В бъдеще: Недостиг на кадри със средно професионално образование

Според Васил Велев демографската криза е в основата на проблема
25 мар 2019 22:20, Екип на Bloomberg
36
В бъдеще: Недостиг на кадри със средно професионално образование
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Постоянно намалява броят на излизащите на пазара на труда млади хора за сметка на пенсиониращите се поради демографската криза. Има недостиг на човешки ресурс с всякакво образование. Това каза Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал, в ефира на Bloomberg TV Bulgaira.

"Факт е, че много от завършващите висше образование се реализират на позиции, които не изискват висше образование. Броят на местата за първи курс се изравнява с броя на завършващите средно образование", посочи той.

Наблюдава се разочарование сред младите хора, които са на позиции, изискващи по-ниско образование. В същото време те са изгубили 4 или 5 години от живота си, през които са можели да напреднат в кариерата, ако бяха започнали по-рано работа, коментира той.

"Очаква се голям недостиг на специалисти със средно професионално образование. Поради това трябва да се популяризира средното професионално образование сред младите хора".

В момента завършилите такова образование имат добра кариера, обясни Велев.

Още по темата може да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Преди 15-20 години такива "индустриални капиталисти" високомерно говореха: "Като не ти харесва тука, напускай!" Така говореха и младите хора последваха съвета им. Сега същите тези индустриалци вият на умряло, че намалявал броят на младите работници. Нека тези умници да помислят защо стана така.
21
0
 
14
 
! Отговори
Със сигурност преди 5 години
В бъдеще ще има недостиг на всичко.
20
1
 
8
 
! Отговори
До Хейтър преди 5 години
Има някакви закони, но проблема е че няма контрол по спазването им, прокуратурата е на заплата някъде другаде. Живял съм в чужда демократична държава и трябва да кажа че извършиш ли нещо нередно на 95% си плащаш за това.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше времена искаха на 20 да говориш 2-3 езика, стаж, висше идва видов ден, сега е зле а след още малко избора ще е от много неграмотни роми, защото нито молдовци, нито украинци или африканци няма да дойдат тук.
18
0
 
11
 
! Отговори
ниеманд преди 5 години
ами как да има кадри , заварчик на аргон със изометрия демек правя тръбопроводи ,и системи от тръби - завод без тръби няма , НО В тази умряла икономика РАБОТА ТУКА НЯМА или ако има то ще искат 10 % дарение за отбора ,за да ме пуснат на обекта хем работа да върша хем дарения да правя . АМИ НЯМА ДА СТАНЕ !!!
17
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
И 10 000 евро да дават късно е.. повечето избягаха от комунистическата мизерия и имат дом в др. държави. Не беше умно да имаш граница с анадола и да се обезлюди..
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На този господин не му достигат робите за 500лв които да гони когато нещо не му е на кеф.Унищожиха индустриалните производства и науката доколкото ги имаше, сега им трябва само обслужващ и прислужващ персонал.Бананова държава без банани.
15
0
 
18
 
! Отговори
от немско преди 5 години
Тъй като си ценя труда и за мен ръцете са ми по скъпи от златото бих работил в Бг за не по малко от 3000евро чисти на месец и то само по 6 до 7 часа дневно без съботите и неделите.
14
0
 
9
 
! Отговори
Хейтър преди 5 години
До 14 АнонименМного си смешен как плюваш по Българите, не е виновен Българина или манталитета а политиците. И ще ти дам пример.Първо казваш че Българина като отиде в чужбина а манталитета му изчезва.Второ защо като дойде чужденец в България и и той започва да се държи като нас.ЗАЩОТО НЯМА ЗАКОНИ.
13
0
 
17
 
! Отговори
Ето защо! преди 5 години
Ето защо и поради това трябва да почнат да бесят "бащите" на реформата на българското образование от Иван Косто-вото правителство насам!
12
1
 
10
 
! Отговори
иван програмиста преди 5 години
За какво са ни работници като си имаме компютри
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При гербавите е така. Както ги сменим ще видим как ще е, ако и тогава нещата не потръгнат пак сменяме до като не остане и човек на тази територия.
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хем няма кадри, хем и явите за обща и на 500лв. айде, айде - знаем ги тези. Хлопвайте кепенците тези дето нямате кадри и идете да работите при друг, като не можете да се справите.
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Загубата на 4 - 5 години се цени изключително на запад и съответно се заплаща много добре. Тук се опитвате да давате по 500 лева на хора с висше образование и те се разочароват и естествено отиват там където ги ценят. Взимайте направо без образование, първо загубват 12 години, а после и 5 вместо да градят кариера за 500 лева.
8
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България се топи със всеки изминал ден, демографският срив се усеща, а вие кадри търсите.
7
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Експлоотирате нормалните хора и им давате социалистически заплати, само че вече няма нищо социално в държавата. Скоро само рома за изборЬе. Две кибабчета и бира. Нещо и бизнеса препръцква, нали. Не могат фа усвояват милиони, а какви идеи имат само! Нещо робите избегаха. Вкарайте си виетнамци и пакистанци - те са точно като за вас. Разпродайте и държавата! Сега сещате ли се, защо сте били под турско робство, а?В глобалното село, покажете, че сте най-селяни! И само с бронирани мерцедеси.
6
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо им няма на нашите инженери. Проблема е в народопсихологията. Българина ще плати за маникюр без да мрънка, но за инженерно решение мисли, че парите са излишни. Резултати е видим вече - инфраструктурата е в окаяно състояние. На са ви честити новата маникюристки и фризьорки.
5
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е що не мислИхте като резАхте за скрап работните места на същите тия хора със средно специално образование??.Сега ще трябва да нарежете всички компютри в държавата/най-добре със закон/да спрете интернета, а след товада вкарате Ай Ти сектора в глупавите ви цехчета за кремвирши
4
1
 
40
 
! Отговори
Бивш учител преди 5 години
Га закривахте спту и техникуми-ни ривахте? Както казва един мой колега-ще дойде време, в което няма да има кой да ти смени крушката в хола, или да ти напомпи гумите на автомобила.... А за висшето образование , особено техническото-имам много отрицателно виждане, от както стана стока, а не задължение на държавата да поддържа добри кадри. Особенно за техническите софийски ВУЗ-ове, които правят буквално на маймуни бъдещите инженери, докато следват. После реват, че нямало инженери.Рибата мирише от
3
2
 
52
 
! Отговори
Смях преди 5 години
Не е ли нелепо в 500 милионен свободен пазар на труда да твърдиш, че няма кадри?