Фаталната тема 13 на зрелостниците: "Косачи" на Елин Пелин

Стана ясна темата на 41 въпрос от държавния зрелостен изпит
Обновена: 21 май 2019 10:45 | 21 май 2019 10:44,
87
Фаталната тема 13 на зрелостниците: "Косачи" на Елин Пелин
Снимка: архив Bulphoto

"Косачи" на Елин Пелин е произведението, върху което зрелостниците пишат интерпретативно съчинение на 41 въпрос от държавния зрелостен изпит.

По-рано днес от над 11 млн. комбинации беше избран варианта на тестовата част за държавния зрелостен изпит.

Генерирането на теста за матурата стана тази сутрин в 5.30 часа в Министерството на образованието и науката.

Изпитният вариант съдържа 41 въпроса, като темата за 41-ия въпрос, за написването на интерпретативно съчинение или есе, ще бъде обявена след края на изпита. Темата за 41-ия въпрос е под номер 13.

Матурата започна, темата за 41 въпрос – под номер 13

"Според мен, наистина се създава излишно притеснение преди изпита. Тези, които са учили, смятам, че ще се справят", заяви заместник-министър Таня Михайлова. Тя препоръча на зрелостниците да пишат по всички въпроси и по всички модули от изпита, и да не бързат да си тръгват от него.

За днешната матура по български език и литература 52 650 зрелостници са подали предварителни заявления за явяване на нея. Изпитът се състои в 4143 зали в 677 училища, като в тях са включени и две училища в чужбина.

За сигурността на изпита ще отговарят 10 500 квестори, които ще са в класните стаи и по коридорите на училищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
фаталността на темите идва не от самите автори, нито от числото 13, а от медиината, всеобща заблуда, че с притежанието на *** на кардашиян - всички мъже ще са щастливи... :-)))
70
1
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
Майстор е Елин Пелин. как хубаво е описал И деня ни днес, на търсещите по-добър живот по далечни земи, с ясната представа колко много по-тесен станал е светът, днес. накрая, въпросът не е дали жената за която се е оженил го рогоносва, а дали си е заслужавало жертвата, замяната за пари, срещу онази част от живота, която никакви пари не могат да ти върнат. и де е щастието? в обятията на царската дъщеря, или там, при огъня, в царството на приказките, потънал в "страстните гърди на земната наслада
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 73Да бееее ... дай сега и деца да давим.... Евала и хубав народ се насъбра...
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои *** трябва да ги давят още като малки.....Що омърсяват околната среда!?
67
2
 
3
 
! Отговори
взел матурата преди 4 години
"Косачи" на Елин Пелин е произведението, върху което зрелостниците пишат интерпретативно съчинение на 41 въпрос от държавния зрелостен изпит.Май и в екипа ви има хора ,които не са си взели матурата.Наблегнете малко на правописа!
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И след бала, само шок и ужас ;)
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Завист и изневяра ... супер :)
64
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В училище това произведение се изучава точно 3 пъти. Разбира се и трите пъти се учи едно и също. Една група хора на полето си разказва истории преди лягане и най-младия лека-полека осъзнава, че жена му май му кръшка. Аз мисля, че ако това се учеше не 3, а 6 пъти учениците ще станат доста по-конкурентоспособни и способни работници в бъдеще като излязат на пазара на труда. То на интервю за работа всеки път като съм ходил са ме питали за Косачи.
63
5
 
0
 
! Отговори
...e kak moje ?!? преди 4 години
...akavi " kosachi" ?!? Kakav Elin Pelin ?!?....iaa vednaga da pishat za Supoermen ili za Hari Potar ! Moje I za Supergarl ..da niama neudovletvoreni ...neshto za chernia Jeim Bond...takiva neshta ...moderni ! Stiga s tezi tarditsii I istorichesko I literaturno nasledstvo !
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Банда косачи си разказват приказки в нощта, а един от тях осъзнава, че вероятно някой клати жена му и му домъчнява ..."
61
2
 
13
 
! Отговори
44 преди 4 години
Нивото на матурат е " да изкарат всички " ! За да има студенти ! Тоест , двете системи - на средното и висшето образование се обслужват . И това показва нейното безсмислие - самоцелност !Вижте : балове в детските градини , след 4-ти клас , след 7-ми клас , след 12-ти клас !?Това е главната цел и мотив на учениците ! Матури - след същите степени и етапи !Напълно излишен стрес на иначе изнурените от "учене " възпитаници ! Кому е нужно всичко това ?Целият този цирк гълта милиарди ! нарекоха училищ
60
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много шум за нищо.Матура, изпити, оценки - на кого му пука. В университетите местата се повече от желаещите да учат.
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След тази тема голема коситба се очертава.
58
1
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
До Анонимен 56 ХАхаха, а какво ще кажеш за българите, които дори и името си не могат да напишат правилно? Какви българи са това и за какво да бъдат освобождавани било то от матури по БЕЛ или нещо друго? Няма оправия в тази държава, няма и да има......
57
2
 
10
 
! Отговори
Учител преди 4 години
До Дончо. И на какво предлагаш да ги научим, Дончо? Като не знаят да пишат, ги вземай да пасете заедно овцете. Практично, приятно и на чист въздух.
56
11
 
23
 
! Отговори
Майора преди 4 години
Аз като двоен висшист мога да кажа че 90% от моето образование беше "баластра". Най-голяма полза от моето образование имаха учителите които вземаха заплати и смачкваха психически децата за цял живот.
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56Дори под статията за матурата предизвиквате конфронтация на етническа основа. От 100 км е видно, че сте платени ***, които публикуват коментари, съдържащи думите роми и турци.Значи предлагате дискриминация при матурите- българите да са освободени от матура по БЕ, защото си го знаят, нищо, че депутатите им сричат от трибуната на НС, а на матура да се явяват само турци и роми, защото те трябва да се третират различно. Браво!
54
3
 
19
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Жони,требе да се чете,бе Жони ! Има зрелостници ,които не са прочели едно произведение,бе Жони ! И като не е прочел ,върху какво ще разсъждава !?
53
6
 
12
 
! Отговори
Джони преди 4 години
Подиграваха се на кандидат студентите преди. А всъщност системата е идиотска защото кара хората да зубрят ненужна информация която я има в справочниците. Не учете хората да зубрят а да мислят. В момента мислещи хора в България има много малко. 90% от хората са принудени да стават зубрещи папагали.
52
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РодителВсички обичат Елин Пелин, но нали го учат в клас и това е достатъчно. За матура е спорно колко ще му трябва на човек после в професията която е избрал. Не може всички да станат писатели а за нивото на Елин Пелин е абсурд всички да са толкова добри.