Вълчев с прогноза: Роботите не могат да заместят учителите

София с рекорден бюджет за образование тази година - над 75 млн. лв.
Обновена: 18 апр 2019 15:24 | 18 апр 2019 15:14, Анисия Иванова
39
Вълчев с прогноза: Роботите не могат да заместят учителите
Снимка: БТА

В бъдеще няма да има роботи учители, но ще има нужда от учители на роботите. Длъжни сме да инвестираме в учителите, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на Десетата национална отчетно-изборна конференция на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

"Отговорът на всички проблеми е образованието. Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти във всяка област“, заяви той, цитиран от "Фокус". 

Министърът е убеден, че учителят е професия на бъдещето. "Трябва да направим така, че най-добрите ученици да стават учители“, подчерта Вълчев и допълни, че "ако искаме да успеем, родителите трябва да са ни партньори".

Той съобщи, че проучване е показало, че агресивните родители са между 2 и 10 процента, и когато учителите се сблъскат с тях, "се самозатварят".

"Трябва да префокусираме образователната система. Досега тя е била фокусирана върху документа - ако документът е попълнен, значи учителят си е свършил работата“, коментира образователният министър.

По думите му системата трябва да се фокусира в подкрепата върху учителя, да му даде по-голяма свобода и възможност да си свърши работата.

По повод на изразените критики към делегираните бюджети на училищата министърът заяви, че ако те се премахнат, директорите на училищата "ще ходят да се молят за двата топа хартия на общината и ще попаднат на някой запънат счетоводител". Тогава учителите ще са по-спокойни, защото финансирането няма да зависи от броя на учениците, те ще могат да се изключват, ще се намали средната пълняемост на паралелките и ще се запази броят на учителите, но така ще направим образователната система по-изключваща, коментира Вълчев. И отбеляза, че сега живеем в различно общество и не може да се върне миналото, колкото и да го искаме.

Системата на образованието е една от малкото в България, за която постигнахме консенсус, че трябва да е водещ и стратегически приоритет на национално ниво, допълни кметът на София Йорданка Фандъкова

Тя припомни, че е постигнат заслужен скок в заплащането на учителите; само преди десет години началната заплата за учител в София беше 450 лева, а днес е 920 лева. Преди десет години средната брутна работна заплата за учителите в детските градини в София е била 680 лева, а днес е 1320 лева. В училищата в столицата преди десет години заплатата на учителите беше 700 лева, а сега е 1340 лева, каза Фандъкова.

През последните години в образованието в София са мащабни и видими. През тази година имаме рекорден бюджет за инвестиции в образованието в Столичната община, като до този момент те са за над 75 млн. лева, съобщи столичният кмет.

На заседание на Столичния общински съвет ще бъде поискано от държавата да бъде предоставен терен в района на "Манастирски ливади - Запад", на който да се построи училище и детска градина. Това е един от пренаселените райони на столицата, уточни тя.

Учителската професия е много трудна, но е и много приятна, защото когато един учител е мотивиран и подготвен, той е лидерът в своята класна стая, коментира Фандъкова.

Живеем във времена, в които нездравото българско семейство прехвърля всичко на училището, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тяНе само младите, а новите без връзки.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вълчев не знае ли, че от 10 години самите учители са роботите...
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Den na otvorenite vrati "Bulgarskiat dom v Europa"....bulgarskite politici ste si pokazvat domovete v Europa na europeiskite, afrikanskite, asiatskite grajdani....hubava bulgarska originalna iniciativa...
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махнете най-после делегираните бюджети и въведете дисциплината и наказанията - изключването от училище, например, и да видим дали пресжът и качеството на учителите няма да се повишат буквално за няколко години.Ама щели да изчезнат папуасите от учебната система - ами нека, направете образованието ценност, каквато е била някога - преди комуноидната система, трябва отново да изминат еволюционният път до елементарните ценности - насила НИЩО не става освен... ПЪЛНО НИЩО - точно както сега
33
4
 
