Търсят се... 4000 учители по физика, химия, математика, езици

МОН: 5000 преподаватели се пенсионират всяка година
119
Търсят се... 4000 учители по физика, химия, математика, езици
Снимка: Булфото, архив

Около 4000 учители се търсят сега в училищата в страната, като всички свободни работни места се обявяват в сайтовете на Регионалните управления по образованието и в Агенцията по заетостта.

"Общо учителите в страната са над 90 000 и очакваме тези места да бъдат заети", каза просветният министър Красимир Вълчев.

Още по темата

Най-голям недостиг на учители традиционно има по предметите физика, математика, химия, информатика, по чужди езици, търсят се и ресурсни учители.

Всяка година преди началото на учебната година има търсене и недостиг на учители, като в последните години средно годишно над 5000 учители се пенсионират, допълни Вълчев, цитиран от БТА.

По думите му през тази година между 4500 и 5000 учители се очаква да се пенсионират, но още не се знае колко от тях ще останат на работа или придобивайки право на пенсия ще подновят правоотношенията си в училищата.

"Още през миналата година започнахме да разработваме информационна система, която да картографира търсенето и предлагането на педагогически специалисти и на педагогическа работа в страната", съобщи министърът.

В информационната система, която трябва да бъде готова до края на годината, ще се регистрират завършващите с педагогическа правоспособност във висшите училища, както и специалистите, които са с такава правоспособност на пазара на труда или желаят да се включат в педагогическа професия. Те ще заявяват в кои общини и по кои учебни предмети могат и искат да преподават.

В системата ще има информация и за всички педагогически специалисти, които навлизат в пенсионна възраст и така ще може да се прогнозира търсенето на учители, обясни Вълчев.

По думите му в тази информационна система всеки, който завършва, ще може да види в кои общини и в кои училища се очаква недостиг на педагогически специалисти, както и чрез данните МОН ще може да прави сериозни анализи за недостига на учители.

Общият стимул повече млади хора да се запишат в системата е свързан с увеличението на учителските заплати и с повишаването на престижа на учителската професия, обясни министър Вълчев.

Той коментира, че има първи сигнали, че увеличението на възнагражденията ще мотивира повече млади хора да се включат в педагогическо образование, както и че повече от завършващите педагогически специалисти ще започнат да преподават в училищата.

"Има и допълнителни стимули за учителите, които ще преподават в малките и отдалечените населени места, тъй като в бъдеще по-трудно младите хора ще бъдат мотивирани да преподават там, както и в училищата с концентрация на деца от уязвимите групи", информира Красимир Вълчев.

Той каза, че ще има промени в наредбата за приобщаващото образование и чрез финансиране по проект по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" учениците, които изостават, задължително ще учат допълнително.

За тези деца не се предвижда повтарянето на клас, а допълнителни занимания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
3
 
! Отговори
DASKALYT преди 5 години
DA DAVAT 700 LV MA NA KOITO SI ISKAT
111
0
 
7
 
! Отговори
гггг преди 5 години
лъжи!!!
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Университетите има много преподаватели, които получават пенсии, най-високо платените часове на хонорар и са включени в проекти. И не мислете, че са най-добрите специалисти, просто са в тези среди повече от 40-45 години!
109
1
 
11
 
! Отговори
Учител преди 5 години
Престанете с наглите лъжи за високи учителски заплати!!!
108
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно!!! Моя позната от Кюстендил ми разказа за нейни съученички (завършили английска филология), които не били назначени на работа, защото са били предпочетени пенсионери. Моя близка започна като асистентка по математика с 600 лв заплата, защото не я назначиха за учителка в нейното населено място, а са предпочели 72 год. бивш учител!
107
0
 
12
 
! Отговори
Бивш учител преди 5 години
Убиецът на образованието ни се нарича Делегиран бюджет. Даниел Вълчев трябва да бъде съден, за въвеждането му, и закриването на много училища, особено в професионалните училища е пълен погром.Кой искате да е учител на 26 ромчета, нахално гледащи в телефоните си през цялото време, и коментиращи на езика им, докато се предава урок?И като им направите забележса да отговарят"Тая пък какво иска?"и пак в телефона? Ако тги гониш-гониш и 1200 лева бюджет с тях...
106
1
 
