От първия звънец: Над 5 хил. напуснали школото, 4.3 млн. спрени помощи

Сред причините за отпадане от училище - миграция, ранни бракове....
31
От първия звънец: Над 5 хил. напуснали школото, 4.3 млн. спрени помощи
Снимка: архив, БулФото

5210 деца са отпаднали от образователната система след първия звънец на настоящата учебна година до 1 април. Това става ясно от писмен отговор на просветния министър Красимир Вълчев на депутатско питане, пише "Монитор".

Още по темата
Броят на избягалите от училище е намалял за изминалите 5 години благодарение на работата на екипите по Механизма за обхват. За учебните 2014/2015 г., 2015/2016 г. и 2016/2017 г. отпадалите деца и ученици са били по над 20 000, докато за миналата учебна година са 14 058.

Сред най-честите причини за непосещаване на детска градина и училище просветният министър посочва мобилността на семействата и миграцията към чужбина, ранните бракове и майчинство, както и ниският образователен статус на родителите.

"Динамичният ред на новоотпадналите деца от образователната система бележи сериозна точка на спад от миналата учебна година, когато за първи път започнаха да работят междунационалните екипи“, посочва в отговора си Вълчев.

От началото на учебната година до април в детска градина или училище пък са върнати общо 19 077 хлапета. От тях повторно отпаднали са 822, докато останалите 18 255 малчугани са задържани в образователната система. За миналата учебна година в училищата и детските градини са върнати 23 900 хлапета. От тях 21 776 продължават своето обучение.

На 63 172-ма родители пък са спрени месечните помощи за отглеждане на дете заради натрупани отсъствия на малчуганите през миналата учебна година. Те са в размер на 4 351 673 лв. и са предоставени на 5010 училища и детски градини.

Средствата от спрените помощи са отишли за допълнителна подкрепа на децата и учениците. Образователният министър посочва, че са използвани за допълнително обучение по български език на малчугани, чийто език не е майчин, или по предмети, по които имат затруднения. За децата с над 10 отсъствия пък е осигурена индивидуална работа с психолог или педагогически съветник.

Училищата и детските градини са провеждали и консултации за социалното подпомагане, провеждани са и алтернативни родителски срещи – изнесени или мобилни с родителите на изоставащите хлапета или тези в риск.

В петък Народното събрание прие промените в Закона за социалното подпомагане, с които при пет неизвинени отсъствия за месеца на дете семейството му ще бъде лишено от детски надбавки за цяла година.

Същата санкция ще важи и когато хлапето е в предучилищна група и не е ходило на детска градина 3 дни без уважителна причина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
шукар меринжейка преди 4 години
ами ние какво да правим със 1000 лева доходи бе бате ? чаветата как да карат хвелосипдетите , ми то само едната гума 200 лефа бе бате. ше ни ххраните и ше ни поите ве бате.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ученето трябва да е задължително и безплатно до средно образователен ценз. Който го няма не трябва да може да гласува и да се ползва от социалната система , ако не е *** или тежък инвалид разбира се , но за тях има друга регулация. Начини има но не става с прости и недочели управници и безброй некадърна администрация. Един от добрите варианти за нас е преход към президентска държава и силно намаляване на администрацията. Мисля да създам партия с платформа но няма достатъчно народ да я подкр
20
1
 
8
 
! Отговори
SP преди 4 години
Интиграция майна, всичко е за благото на родината нали Tиkвич!
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойде ни гуша от сегашните управляващи, и техните привидно хуманни намерения. Идват избори и ще видите как ще загубите. И после пак ще загубите, още тази година.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало, управляващите седнете и се замислете. Давате някакви пари за да подпомогнете отглеждане на дете, или за обучение на дете.Седнете и се замислете защо родителите не карат децата да учат. Това което за част от обществата е ценност, за друга част не е! И сега има 1 милион вишисти, които работят на позиция камериер, продавач, шофьор и т.н. Гласите се да посегнете на всички свободи на хората.
17
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
4.5милиона,точно за 4 апартамента с асансьор,честито,др.асансьорчиков,ще имаш колеги.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Цецо МенКупува си смартфон за 1500 лв., но няма пари за децата си, защото без да обикалят кръчми и молове, живота им няма смисъл - тежната реалност днес.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти му осигуряваш безплатно образование, за да му напълниш празната кратуна със знания и умения с чиято помощ да живее като нормален човек, а той те гледа агресивно и измучава, колко тежко дискриминиран е - да благодарим за което на идеолозите на култа към мързела, простотията и престъпността БХК.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВанкатаКаква успеваемост, Ванка?!Те са кухи бройки.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5210 са кухи бройки, които никога не са се връщали в клас. Просто са ги преписали от ГРАО и са отчели успеваемост при връщане на ученици в училище. После уж били спрели да посещават училище- замазали са положението.Айде, не на нас тия партенки!Системата на образованието е грохнала отдавна. Вместо да работят, хората в нея симулират работене. Както всичко в Бг.Сега партийно назначените даскаля ще нацъкат минуси.
12
0
 
