Вълчев за критиките за ромската интеграция: Работим!

"Трябва да ги задължим да ходят на училище и да натрупват знания"
18 яну 2019 14:45,
44
Вълчев за критиките за ромската интеграция: Работим!
Снимка: архив, Булфото

Просветният министър Красимир Вълчев отхвърли обвиненията на левицата, че управляващите са се провалили с интеграцията на ромите и настоя, че механизмът по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици е показал, че има ефект.

По-рано социалистите предложиха да се спират всички помощи на роми, чиито деца не ходят на училище, да се преосмисли политиката за делегираните бюджети и да се налагат по-сериозни наказания на лицата, които живеят на семейни начала с непълнолетни. Те настояха и че подходът на ГЕРБ да "издирват учениците" не работи.

Още по темата

"Опозицията критикува механизма без доводи. По него работиха над 11 000 души в над 1 000 екипа и аз не бих им омаловажил работата им. Механизмът показа, че когато институциите работят заедно, има ефект – над 30 000 деца са допълнително записани. Който критикува механизма, да се включи в един екип и да види колко е трудна работата", посъветва министър Вълчев.

Според него от БСП не разбират, че основната част от проблемите с интеграцията са социално-културни - липсата на отношение към образованието.

Вълчев коментира, че и сега семейните помощи са обвързани с посещаемостта в училище. За идеята да се спират всички помощи той каза, че е "трудно да се обвързват едни права с други".

Той посочи и че именно БСП е предложила да се дават безусловни помощи на входа на втори, трети и четвърти клас.

За делегираните бюджети пък той коментира, че никой в системата не е против тях.

"Ние трябва да ги задължим да ходят на училище и да натрупват знания, плюс мотивирани учители, плюс ранно обхващане в детска градина, плюс работа с всяко дете. Опозицията трябва да разбера, че най-важният актьор е учителят. Затова ние залагаме на учителя, заплатите им ще бъдат 25% над средната за страната. А с "Визия за България" БСП предлагат заплатите да бъдат колкото средната - т. е. намаляване", каза образователният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
33
 
! Отговори
тя преди 5 години
Секс с непълнолетна е престъпление , а в България правят секс деца и даже родителите им се радват!Каква интеграция бе , смешни приказки !
27
0
 
33
 
! Отговори
тя преди 5 години
Съсипаха образователната система от преди 10 -ти , по - добра няма да измислят!
26
0
 
33
 
! Отговори
33 преди 5 години
А защо нямат отношение ?Защото не се ценят образованите хора .Не те управляват!Това е положението!
25
0
 
38
 
! Отговори
hmmm преди 5 години
Какво работите бе продажници!Нали ви виждаме работата, за това ли съсипвате най-целенасочено и малкото останали свестни училища?Защо е планирано съкращаване на часовете по език в езиковите гимназии?За романци сте се загрижили... продажници!
24
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещата стават все по-зле. А вие работите??? Хахаха
23
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вълчев за критиките за ромската интеграция: Работим!Да здраво ни работите. Усещам го по джоба си и по геройствата на индийците, под вашите топли грижи.
22
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интеграцията е много успешна Иван Костов Петър Стоянов Волен Сидеров Александър Методиев Лиляна павлова Росен плевналиев Кристиян Московски Петър Москови други Все успели интегрирани р. о ./ми!
21
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо българите си плащат всеки учебник и помагало за децата си плюс всевъзможни други средства, които принудително ги заставят да плащат на родителските срещи?
20
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По интересното е къде отидоха милиардите които даде ЕС за интеграция на Ромите. В кои джобове влезнаха и в кои банкови сметки. Ромските лидери ли ги откраднаха или си ги делнаха с управляващите. Ето това са въпросите на които веднага трябва да се даде отговор. Къде отидоха милиардите предназначени за Ромите в неравностойно положение.
19
2
 
52
 
! Отговори
az преди 5 години
ЗАЩО ВСИ4КИ БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА ОБГРИЖВАМЕ И ИЗДАРЖАМЕ РОМИТЕ. КОИТО ГИ НАУ4ИХА НА ТОВА- ДА СИ ГИ ПРИБЕРАТ В СВОИТЕ ИМОТИ И БЕЗБРОИ АПАРТАМЕНТИ И ТЕ ДА ИМ ПЛАЩТАТ СМЕТКИТЕ И ПОМОЩИТЕ И ДА ГИ ОТУ4АТ.КАКВИ ПОМОЩИ ПОЛУ4АВАТ БЪЛГАРИТЕ ЗА СВОИТЕ ДЕЦА-ТЕ ЗАТОВА И НЕ РАЖДАТ ВЕ4Е. С 600 ЛЕВА ПРОСПЕРИТЕТНА ЗАПЛАТА НА БОИКО Е ЖИВОТ-ПЕСЕН.
18
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най добре тиквената банда да се маха!
17
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато може да се крадат пари, ще има някой който да ги краде!
16
0
 
65
 
! Отговори
МОН преди 5 години
Колко неистини.Не е вярно,че 30 хил.деца са допълнително записани.Просто екипите са се разбрали с родителите да ги пуснат 1-2 дни в училище и се отчита като записано, реинтегрирано дете.Не е вярно за учителските заплати-много може да получат по-малко от 10 % увеличение,ако въобще го има.Не е вярно и за детските добавки от които се лишават семействата-просто се увеличават други помощи от социалните служби.А от делегираните бюджети вият на умряло всички училища.Само МОН гледа с розовите очила.
15
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБЕРАСТИЯТА Е ВРЕДНА ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ
14
1
 
55
 
! Отговори
веднага преди 5 години
Ромката от МОН Лиляна Ковачева да даде обяснения как се харчат 1 мил.лева годишно за учениците ромчета?Или отиват в нейния джоб?
13
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие хубаво работите, ама къде са ви резултатите?
12
0
 
66
 
! Отговори
Берба преди 5 години
Усвоявате
11
0
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можеш да задължиш някого да натрупва знания! До 5-ти клас уж стоят в училище, защото е позволено да се минава в горен клас с двойка. Но в 5-ти не могат да четат и пишат.
10
1
 
66
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Кога ще бъде уволнена Лиляна Ковачева ???Държавни служители нямат право да организират антиправителствени протести !!! Незабавно да бъде уволнена !!!
9
1
 
64
 
! Отговори
Тутмаков преди 5 години
Работите, но само за вашето благо!