2 млн. лв. вади просветното министерство за електронни дневници

Плаща и абонамента за доставка на интернет на училищата
11
2 млн. лв. вади просветното министерство за електронни дневници
Снимка: Pixabay

Просветното министерство ще финансира всички училища в страната, които желаят да ползват електронни дневници през новата учебна година.

За специализирания софтуер ведомството е заложило близо 2 млн. лв. по национална програма „Информационни и комуникационни технологии“, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Училищата трябва да изберат доставчик на услугата и да заявят закупуването на електронен дневник до 3 септември 2019 г. Средствата, които ще получат, ще бъдат диференцирани спрямо броя на учениците им.

Електронните дневници следва да бъдат достъпни през стандартните браузъри и да функционират през мобилни устройства.

Те трябва да имат модул за родители с безплатно известяване в реално време при постъпване на нова информация – оценки, отсъствия, съобщения от учители и др.

Софтуерът ще дава възможност за въвеждане и извеждане на обобщена информация за работата в клас на учениците, постиженията им по даден предмет, активността и инициативността им, отношенията със съученици им.

Тази информация трябва да е достъпна за заинтересовани учители, педагогически съветници или психолози, които работят с някои от децата.

По националната програма са предвидени и средства за абонамент за доставка на интернет услуги за всички училища в страната, както и за оборудване на училищата и детските градини с хардуер и мултимедия за обучение.

Кандидатстването за тях, както и заявяването на средствата за електронни дневници ще става през онлайн платформата на националните програми, уточниха от МОН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А хартиеният дневник ще отпадне ли , там където има електронен ? Ако се запази ..... ЧЕСТИТО на учителите .
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че те училищата и сега ползват електронни дневнии - безплатно. За какво са предвидени тези 2 милиона лева тогава? Или по точно за КОЙ?
9
2
 
1
 
! Отговори
честно преди 4 години
То ученици не останаха да учат в България, ро*мите едвам до 4-ти клас изкарват,а по новия закон не им пишат оценки. Мисля,че да се дадат толкова много пари е било напразно за електронни дневници.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се уточня... Ако фирма продаде само на 1-2 училища по 10000, то с нает студент на 1000лв нето не би могла да вложи повече от 2-3 месеца разработка, а за подръжка едва ли би заложила нещо. 12м тоя човек да работи по дневниците и да реагира на всичко е загуба и фирмата ще плаща със свои пари. Докато не се плаща нормално, няма как да има изпълнение на ниво.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният пример как НЕ СЕ ПРАВИ. 2 милиона са нищо, ако всяко училище получи поотделно пари. Какво ще се купи читаво за примерно 10000лв? Да приемем, че за читаво изпълнение е нужен екип 5 човека с по 4000лв заплата нетно и 6м изпълнение. Разработка само е 150000 поне. Подръжка? За 12м без пътни и подобни отива на 300000. Защо не е една централна поръчка за страната и в бюджета да хване разработка и 4-5г подръжка? После що хлапета с 2 скрипта от нета хаквали НАП...
6
2
 
1
 
! Отговори
Цвайник преди 4 години
Сега "умните и красиви" ученици ще могат да получават електронни двойки и електронни неизвинени отсъствия.Това е бъдещето - дигитализация.
5
4
 
2
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Наляха милиони в некачествени козметични ремонти на училищата.Ако санитаренето, изграждането на физкултурни салони (там където няма) и спортни площадки са козметични ремонти, значи си добре с компютъра.
4
5
 
3
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Добрият стопанин, винаги ще намери пари. А другият ще подсмърча, че няма пари да върне в бюджета даденото за един глас на изборите.Да не казвам, че тези противници на тази новина, се обявяват твърдо против внасянето на данъци и социални осигуровки.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спомням си как унижаваха майките на децата с увреждания. Не можаха да им се откъснат 16 милиона, за да подобрят живота на тези деца.Прави се всичко възможно тези деца да бъдат изолирани и отстранени от обществения живот. А сега ръсят милиони за каквото се сетят. Шест милиона да разширяват УНСС, въпреки че студенти не достигат.Два млн. за дневници. Наляха милиони в некачествени козметични ремонти на училищата.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари, хвърлени на вятъра.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И от къде ги вадят тия милиони.От техния джоб или от нашия.