12
 
! Отговори
Бивш учител преди 5 години
До Анонимен106 Къде ги дават тия 2000-2500 със лекторските????? Жена ми е все още учителка, в училище с преобладаващо ромско включване, в сравнително голям град.Даже-най-голямото в града , като сграда. С две висши образования и 25 години стаж, взима чисто 720 лева.Абсолютно сериозно го казвам.От делегирания бюджет се плаща и закуска за децата, и транспортът им от няколко села, и газ, и за позддръжка на базата, а каквото остане-за заплати.
105
0
 
2
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
..V belite durjavi...kum vsichki oferti ...kazvat i zaplatata+ opcii/kola/apartamen/premii...Ne proglednahte....Pod 1700lv....uchiteli nyama da namerite..
104
0
 
4
 
! Отговори
чичо преди 5 години
До 106.Както вече казах-трудно ще го разберем.Лекари и учители има и в малките населени места не само в София и големите градове.А полицаите ние ги правим такива.Не е виновен този дето яде баницата,а този който му я дава.Прав си за обикновените хора.
103
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За лекарите и магистратите вече са намерили и повече от 4000 лева. Даскалите с лекторските, с парите по проекти и частните уроци отдавна са надхвърлили 2-2500 лева на месец. Остават полицаите, които взимат най-малко 1000-1200, но и най-малко са учили. Но попадне ли полицай на улицата - става безскруполен. Така, че тези професии не ги мислете. Винаги няма свободни работни места за тези професии. Мислете за обикновените хора, които изкарват парите и определят щатовете на по-горе изброените!
102
0
 
10
 
! Отговори
чичо преди 5 години
Когато се намерят по 4000 лева заплата на учител няма да ги търсите.В една държава има четири фундаментални професии, 1-даскали, 2-лекари, 3-правосъдие, 4-полиция,ама ние кога ще го разберем.
101
0
 
11
 
! Отговори
Роко преди 5 години
Търси се бяло население за малко използвана посткомунистическа държавица. Защото баламите свършиха.
100
1
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
За 1000 (илядо) лева заплата, язе даже се и не почесувам зад ухото...дека не ме сърби! За тия паре, одете а си тражите слуги у джандемо...!
99
0
 
6
 
! Отговори
До 93 преди 5 години
Кой изобщо ти говори за Селскостопанската,Медицинската или Художествената академия?За друга говорим, нарича се БАН.Хайде,направи една справка колко са институтите, в които се ходи на работа само във вторник следобед и не ми обяснявай, че през останалото време събирали материали за научни изследвания.Защото веднага могат да бъдат посочени доста примери като онази леля, която 4 петилетки отчита, че пише монография и накрая се пенсионира, без да представи нищо! Или частните фирми в мазетата на БАН
98
3
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 99 преди 5 години
Всеки се натиска за София или по-големите градове. В краен случай кандисва и на по-малък град. Учители не достигат по селата. Затова пишем тук, че ако закрият БАН, хрантутниците няма да останат без работа. Ама не щат да ходят по селата! Младежите как плащат квартира, за да работят в София? БАН-аджиите да идат на чист въздух,плод и зеленчукНа уж незаетите места в София всъщност работят хора на пенсионна възраст и нямат никакво намерение да напускат. Освободи ли се местенце, то е за свой човек.
97
0
 
14
 
! Отговори
malart преди 5 години
Да се изясним - търсят се учители с трудов договор или лектори с граждански за по 6 лева на час
96
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много незаети места просто, защото няма подготгвени хора за тях.От университетите излизат кадри с изключително ниска професионелна подготовка.С две думи, излизат по-прости отколкото са били на влизане.
95
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИМА ОГРОМЕН БРОЙ УЧИТЕЛИ ПО БЕЛ И ИСТОРИЯ, ЗАЩОТО ТАМ СЕ УЧИ ЛЕСНО, НЕ СЕ ИСКА МНОГО АКЪЛ, А ЗУБРЕНЕ.ДОКАТО ФИЗИКА, ХИМИЯ, МАТЕМАТИКА, ИНФОРМАТИКА, ЧУЖДИ ЕЗИЦИ - ТУК ТРЯБВА МОЗЪК.
94
2
 
28
 
! Отговори
Ванина преди 5 години
Бройката е силно завишена!!! Не се търсят толкова учители. В малките населени места училищата се закриват. В градовете трябва да имаш стабилни връзки, за да започнеш работа като учител. Защо манипулират обществото?
93
3
 
14
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Не е чудно, че има липса, чудното е че се усети чак сега...все по-интересно ще става с годините.