17
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
А някаква статистика за успеваемостта на тези "ходещи" в училище няма ли? За това, че излизат тотално неграмотни и само се бутат от клас в клас?
11
3
 
4
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
До номер 2Твоята мисъл я споделят много хора и за това се раждат малко деца. Ако поколенията преди нас мислеха по същия начин и нас нямаше да ни има. Като се разхождам в София заведенията пълни, а деца малко. Магазини за домашни любимци бол. Домашни кучета и котки бол.Стига сме крили егоизма си зад подобни мнения. Има един начин за справяне с демографския срив...
10
5
 
1
 
! Отговори
Шокова доктрина преди 4 години
пичага Северен поток не е за България, а загуба не бих нарекъл липсата на Беляне и ЮП! Е, за теб може ида са загуба, все пак от тези кухи проекти щеше да ти се плащат рублите да пишеш тук! ама как пък с години само няколко опорки въртите, като роботи, неви ли писна? То е ясно, ч еи ботове ползва вече путин.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
анализът на министъра - повърхностен, така не се решават птоблеми!
8
2
 
25
 
! Отговори
Шокова Доктрина преди 4 години
Как се изпразниха магазини за една нощ - спряха доставките от заводите.Как доларът стигна 3000 лева, чуждите банки спряха да дават заеми.Още ли мислите, че Костов и Софиянски оправиха валутата за една нощ - глупотевини.Режисиран сценарий са престъпно ограбване на 3000 БГ предприятия.Отваряне на пазари - насилствено, изкуствено създадена средна класа - Реститути и див безчовечен капитализъм.Изгубихме СП, ЮП, Белене - милиарди в хазната.Престъпници и продължават с ток, вода и парно.
7
1
 
19
 
! Отговори
Шокова доктрина преди 4 години
Така, така, Костов вместо да пише книги, да пише обяснения, вярно ли е, че КТБ са му пращали 25 000 на месец."Кажи бре, Иване, толкова ли струва предателството на БГ?"Ако вземем статистиката на починалите в резултат на ГЕНОЦИДНАТА ШОКОВА ТЕРАПИЯ приложена от Българоубийците, получаваме скандални резултати.Няма нищо по-лошо идеите на Фридман, за които са необходими кризи и войни, авторитарни режими.Няма значение какви са децата, ТЕ СА ДЕЦА.Какви са причините е тема за сериозен анализ!!!
6
4
 
13
 
! Отговори
bra brackets cancer преди 4 години
никакви социалки. отнемайте им децата.
5
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете им всички пари до стотинка, после защо са изоставили децата си. Изоставили са ги за да не умрат от глад, държавата да се грижи за тях. Министър Вълчев да не си мисли, че с 30 лв. детски може една дете да ходи на училище. Като нямат доходи как да ги пускат на училище. Да се погрижат първо да намерят работа на родителите, пък тогава санкции, защото тези хора никой не ги наема на работа, а от тях има и такива, които ще работят, ако имат работа, колкото да ви е чудно това.
4
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не може да спира месечни помощи за отглеждане на дете, защото те не са обвързани с ходенето на училище и се получават от раждането на детето до навършването на 18-годишна възраст.
3
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 1-2 деца все ще се намерят пари, един родител, ако трябва и от залъка си ще къса... Но 10-12 както пправят ромите наистина е безотговорно. После държавата да ги събира от кофите за отпадъци, където ровят или от кръстовищата, където са пратени да просят, за да ходят на училище, наистана не е човешко. И какво е това "ранни бракове", това си е чиста продажба на деца за булки!