МОН ще прави национални програми за висшето образование

Ще се привличат млади преподаватели, ще се въвеждат нови технологии
23 май 2019 17:37, Анисия Иванова
6
МОН ще прави национални програми за висшето образование
Архив: Булфото

Предстои създаването на национални програми за висшето образование, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Програмите ще подпомагат привличането на млади преподаватели, въвеждането на нови технологии в образователната система и създаването на програми за чуждоезиково обучение. Те ще следват успешния пример на работещите вече национални програми в предучилищното и училищното образование, цитиран от МОН.

По думите на министър Вълчев свързването на висшите училища в университетски мрежи е предизвикателство пред тях, но българските университети имат потенциал за създаването на подобни мрежи, както на балканско и европейско, така и на интерконтинентално равнище.

Вълчев посети днес Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/, ректорът роф. Иван Марков съобщи, че университетът вече успешно си партнира със сродни висши училища във Виена и Париж. А в ход са и преговори за сътрудничество с университета в Щутгарт, където възпитаници на УАСГ са преподаватели. Университетът успешно привлича студенти от Индия, Китай и Дубай.

Министър Вълчев е посетил новосъздадения, с финансовата подкрепа от министерството, Национален център по сеизмично инженерство.

За научните изследвания и експерименталното оборудване на центъра МОН е отделило 350 000 лева. В центъра ще се обучават всички студенти на университета в курсове за сеизмична устойчивост, тъй като страната ни се намира в зона с много силна сеизмична активност. Центърът е започнал да осъществява три от заложените 18 проекта за сеизмично укрепване на паметници на културата, мостови конструкции и панелни сгради.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
Навремето Христос преди 4 години
изгонил търговците от храма, но от днешните български храмове на науката и образованието няма кой да изгони търгашите.Щом си решил да получиш докторска степен, но не си роднина или метреса на някой от научната олигархия, нека да се знае колко трябва да платиш официално и колко на ръка, за да постигнеш целта си. Знания и способности ще доказваш после, чрез труда си. На кандидат-докторантски конкурс само ще се подиграват със знанията и труда ти, предварително се знае за кого е обявен конкурсът!
3
0
 
6
 
! Отговори
Докторантурата преди 4 години
също е форма на придобиване на образователна степен, не само на научна.И за да не си правят илюзии младите хора без връзки, предлагам:1. Официално да се обяви, че редовните докторантури с осигурена стипендия и научен ръководител са на разположение на професорите от БАН и от съответните катедри. да се знае, още когато ги обявят в Държавен вестник, коя докторантура кой професор ще я подари на когото си иска.2. Да се огласи цената на платените докторантури, та всеки да си прави сметката!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът е да се вземат едни пари. Новите стари програми се въртят вече 30г. Тези некадърници не могат нищо.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига експерименти с децата. Вземете един успешен модел от вън и го доразвйте. Пример - в крач на 7-ми клас децата избират измежду няколко модула - научни, технически, инжинерни, артистични и пр. учат теория, имат упражнения две години в 8-ми и 9-ти клас. В 10-ти клас започват задължителна практика в предложени фирми, заводи, лаборатории, театри в зависимост от модула който са избрали. Ако направят добро впечатление работодателите ги привличат още тогава и плащат за обучението им.