Мобилни телефони в час? Да, но само за учене!

Близо 1100 училища в странаа имат безплатен Wi-Fi
14 авг 2018 11:45,
12
Мобилни телефони в час? Да, но само за учене!
Снимка: pixabay.com

Учениците да ползват мобилни телефони и устройства, но само за учене. Това коментира просветният министър Красимир Вълчев в отговор на въпрос дали трябва да има телефони в час.

"Мобилни телефони и разговори – не, дисциплината е важна за придобиване на знания. Мобилни устройства и учене чрез тях – да, все пак знаем, че днес цифровите технологии променят както живота ни, така и начина на учене. Този дебат го водихме с колегите министри на образованието в рамките на Европейския съюз и това, което надделява като политика в другите европейски страни, е обучение чрез информационни технологии така, че да не бъде за сметка на социално-емоционалните компетентности", каза той пред bTV.

Министър Вълчев обясни, че е по отношение на мобилните телефони различите учители тестват различни подходи.

"Директорът на 51 СУ ми казва, че е пробвал и едното, и другото – първо да забрани телефоните, а след това да ги разреши. Факт е, че когато телефоните са били разрешени, резултатите са много по-добри – с важното уточнение те да се ползват за целите на учебния процес. Решението на проблема с ползването на телефони в час е налагане на дисциплина от страна на учителите и училището. Законът трябва да се спазва“, коментира образователният министър.

На въпрос дали МОН е инвестирало достатъчно, за да има дигитално образование, Вълчев отговори: "Поехме ангажимент всички училища да имат безплатен wifi. В момента близо 1100 училища имат такъв, който покрива минимум 80% от класните стаи. Ще правим и т.нар. образователен облак – отворен достъп до образователно съдържание", каза още той.

Вълчев коментира и учителските заплати.

"Минималната заплата, която в момента е 760 лв. за длъжността младши учител и учител, ще се увеличи на 920 лв. – това е основната заплата. Иначе средната брутна заплата, е около 1080 лв. Тя е близка до общата средна на страната. След увеличението тя ще стане близо 1300 лв. – това е брутната. А нетната вероятно ще е между 1000 и 1100 лв., но това е индивидуално и зависи от клас прослужено време и т.н.", обясни министърът.

"В края на мандата една нетна учителска заплата трябва да бъде над 1500 лв., а минималната – над 1300 лв.", добави министърът.

Той посочи, че малко преди 15 септември има дефицит на учители, като най-трудно се намират педагози по информационни технологии, физика и математика. "Средната възраст на един български учител е около 50 години", заяви Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Може Логика, може да се усвои материала, обаче ако иска! Трудно е да накараш детето да вдигне глава от телефона или от компютъра и да да те чуе какво му казваш! Дори възрастните вече го правим! Онзи ден на обедната почивка две колежки бяха толкова съсредоточени в цъкането, че изобщо не ме чуха какво им казвам! Животът ни е вече фантастичен филм!
8
2
 
6
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Според мен училището не е за да получиш знания ! Материала може в свободна форма да се усвои за 5-6 години ! Идеята се е изродила и училището вече е за да проучи индивида да не е индивидуален , а да върви със стадото ! Различното мислене не се поощрява , добра оценка има който повтаря думите и тезите на учителя ! Униформата , не е ли премахване на индивидуалното ! А звънеца в училище с какво се различава от "звънеца на Павлов" ?
7
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Такова "учене" ще падне с тези телефони! Учителката ще трябва да повтаря на всеки ученик от класа: Моля те Иванчо, Марийке и т.н, излезте от това приложение и влезте еди къде си! Ще трябва да ги наблюдава непрекъснато, вместо да си предаде урока и децата да научат нещо!
6
2
 
9
 
! Отговори
Дядо Хю преди 5 години
Телефони за учене!?? Учебниците ли ще махате или учителите? Може ли въпросния господин да покаже как се ползва телефон за учене? Ами ако някое дете няма телефон? Как ще учи? Телефоните нямат място в час! Да ги изключват. Лесно и просто.
5
3
 
7
 
! Отговори
iu преди 5 години
и как точно учителите ще контролират и филтрират какво онлайн съдържание разцъкват учениците ... до всеки даскал сисадмин ли ще поставят?
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете децата да се развиват! умните и способни деца биват спъвани още в училище от ограничени даскали, които са останали в 20 век.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Средната възраст на един български учител е около 50 години"Нема да се плашите. След 15 години, като се пенсионират 50 годишните, ще наемете 20 годишни роми със завършен 2ри клас да преподават по предметите, по които ви липсват учители (математика, физика, информационни технологии). Защото други няма да се съгласят да работят с малумната ви реформа.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УА-уууу! Какво велико техническо постижение! Цели 1100 училища! А някои учители все още не могат да работят с комютър..
1
6
 
2
 
! Отговори
G преди 5 години
"Близо 1100 училища в странаа имат безплатен Wi-Fi"странааМова дума