен материал те са буквално като зомбирани.Съсипваме поколенията
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак промени,пак глупости,на края децата нямат да искат да ходят на училище!!!
9
0
 
16
 
! Отговори
Кой ли ще идва??? преди 5 години
Ро*мите не може да ги накарате до Коледа да ходят на училище, а лятото ги женят.След някоя година училищата през юли ще са празни.
8
0
 
32
 
! Отговори
Родител преди 5 години
В седми клас децата са поставени на голямо напрежение заради изпитите! Защо трябва да се удължава тази агония чак до 28 юни. Тези "специалисти" от МОН въобще мислят ли за психиката на тези деца!
7
14
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Да ходят на училище тия калпазани не до 28 юни, ами до 28 юли ако е възможно! Ще ми киснат иначе само пред компютъра и само глупости ще научат.
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия чиновници в МОН добре ли са, учениците да ходят до края на м. Юни?! То както е топло тогава някой нещо ще запомни ли? По-добре да изчистят учебния материал от ненужни неща и всевъзможни глупости!
5
1
 
16
 
! Отговори
Данчо преди 5 години
Особено в днешно време
4
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Училището е вредно за здравето на децата.
3
3
 
43
 
! Отговори
Данчо преди 5 години
Баба ми все казваше че българия потъва със всеки изминал ден а аз все не вярвах изглежда е била права.
2
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господи, благодаря Ти, че вече не съм ученичка! От година на година все по-големи глупости измислят. Не знам детето ми някой ден как ще се оправи с тия каши.
1
1
 
42
 
! Отговори
ми това е преди 5 години
Българина не може да се управлява сам!Навсякъде ненормалници!