Обмисля се: Придобиване на педагогическа способност за висшисти

МОН ще прави опреснителни курсове за учители, излезли от системата
16 окт 2018 12:52, Анисия Иванова
39
Обмисля се: Придобиване на педагогическа способност за висшисти
Снимка: МОН

Специалисти, които имат висше образование и искат да придобият педагогическа способност, могат да го направят чрез следдипломна квалификация. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на дискусия, посветена на кадровото обезпечаване на българското образование.

"Най-важните инвестиции са тези в образованието. Голяма част от работещите в системата на образованието са над 50 години. Това поставя пред предизвикателство всички обществени системи. В основата на това да имаме добри специалисти е да имаме добри учители. Затова трябва да привлечем повече учители в системата“, заяви той.

По думите на министъра основната пътека за придобиване на учителска правоспособност, на педагогическо образование е завършването на висше образование и придобиване на образователно-квалификационна степен във висше училище.

"Това, което правим, е увеличаване на приема, увеличаване на финансирането на професионалните направления, свързани с придобиването на педагогическа правоспособност и предоставяне на допълнителни стипендии на студентите, обучаващи се в тези направления", уточни той, пише "Фокус".

По думите му ще се разработи национална програма за алтернативни пътеки. "Първо – за хора, които са специалисти и имат висше образование и искат да придобият педагогическа способност да работят в училище. Новото е, че МОН ще отдели средства за опреснителен курс за хора, които са завършили педагогическо образование, но не са започнали работа в училище или не са работили отдавна в системата“, обясни Вълчев.

"Факт е, че все още имаме на пазара на труда учители, които са излезли от системата на по-ранен етап и сега се включват, но те са предимно на възраст над 50 години. Големият проблем пред системата ще бъде след 10 до 15 години, когато голяма част от педагогическите специалисти, които работят днес ще навлязат в пенсионна възраст“, обясни той.

Той обясни, че традиционно има проблем с обезпечаване на местата по чужди езици, информационни технологии.

"Има разговори с организации от сектора на информационните технологии, за съвместни обучения със специалисти от сектора и учителите, които да посещават ИТ компаниите“, каза той.

Има около 500 места незаети в системата и около 1800 учители, които нямат педагогическа квалификация, но голяма част от тях са в процес на придобиване на такава, допълни образователният министър.

"Има недостиг по определени дисциплини, който може да бъде задоволен от съществуващите педагогически специалисти чрез допълнително обучение, особено когато става въпрос за дисциплини с по-малък хорариум. Например учители по химия да преподават и физика, учители по математика да преподават информатика, учители по история да преподават религия“, уточни той.

„Има недостиг не само по определени дисциплини, но и по определени райони. Предвиждаме да финансираме създаването на своеобразен корпус от учители, които срещу допълнително възнаграждение да преподават в по-трудните училища – тези, които са отдалечени и тези, в които трябва да се работи с най-голям брой проблемни деца. Освен това ще се опитаме да картографираме недостига на педагогически специалисти. Трябва да подготвим учители за най-малките и най-отдалечени места. Много е важно да реализираме цялата концепция, заложена в Закона за училищно и предучилиищно образование и да стимулираме иновациите в системата“, обясни министър Вълчев.

Той призна, че възнагражденията са важни, за да се задържат младите хора в системата на образованието. Важни са също така квалификацията, подбора на учителите.

"От догодина минималната заплата за учители предвиждаме да е 920 лева. Това, което имаме като информация от педагогическите факултети, е лек ръст на желаещите да се включат в педагогическо образование. В професионално направление "Педагогика“ имаме ръст на студентите и на кандидат-студентите“, каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма работа....учители! Може и без тях! Българите си знаят всичко!
30
1
 
1
 
! Отговори
До 28,пипи дългото ч преди 5 години
Можеш да станеш лекарка.Ако си аптекар или химик някои от изпитите се признават.Има специалности.Дават и европейски 960лв стипендии плюс български 260.Живеят си царски.Питай в науката, или медицина факултети.Много аптекарите станаха лекарките по тази програма.Разбери повече,тези пари ги дава ес
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До иван 31Че те инспекторатите казват на директорите кого да назначат за учител. Ти да не мислиш, че директора решава кого да вземе на работа?
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младите бягат в ЕС и САЩ заради по-високите заплати. Проблем е че не дават пари на по-възрастни безработни след 40 г. и не могат да се пенсионират до 70 г. стоят без работа.
27
2
 
