Рециклирана класна стая с чиновете на баба и дядо

Ученици от брезнишко село вдъхнаха нов живот на захвърлен инвентар
15 юли 2019 20:55,
8
Рециклирана класна стая с чиновете на баба и дядо
Снимка: БТА

Рециклирана класна стая ще посрещне на 15 септември първокласниците на ОУ "Христо Смирненски" в брезнишкото село Ноевци. Те ще учат на чиновете на техните баби, дядовци, а може би и прабаби, съобщи директорът на учебното заведение Ивелина Ангелова пред БТА.

Възпитаниците на школото, заедно с целия персонал, дали нов живот на захвърлен и ненужен училищен инвентар. Преобразявайки го в красива мебел, те превърнали класната стая на слятата паралелка от първи и втори клас в привлекателен оазис.

Ентусиастите дружно "изтупали прахта" на забравени на последния етаж на училището стари чинове и дървени шкафове, купили палета и пребоядисали всичко в искрящи цветове. Децата направили саксии от стари грамофонни плочи, моливници от консерви и от ролки от тоалетна хартия, лястовици от излишни списания и др., които подредили в класната стая. Фототапет на дърво и тапети със зеленина завършили илюзията, че се намираш в горско убежище, а не в стандартно училище. С пана и други художествени произведения, изработени от рециклирани материали, децата украсили и училищния коридор.

"Искахме да направим стая, в която учениците да се чувстват по-близо до природата, да са съпричастни с опазването й, да видят и начина, по който отпадъкът може да се възстанови, вместо да се изхвърли", коментира Ангелова.

Проектът бил заложен за начален етап на образование с презумпцията, че трябва да се започне с най-малките, които нямат изградени навици. Виждайки примера, те го следват и израстват достойни граждани и еколози, каза още Ангелова.

По думите й инициативата целяла децата да почувстват класната стая като част от екосистема. Вземайки дейно участие в случващото се, учениците го приемат твърде лично и го съпреживяват, сподели директорката.

Проектът е финансиран от миннодобивно предприятие, поощряващо социални инициативи в община Брезник. С предоставените 1500 лв. училищният колектив не само обновил класната стая, а закупил лаптоп и мултимедия. Идеята е децата да имат достъп и в онлайн пространството за всичко, свързано с опазването на природата, допълни Ангелова.

Починът за рециклиране стартирал с провеждащата се в цялата страна инициатива "Капачки за бъдеще". Децата били силно ентусиазирани от начинанието и с огромно желание ежедневно носели все повече и повече капачки. След това започнали да събират хартия и преди ваканцията количеството достигнало 30 кг. Акцията продължава и през лятото, като в първия учебен ден децата трябва да донесат събраната хартия и капачки.

"Така се чувстват съпричастни. Както ние на 15 септември носехме шипки и хартия - прояви, които в момента не са част от училищната общност, но са нещо хубаво. Те учат децата на постоянство, да бъдат полезни", припомни Ангелова.

В началото на учебната година ще бъде поставен контейнер с няколко отделения, в който децата разделно ще хвърлят отпадъци от стъкло, метал и пластмаса. Те ще наблюдават процеса на разграждане, каза началният учител Зорница Стойнева, която ръководи кръжок по рециклиране и е инициатор на преустройството.

В саксиите от стари грамофонни плочи учениците ще виждат израстването на бобово стъбло, заложено по програма по предмета "Човек и природа".

"По този начин децата гледат не нарисуваното, или снимано в учебника като суха материя, която трябва да наизустят. Те сами се убеждават, че направеното от тях отговаря на написаното в учебника", твърдят педагозите.

В рециклираната класна стая от есента ще има и кът за животни - може би аквариум с риби, или други любимци, за които децата ще се грижат. "Искаме да ги провокираме - да помагат, да се чувстват отговорни и удовлетворени от това, което са видели и направили", посочи Ангелова.

Училищното ръководство възнамерява да изнесе част от учебния процес извън стаята, като децата чистят общите площи, улицата, близката гора. Учениците и сега почистват двора, носят от къщи цветя, залесяват и поливат лехите. Училището и дворът са чисти и това е благодарение на децата, уверява директорът. Предстои да бъдат направени още две рециклирани класни стаи, в които ще учат по-големите. На учениците през септември ще гостуват и специалисти от спонсорираща фирма, които ще ги запознаят с ресурсите и начините на тяхното използване.

В ОУ "Христо Смирненски" в село Ноевци учат 45 деца. Шестнадесет от тях ще бъдат в първата рециклирана класна стая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Велика преди 4 години
Правилно реновирана, а не рециклирана!!! Или реставрирана.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости, ама глупости на търкалета!!!!!!!! Простотия след простотия, как не им омръзна?
7
1
 
8
 
! Отговори
РККА преди 4 години
ПРЕЗ КОМУНИЗМА НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ТАКИВА ЧИНОВЕ ТЕЗИ ЗА ВЕРОЯТНО ОТ КАБИНЕТ ПО РИСУВАНЕ ЗАЩОТО ПЛОТА Е ПЕРПЕНДИКУЛЯРЕН НА ПОДА ,И СА ПРОИЗВЕДЕНИ В НАЧАЛОТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА
6
0
 
6
 
! Отговори
РККА преди 4 години
ЧЕ ТЕ ЧИНОВЕТЕ НА БАБА И ДЯДО СА СТО ПЪТИ ПО ЗДРАВИ ОТ МЕНТЕТО НА ИКЕЯ,АКО МИ НЕ ВЯРВАТ ТЕЗИ С НОВИТЕ МЕБЕЛИ РАЗПОЛАГАМ СЪС СЪВЕТСКИ ТЕЛЕВИЗОР РАДУГА ТЕЖИ 74 КГ. МОЛЯ ДА МИ ПРЕДЛОЖАТ МЕБЕЛ КОЯТО ДА ГО ИЗДЪРЖИ ПОДОБНО НА КЕЛЯВОТО ШКАФЧЕ НА БАБА ВЪРХУ КОЕТО СТОЯ ПОВЕЧЕ ОТ 15 ГОД.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
интересно как може да се направи саксия от грамофонна плоча...
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прах- праха,прахът. Разкарай се като праховете.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отворих материала, защото се надявах да видя наистина хубави чинове от онова време. Като пиша "хубави", имам предвид правилно конструирани, така че да не вредят на здравето на ученика. За да не се увреждат очите, ъгълът, под който се гледа, трябва да бъде максимално близо до 90 градуса. При плоски маси ъгълът задължително е остър, при по-ниските деца ужасно: 20-30 градуса. Децата масово са с лошо зрение, един от факторите за което е явната некадърност на всички по веригата за ученическите мебел
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен1.прах - праха,прахът - м.р.2.прах - прахта - ж.р.
1
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Прах" е от мъжки род и се членува "Праха". Сигурно ставам досаден, но вашата неграмотност пък добива размера на подтискаща.