2
 
! Отговори
да се лекува! преди 5 години
мъ много слабовато рва. къ си то ранцъти дигъ на гръб слага и оди из колиндорите на Наукътъ?АКо мое некой да га завиде на лехкър и рехген да го лъч посети и премине и на лента запише има ли там некоя буца, шо много ни е бледо и жлътнало тва момче.а е с ума си и професионално изпълнява възложените му за изпълнени заповеди от неизпълнителен характер.Они че да гъ уморът и че да га некоя самахлем кажът Альо Министърче време дойде да праиме Альото.Така че това момче да иде на лекар. Много изтощено.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските училища са замръзнали в миналото хилядолетие, министърът се тревожи за роботи....Компютрите в училищата са на ниво компоти!
31
3
 
13
 
! Отговори
тя преди 5 години
Но могат да заместят директорите , от които никой няма полза , а загуба - крадат делегираните бюджети , създават клюки и интриги, разделят колектива на свои и чужди, вредни са от където и да погледнеш !Най- много страдат младите учители !
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А учениците не могат да заместят роботите производствата! Сегашната образователна система произвежда бъдещата милионна армия от безработни.
29
5
 
9
 
! Отговори
Изкуствения интелект преди 5 години
е една от основните глупости наред с глобалното затопляне и толерастията, които юдо-масонската пропаганда неспирно въртинай-големия успех за сега на юдо-масонките корпорации работещи над изкуствения интелект са алгоритмите за манипулиране на стоковата борса има доста успешни алгоритми за разпознаване на лица и за автоматично подслушване на телефони разговори и мейлове но това е в общи линии всичко което е направено и едва ли нещо съществено ще се промени преди да се появят квантови компютри
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще могат и още как! 90 процента от хората ще останат без препитание заради развитието на AI , дори Мъск го потвърди!Шнур за развитието на AI !!!
27
5
 
5
 
! Отговори
Мед Превенции преди 5 години
Това момче Министърче да иде и си спрет в раковата една пълна картина на храносмилателния трак от горни успоредни устни до долна О-образна срамна устна. Някъде кривата клетка се *** и размножава. Мноо ни е слабоват чък хърбовато тва министърче по накуките.Войчо имаше няколко месеца същия външен вид и бледен- помина се от рак на стомаха.
26
3
 
4
 
! Отговори
Ум твой Ъз твой преди 5 години
пусни си в Gъза робот да те научи да сеRеш, едно гендериално упражнение за заТници запеклии. Крази, Dупетникът си е твой до доказване на вината и ракията му
25
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какви 500 лева говорите? Няма учители, които да работят за под 1200. И това са без парите по проекти, лекторските и частните уроци. Колко учители следва да се съкратят, след като за следващата година първолаците ще бъдат 20 000 по-малко от миналата година?
24
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Ти да видиш! Учениците не искали да се научат и колкото да ги учила, не ставало. Твоята работа е да ги накараш да искат да учат. Мотивиране се нарича. И ако не си го разбрала досега, значи от теб учител не става.
23
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бла бла зелен кон и умен даскал...
22
5
 
3
 
! Отговори
До Селективен ученик преди 5 години
Въпреки донадените 95% , осигурени от източници извън училището, в мисленето и възпитанието си сте останали на нивото на онези първи 5%. Комично, не мислите ли?
21
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До точно това еНе вярно, че учителите работят за 500 лв. заплата. Като добавиш и частните уроци, сумата е доста добра. Да бъдеш учител е призвание и има много учители, за които преподаването е най-висша ценност.
20
5
 
3
 
! Отговори
До един преди 5 години
Странно, в училище са Ви обучавали да бъдете роб, а се е получил най-обикновен ***.от...Лош резултат за образователната ни система!
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роботите не могат да заместят учителите-това не е верно -виж австралия и пустинните райони как се обучават тамошните деца
18
6
 
7
 
! Отговори
младежът преди 5 години
Тубата(YouTube) вече замества доволно ;)