Уважение, доверие: Кои са липсите в образованието в България?

Документален филм нищи проблемите
22 яну 2019 12:07, Петя Славова
6
Уважение, доверие: Кои са липсите в образованието в България?
Снимка: Зад кадър на "Ангели в действие"

Състоянието на образованието в България проследява режисьорът Николай Михайлов в документалния филм "Ангели в действие".

Липсата на уважение и подкрепа на учителите, нищожният престиж на професията, нарушената връзка между деца, родители и преподаватели и нуждата от нови методи, които да възпитават граждани, а не поданици са част от темите в продукцията.

Режисьорът разказва за онези силни изчезващи индивидуалисти, които дават летящ старт на своите възпитаници и ги вдъхновяват да постигат успехи на международно ниво, но често не получават признание за своите усилия, а младите умове, които са обучили, изтичат безвъзвратно в чужбина.

"Трябва най-накрая да осъзнаем, че това, което от години не се случва в българското образование, касае всеки един от нас и че то е ценност, която услужливо сме делегирали на учителите и държавата, но това не ни носи търсеното спокойствие и просперитет.

Позитивната промяна означава общи, постоянни и смислени усилия и точно това дискутират ангелите във филма – как да върнем престижа на професията и уважението към даскала, за да мотивираме младите да тръгнат по стъпките на своите вдъхновители. Ако не го направим сега, ни чака безрадостно бъдеще на невежество, а то излиза най-скъпо", коментира Николай Михайлов.

Пълнометражният документален филм „Ангели в действие“ е на етап постпродукция и от днес започва да набира средства, за да бъде завършен. Crowdfunding кампанията предвижда разходи и за поетапното му разпространение в цялата страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Образованието е за тези, които имат ум да учат, останалите трябва да се научат да работят.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е липсата на останали българи в България!
2
1
 
6
 
! Отговори
Ключова липса преди 5 години
в образованието е липсата на КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ. На образованието, такова каквото е в момента да бъде приписвана някаква СВРЪХСИЛА да реши всички проблеми на света и обществото е да кажем пресилено. Все едно да кажем че е възможно да се храним с носа си защото е близо до устата.Образованието в момента сваля във все по млада възраст проблеми, които не е възможно да бъдат решени на това умствено и емоционално ниво - хората се отказват да мислят критично и просто зубрят клишета. Това ги прави роботи
1
4
 
4
 
! Отговори
Лошо преди 5 години
Докато наричаме учителите "даскали" няма нищо да се промени.