Ректорът на СУ гневен - и на 24 май политиците били пред професорите

Безобразието се превръща в традиция, отсече проф. Герджиков
25 май 2019 10:20, Анисия Иванова
195
Ректорът на СУ гневен - и на 24 май политиците били пред професорите
Снимка: БТА

Политици се наредиха преди професорите в празничното шествие на 24 май и ядосаха ректора на Софийския университета Анастас Герджиков. Той определи поведението им като безобразно, съобщава "24 часа".

“На този светъл празник няма да коментирам пак поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция!”

С тези думи започна словото си Герджиков на академичното тържество в аулата на университета.

“През тази година имах много време да мисля защо се получава така. Стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците просто никога, преди да станат политици, не са участвали в шествието и затова не знаят традиционния ред. Разбира се, имаше и изключения. Нашият приятел Явор Нотев, който е бил винаги с нас, отпреди да стане политик, се опита да ги вразуми, но както ще чуете след малко в поздравителното ми слово: култура и духовност не се наливат насила. Винаги традиционният ред е бил следният - най-отпред върви българското духовенство, след него вървим ние, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник”, каза още проф. Герджиков.

Малко по-късно стана ясно, че промяната е направена преди две години. Протоколът на президента Румен Радев е коригирал реда, по който върви шествието. Дотогава то спирало пред Софийския университет и професорите го повеждали в първата редица. Новият ред предвиждал начело да са държавният глава и останалите политици

След шествието пред паметника на светите братя Кирил и Методий се събраха патриарх Неофит, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-шефът на парламента Явор Нотев, вицепремиерката Екатерина Захариева, министрите на образованието и на културата Красимир Вълчев и Боил Банов, шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски. Сред гостите бе и генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

“Ние, българите, сме призвани да пазим нашия език, защото нашата българска кирилица не е достояние единствено на българския народ. Озарява едно много по-широко духовно пространство и свързва милиони хора от различни държави. Това е нашият най-ценен дар към световното културно наследство”, каза президентът Румен Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев тотално ми падна в очите! Сигурен съм че зад промяната на протокола стои PR шматката!
127
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То пък и едни професори и учени имаме...!
126
0
 
8
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
От дефилиращите политици на първи ред с неприятните физиономии не можах да видя моите сънародници. Неприлично поведение. Сигурно съжаляват, че не са могли да махат от мавзолея на "тълпата", та се изтъпанчиха отпред, за да не ги забравят случайно.
125
1
 
16
 
! Отговори
Изтрили са продълж. преди 4 години
на 135, та да не се разбере за посредствените синове на двама братя-професори, които влезли направо по червения килим в елитната специалност, а после единият от тях стана професор там, където са били професори и баща му, и чичо му.Интересното е, че преди 09.09.1944 г., татковците били активни легионери, а след 09.09.1944 станали членове на БКП, хем от най-върлите. А прецаканият отличник все пак е потомък на истински борец срещу фашизма, който за жалост починал рано и внукът бил без яки връзки.
124
3
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
По времето на НДСВ Герджиков отива на "частно" посещение с държавният БГ самолет в Китай - Казвам частно защото никой не го беше канил освен някакви дребни бизнесмени-На връщане от Китай Русия отказва въздушен маршрут на самолета- Така Герджиков каца с няколко часа закъснение в София- На летището ТОЙ обяви Война на Русия и падна голям смях сред народотълпите -хахахаха
123
4
 
19
 
! Отговори
Аерошафьорче преди 4 години
Какво може да се очаква от комунисти И Кирил и Методи да дойдат ще ги пратят на опашката на манифестацията
122
3
 
15
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Трябваше шествието да се отдели от политиците и да ги остави да си маршируват сами. Нямам думи с които да изразя възмущението си от тази наглост. Също и от дупедавството на нашите духовни уж "просветители". Не може "протоколът на президента" да решава реда на уж народната манифестация на народните просветители. Политиците не са между тях и не им е там мястото.
121
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Протоколът бил променен от две години ,т.е. точно от "избирането" на Радев .Сигурно иска да въведе отново Член 1 за ръководната роля на Партията.
120
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да е гневен, но най-вече за това, че нашата Алма Матер според световните класации е някъде между 850-880- то място. Но пак добре, защото другите ни университети са около и след 3000-4000-ното.
119
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
и кво ся?..Затриха ХУМОРИСТИЧНАТА ми безобидна забележка за "Ал колбас 131" под статията за "Ал салам 313"...."Некои сили" се страхуват и от сянката си....Което е трагично..
118
4
 
16
 
! Отговори
Го4о преди 4 години
Предизборно: Радев има двама депутати в листата на БСП.... Останалите без Сергей са на Нинова и трябваше Нинова и Радев да се изперчат най-отпред! Всички празници те считат, че са партийни, те не признават просвета, наука, изкуство.... за тях всичко е Путин!
117
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Будители" маршируват по Руски на фона на Троянския кон !
116
13
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
защо да е гневен професори се произвеждат на килограм и то по полит причинии естествено че ще бъдат зад политиците защото се навеждат на силните на деня
115
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шествие на българските "будители" - Г.з. Радев, Нинова, Йотова,...!
114
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката: "Атинската философска школа" от Рафаело !!!
113
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България нафталинът се бори с чалгата. Нищо ново, модерно, съвременно и истинско не се толерира. Или умишлено се заглушава.
112
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професор Близнашки, О. Герджиков какви са, нали и те са от ГЕРБ и НДСВ, ама тях не смее да ги плюе, че са му приятели от СУ. Плюе само професорите от другите ВУЗ и политици, че са по-добри от СУ.
111
2
 
8
 
! Отговори
Ало,профанесорите... преди 4 години
От цик съобщили,че 6 355 000 имат право на глас,а по данни на цру,населението у нас е 6 900 000 души?!!! Но по важно е да маршидрусаме на първа линия...
110
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Тонка,може и ида има "резон" в думите ти....Но имай предвид следното:-Хората,които "горяха" в науката и за наука нямаше как да прескочат "бариерата" ,без да са членове на БКП...Разбира се,"опортюнисти",тоест ИЗПОЛЗВАЧИ е имало винаги и във всяка област!..Както сега дори и най-честния бизнисмен НЕ може и глътка въздух да поеме,ако не е ГЕРБОСЛУЖИТЕЛ!!!..та да не хвърляме на кладата и вярващите,барабар с атеистите!...
109
0
 
13
 
! Отговори
- да си избере която преди 4 години
иска друга специалност и, ако завърши първи курс с отличен успех, догодина ще го прехвърлят в МИО. Изпълнил условието, но на следващата година му отговорили, че било решено за предстоящата учебна година да няма прехвърляне в други специалности. Примирил се, че съдбата му е да стане скромен счетоводител, а когато започнала новата учебна година, се оказало, че в МИО са прехвърлени някои негови състуденти, които съвсем не били отличници.Заедно с него, за МИО в Москва кандидатствли синовете на -