15
 
! Отговори
иван преди 5 години
ВСЕКИ ДИРЕКТОР Е ФЕОДАЛЕН ВЛАДЕТЕЛ!!! ОБРАЗОВАТЕЛНАТА МАФИЯ ДА СИ ОПРАВИ МЕНИДЖМЪНТА, КОНТРОЛ ВЪРХУ НАЗНАЧЕНИЯТА! ВСЯКО НАЗНАЧЕНИЕ ДА СТАВА ОТ ИНСПЕКТОРАТА! ПЕНСИОНИРАНИТЕ ДАСКАЛИ ДА ИЗБИРАТ ИЛИ САМО ПЕНСИЯ, ИЛИ САМО РАБОТА!
26
3
 
9
 
! Отговори
э23 преди 5 години
Абе кой ще стане учител за тези мизерни заплати?!!! И тази липса на дисциплина в училище. То там учителят няма никакви права. Този министър изобщо някога бил ли е учител.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Отправете запитване към г-жа Такева, тя е компетентна по "преквалифицирането" на кадри. Ако имате желание да похарчите едни излишни пари за обучение, госпожата ще ви помогне.И аз се чудя дали да не я питам къде има курсове за ядрен физик.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а за вишистите от парламента ?? особено тея като Болен с диплома от семинарията
23
1
 
11
 
! Отговори
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО преди 5 години
Да се организират и квалификационни педагогически курсове за "учените" от БАН, а също и за останалите висшисти, които работят там. Тези курсове да са задължителни. Така по-лесно ще преживеят закриването на институцията в сегашния й вид и трансформирането й съгласно онези принципи, по които е функционирала допреди 70 години.Ще последва редуциране на броя на ВУЗ-овете и няма да има места за преподаватели във ВУЗ за всички бивши БАН-аджии. Но учители ще могат да станат и няма да са без работа.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В провинцията няма глад за учители, за всяко място се явяват по няколко, вземат човека с най-силните връзки. София е друга бира, с учителска заплата там не се живее, пък и възможности много.Че до няколко години ще се пенсионират поне половината учители е вярно. Въпрос на съчетание от връзки и ниски пенсии, но и в момента доста пенсионирани учители работят.
21
0
 
12
 
! Отговори
КумчоВълчев2 преди 5 години
Проблемът няма да бъде след 15 години, а вече беше преди 15 години. И понеже тогава не бяха взети никакви адекватни мерки, сега е твърде късно. Ако все пак министъра иска да свърши нещо полезно, може да разкара дъртите гербави калинки от системата на образУванието.А младите учители да изкарат курс по самозащита, звероукротителство и следене на соц.мрежи.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така реват и за лекарите(че не били останали), а се оказва, че България е една от страните в Света с най много лекари на 100 хил.д.нас., за сравнение Велика Британия има два пъти по-малко... Факт!!!
19
3
 
7
 
! Отговори
Копаеме усилено преди 5 години
Екстра, ще съберат безработните да възпитават бъдещото поколение. Това е безумие. Ако някой от друга професия се навие да е даскал значи нещо му има и при този глад за кадри в БГ е останал без работа - я нещо му хлопа здраво, я е много некадърен, я има някакъв нездрав интерес към дечица. МОН по принцип си надробва големи каши поради липса на мозък на служителите
18
0
 
5
 
! Отговори
Дон Тонино преди 5 години
И без това ромеите след време ще са мнозинство, а те не обичат да ходят на училище, така че е по добре да си спестим разходите, няма да има нужда изобщо от училища.
17
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Тези хора, на които МОН се надява, ако са искали - досега да са се върнали...
16
0
 
13
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Дори и 5000 да беше заплатата не бих станала учителка, докато правата на учениците са от земята до небето, и докато някой директори забраняват да се пише 2-ки
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е неграмотни да учат другит, че другите се пенсионираха.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсят се учители? Трънки! Децата намаляват, закриват се паралелки и цели училища. Никой не търси учители. Просто поредната палавра за искания за заплати. А повечето от сегашните даскаля не заслужават и МРЗ за това, което "творят" по работните си места.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че вече си изнесох едното дете да учи в нормална държава. Сега май и другото ще изнеса още в гимназиален етап.А си мислех, че сме на дъното в образованието. Явно може и да се оре това дъно.
12
1
 
9
 
! Отговори
Риформа до дупка! преди 5 години
Просто си представих нашата математичка (доста странна леля) да води информатика. Само ще отврати дечурлигата и от компютрите :-)