74% от младите до 29 години не посягат към книга – за знания и емоция!

Телефонът е основен инструмент за четене, но само 20% го ползват за знания
Обновена: 19 дек 2018 07:37 | 19 дек 2018 07:10, Елка Василева
62
74% от младите до 29 години не посягат към книга – за знания и емоция!
Снимка: архив, Булфото

74% от младите хора не посягат към книгата като източник на знания и емоции. Това показват данните от Годишния доклад за младежта за 2017 г., който се изготвя от Министерството на младежта и спорта за всяка предходна година.

Шоковата цифра за младежите, които не четат, е от проучване сред целева група 15-29-годишните. Така те са отговорили на въпроса "четете ли в момента на анкетата", пише "Монитор".

На годишна база данните са малко по-различни, но също толкова тревожни, се казва в доклада. Малко под половината – 44% от младите българи четат, но останалата половина от тях не се интересува от художествена и научна литература.

Логично нечетящата половина са хора със средно или по-ниско образование, работещи, от малки населени места.

Само за една трета от тийнейджърите (29%) четенето е част от ежедневието, показва още проучването.

Момичетата четат два пъти повече от момчетата.

Като цяло 14% успяват да изчетат до 2 книги през годината, а 21% между 3 и 5 книги. Едва 16% от четящата половина прехвърлят над 6 тома.

Младежите си купуват основно книги от книжарници и малко по-малко заемат от библиотека. 10% теглят текстове онлайн, това са повече млади хора от малките населени места, а книгите са основно безплатни.

Телефонът е основният инструмент, който младите хора използват навсякъде, е изводът от проучването. Интернет се ползва основно за социалните мрежи – 41%, за 29% той служи както за работа, така и за забавление, а едва 20% декларират, че им трябва за информация и знания.

Очертава се интересна зависимост, че хората, които са удовлетворени от начина си на живот, в по-голям дял четата книги, за сметка на тези, които не са удовлетворени , казва се още в проучването. В него са използвани данни от Националния статистически институт, Евростат и други национални и международни проучвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младите хора са отвратени от книгите с помощта на училището, което и днес им предлага остарели и далечни им произведения за изучаване, с остарели методи на преразказване и зубрене на чужди разсъждения. За тях книгите са нещо досадно, тъй както е било досадно и училището, през което са минали и са се отървали от него после с най-голямо удоволствие. Не винете младите хора. Те не са нито по-глупави, нито по-мързеливи, просто са друго поколение, на което няма кой да обърне адекватно внимание.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧЕТЕНЕТО РАЗБИРА СЕ НЕ Е ЛЕСНА РАБОТА. ТРЯБВА ДА РАЗСЪЖДАВАШ ВЪРХУ ПРОЧЕТЕНО-ТО И АКО МОЖЕШ САМ ДА ДОВЪРШИШ РОМАНА, КОЙТО ЧЕТЕШ. ТА ТОВА НЕ Е РАБОТА ЗА ***!
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 49 напълно си прав дума по дума.Но признай и още нещо д такова мислене напредък няма.И заради него сме на тоя хал нямам предвид твоето мислене което си е конкретно на място а това на мнозинството българи който коментираш в поста си те не са в ред е ако тях питаш те ще кажат че аз и ти не сме в ред но на мен отдавна не ми дреме за мнението им и не поддържам контакти с тях в друга държава съм и искам да се интегрирам в нея а не в България *** на света, създаден от мнозинството ***.оти.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то това беше целта на световния елит.Сега източник на знание и информация са телевизията и интернет и така политиците с лекота могат да наложат невидима информационна диктатура защото хора с умове формирани от техните медии мислят в рамките на информацията идваща от тези медии и принципно са неспособни да поставят под въпрос статуквото защитавано от тези медии.А книгите са проблем за политиците защото възпитават в лично критично мислене и тогава вече птопагандата им не работи.
52
4
 
4
 
! Отговори
Млад човек преди 5 години
За какво са ми книги. Аз и жената взимаме по 2 000 лв всеки. Е, официално по 700 лв де...Всеки има нов смартфон от 1500 лв, Всеки ходи със своята кола на работа. Всеки месец сме в Гърция или в Алпите, според сезона.Иначе, България не струва, Мизерия, беднотия... Нема такава държава.
51
10
 
