Стряскащо! 60 000 българчета в риск от отпадане от училище

7000 експерти издирват напусналите от образователната система
Обновена: 15 сеп 2018 08:02 | 14 сеп 2018 21:38, Анисия Иванова
120
Стряскащо! 60 000 българчета в риск от отпадане от училище
Архив: Булфото

През тази година са идентифицирани около 60 000 деца, за които има предполагаем риск от отпадане от образователната система.

"Държавата успя да обедини всичките си институции, за да работят заедно за привличането или връщането на децата в училище. Работим съвместно, за да прекъснем липсата на интерес към образованието", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на семинар за началото на новата учебна година.

Вълчев отбеляза, че усилията не приключват със записването на учениците. След това се изисква постоянна работа от учителите и затова държавата инвестира в увеличението на техните възнаграждения.

Още по темата

Той информира, че се налагат глоби от общините на родители, които не пускат децата си на училище. Издадени са 509 наказателни постановления на родители и са спрени над 100 300 социални помощи за миналата учебна година.

В 1159 екипа за обхващане на децата в образователната система участват до момента 7099 представители на различни институции.

Те обхождат адресите на деца и ученици от 29 август до 30 септември. По думите на министър Вълчев през тази година работата на екипите ще се концентрира върху децата на пет и шест години, както и върху незаписалите се след четвърти и седми клас ученици.

Последните данни от държавния прием след седми клас показват, че са сформирани 27 паралелки със защитени специалности, сред които са топлотехника, електрообзавеждане на кораби, електрообзавеждане на жп техника, електрообзавеждане на електрически превозни средства за градския транспорт, ядрена енергетика, металургия на цветните метали. В 65 паралелки учениците ще се обучават за професии с очакван недостиг на пазара на труда - монтьор, машинен оператор, оператор за заваряване и за стругарство.

През тази година 591 училища ще получат финансиране за купуване на ученически шкафчета за учениците от първи до седми клас, като общото финансиране на програмата е за близо 2 милиона лева, съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева, цитирана от БТА.

Тя добави, че за тези училища ще бъдат купени над 111 000 шкафчета за над 114 000 ученици. Министър Вълчев каза, че програмата за купуването на ученическите шкафчета е за основните и началните училища, за да се олекотят ученическите раници на учениците от първи до седми клас. Тези ученици общо в страната са около 450 000, съобщи образователният министър.

Красимир Вълчев каза, че програмата за купуване на ученическите шкафчета ще продължи и догодина, като вероятно ще бъде финансирана със същите средства - около 2 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
първокласниците ли? преди 5 години
60 000 в риск от отпадане, тия да не са първокласниците от предната новина? Защото и тях преброиха 60 000.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наричат се чуждоговорящи български граждани и да!търсим ги,ама не всички институции -основно учителите.другите институции фигурират само в заповедите за екипите,щото МОН няма как да се разпорежда на социални грижи или МВР
77
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българчета или български граждани? Моля правете разграничението!
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма страшно. Зам министърката специално назначена да донася на НПО по норвежки методи и Истанбулска конвенция ще направи списък и децата ще бъдат изведени от семействата и настанени в новите кризисни центрове. Нали имаше много психолози. Намериха им работа. У нас правото на образование е подменено от няколко НПО партньори на МТ и МОН с право на психолог.
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
българчета викате... ама български знаят ли?
74
0
 
4
 
! Отговори
партизанин преди 5 години
До Прах в очитeЖИВОТА ЩЕ ГИ ИЗУЧИ!!!!!!!!!!!!!!!!
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина стряскащо.Идват 60 бона безполезници, както за обществото така и за себе си.
72
1
 
20
 
! Отговори
Прах в очитe преди 5 години
Еййй, голям зор да се образоват ***, голям зор да ги "интегрирате", какво трябва да стане,че да разберете,че те нямат такова желание..По-лесно е да научиш животно да говори и смята, от колкото тези биоотпадъци, те са доста назад в развитието на Хомосапиенс, единствено ги интерсува да ядат, пият и да се въдят,е и някой друг да плаща сметката...Обаче, цялата тая тупордия е защото "некои" са взели едни парици от Ивропата, да си ги интегрираме,да не се влачат из цивилизацията и да пречат...
71
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вината за тази плачевна статистика е на 90 процента на простите родители които учат децата на безнаказаност и наглост.
70
0
 
24
 
! Отговори
Един преди 5 години
Майка ми е учителка и когато понече да пише двойки на едни циънки я привикаха да и се карат от дирекцията. Така че хайде не винете учителите, а системата. България е територия замислен за евтина и неграмотна работна ръка. Всичко върви по план с любезното съдействие на нашите си продажници.
69
0
 
7
 
! Отговори
Евтино заглавие преди 5 години
Стряскащо ?!?
68
0
 
29
 
! Отговори
Не са българчета! преди 5 години
Знаят се кои са българските семейства, отпътували за чужбина заедно с децата си.Те са ясни.При ромите въпросът е неясен.Търсят го на адреса, махалата хорово отговаря, че "ората ги нема". После от къщата излиза някой, и заявява, че "макя му бега с друг мАж, Бубайко (баща) му е у Германия, ама може да е и у Испания, не знам. ДеЦките ги взима дедо му, ама сега он не е дома.Дека е детето - не знам, лани си беше тука! Защо не знам ли? Аз съм шурей на баджанако на вторио мАж на тетката на това дете."
67
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И МОН като ги вкара тези 60 000 ромски деца в училищата,пак ще стоят до 4ти клас защото дотогава МОН не позволява да се пишат двойки и да се повтаря класа за неусвоен материал(защото с фуния в главата знания не се наливат).Никава полза от тези,само пари хвърлени на вятъра десетиления наред.МОН занижи и умишлено образованието за да "приляга" на ромския манталитет и затова българчетата масово ще учат в други държави,а МОН ще произвежда неграмотници-защото в това министерство работят ***.
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
60 000 и все българчета?!? Не е възможно!Едва ли има и едно българче в тази бройка.
65
1
 
15
 
! Отговори
българче! преди 5 години
До SHEFAбългарчета или ромчета?
64
3
 
11
 
! Отговори
48 преди 5 години
Това са палиативни мерки без особен дълготраен ефект.Трябва "да се хване бика за рогата"!А именно работата на родителите."Ходи ли детето ти редовно на училище?" Ако не предупреждение за освобождаване от работа независимо дали е в държавна или частна фирма!Ако е собствена фирма,отнемане на лиценза.Какво се церемоните?С тях трябва да се действа твърдо и безкомпромисно!Само тогава ще има резултат!
63
2
 
21
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Е, всички знаем,че не са българчета...
62
0
 
19
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
И като обобщение. Докато търговията(парите) са намесени ни образование, ни здравеопазване ще има.
61
0
 
30
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
Като ходят какво. Накрая на тези от малцинствата, където учителите вземат 50%повече изпити и матури им се дават ей така. Самите учители им вземат изпита под нареждане от по-високо. Примерно на матура ученикът пише, но след това самите директори отварят пликовете и подменят работите. Това се прави с цел да не се нарушава потока на парите. Просто никакъв контрол. Само едни анализи се правят с изкривени резултати. А Хасанчо не може да пише и смята до 100, но има диплом за средно .
60
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво като ходят ромите на училище?Да не би нещо да научават?Има такива , които завършват средно образование,без да могат да четат и пишат.Само се имитира дейност и се харчат пари от бюджета.