2
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 5 години
По гнусните хартиени книги трябва да ги задължат да слагат: Четенето и купуването на книги е опасно за вас и за хората около вас.
50
1
 
8
 
! Отговори
Ефрейтор Знание преди 5 години
Още се чудя на хората, които делят строя от 1944 г. у България на Комунизъм и Демокрация. Няма такова нещо като "свободен избор" и "демокрация" у нас. Дъртите деградили комунисти и техните деца, внуци продължавата да дърпат конците и да определят съдбините на държавата в съгласие с политиката и интересите на САЩ и Русия. Кое точно не е ясно? А на хората, които заменят хартиената книга и усещане за текст само с монитор... Успех :) Комунистите не го били научили на далавери. Целият им стой е далав
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 45Макар, че аз не се смятам за интелигентен човек, чета "романчета "- фентъзи, фантастики и всякакви такива "безсмислени" нещица. И познай - нямам телевизор и няма нужда да имам такъв. Не свързвай четящите художественалитература със теле зомбитата - нямаме нищо общо!
48
3
 
9
 
! Отговори
A преди 5 години
До АнонименДа. При комунистите се научих да чета и да разсъждавам върху прочетеното, но те не успяха (поне мен) да научат на далавери, доносничество, интригантстване и кражби. И сега при новите далавераджии и интриганти положението на такива недоучени като мен е повече от плачевно.
47
1
 
12
 
! Отговори
A преди 5 години
Защо да четат? В Б-я колко по-малко знаеш. но си обигран интригат и далавераджия, толкова по-голяма заплата и бонуси вяемаш, на по-висока длъжност си и те уважават.И най-важното си спокоен. Който много знае -много пати в Б-я.
46
16
 
3
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Те едни книги ...По интернет човек може да чете и като усети че си губи времето, може да отиде някъде другаде. При античните книги първо си дава парите и после му пълни рафтовете докато накрая разчисти къщата.Статията ми звучи нещо като носталгия по социализма. Просто нямат бъдеще.
45
6
 
3
 
! Отговори
Питър преди 5 години
До Анонимен 35Да така е. Някои четива са по-скоро деградиращи за мозъка - от 30 години тенденцията е да стават все повече, докато хората затъпяват. Не е въпросът само в "четенето", както и при демокрацията не е въпросът само в "свободния избор". Важен е крайният резултат... В случая обаче хем няма четене, хем няма и краен резултат.
44
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо, важното е че дъртите пък много са чели и затова са довели България до това цветущо състояние и сега смятат, че младите са длъжни да им оправят бъкиите.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40Като бях ученик много от съучениците ми четяха, но не и книгите включени в учебната програма.
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ейййй, така като почнете.. добре че старите пък посягат към книга и затова се зяпат сапунки по цял ден, гласуват за Бойко и кракът им не стъпва извън България
41
3
 
11
 
! Отговори
трябва реформа преди 5 години
Ми то като чете тук човек коментарите на "четящите" направо му се отщява от четене.Литературата дето се препоръчва на учениците продължава да е "социалистически реализъм". Как да им се чете на децата.
40
1
 
18
 
! Отговори
До 37 преди 5 години
Брадъри, ферми, жълтини и турски сериали, се гледат именно от таргет групата на розовите полиращи мозъка романчета. Аз до сега интелигентен човек, четящ романчета не съм виждал.
39
5
 
9
 
! Отговори
бр-р-р-р-р преди 5 години
Аз се пробвах да чета препоръчаната литература за децата от училище.Преживяването беше ужасно.
38
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
истина, е че на Българският пазар липсват добрите/стойностните съвременни заглавия.защо не попитате, защо бизнеса с книги не ни предоставя стойностните заглавия, липсват преводи на съвременните книги.на пазара на книги, както на всеки един друг пазар за продукти в България се предлага само 3то качество, не 2ро, а 3то.защо трябва да си поръчвам последните 5 години книги на английски през Амазон ? защото тук ги няма и няма и да ги има.
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни са комунистите, Тодор Живков и 45 години социализъм и руска окупация.