Пробив! Университетите вече ще си правят фирми

Делът им трябва да е поне 34%, предметът - научни изследвания
32
Пробив! Университетите вече ще си правят фирми
Снимка: Булфото, архив

Държавните висши училища ще могат да създават търговски дружества или да участват в капитала на такива с цел да печелят от научната си дейност, предвижда проектопостановление на Министерския съвет, внесено за обществено обсъждане от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Участието на висшето училище в създаденото от него търговско дружество не може да е по-малко от 34 на сто от общия капитал на дружеството.

Предметът на дейност на фирмите може да е в три направления – изследване, реализация и развитие на научни разработки, внедряване и продажба на такива и посредничество при трансфера на технологии между технологични центрове и технологични паркове.

Решенията за създаване на търговските дружества или за участието на висшите училища в капитала на такива ще се вземат от Академическите съвети на университетите. Подчертава се, че учебните заведения могат да създават фирми само за стопанската реализация на резултати от извършените научни изследвания и създадените обекти на интелектуална собственост.

В капитала на дружествата висшите училища ще могат да участват с парични и непарични средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Тая супа не я ли сърбахме с фондациите и студентските кооперации едно време.
27
0
 
4
 
! Отговори
Съсипала цялИнститут преди 4 години
с капризите, злобата и незнанието си.Та, на тази жена Маразов направил услуга, за да припечелва и тя допълнително от НБУ, докато си работи в БАН. Ама нали за преподаване са нужни все пак знания, хитрягата, за да не го изложи тази, й възложил друга задача - административни функции. Тя да "раздава" лекторски часове на свои колеги. По неин каприз години наред се е определяло кои храненици на БАН, работещи в института на тази жена и в още един друг институт, да преподават в НБУ. Всеки й се отплащал
26
0
 
4
 
! Отговори
Тази жена парадира, преди 4 години
че мъжът й бил роднина на съпругата на Митко Григоров, член на Политбюро на БКП. Това й е номерът в живота. Иначе, отдавна се разчу, че навремето е изключена от 8-а гимназия за слаб успех и е видяла зор докато вземе диплома за средно образование. Но благодарение на разните параграфчета от времето на соца, после се е оказала студентка, а след това се настанила в БАН. Все с номера, че е роднина на М.Григоров.От съседи, работещи в БАН разбрахме, че е съсипала научен институт с капризите и злобата
25
0
 
3
 
! Отговори
,НБУ съсипа висшето преди 4 години
образование. Като раково образувание се разпространява над науката" - това е казал 9.Нека и аз да ви кажа. Има един проф.Маразов, когото комунистите искаха да направят президент на България. Една съседка от неговия блок тогава каза в интервю: "Ние за домоуправител не го избрахме, те ни карат да го изберем за президент!" На изборите този професор пропадна, но се разпореждаше в НБУ при създаването му. И какво направи?В неговия вход живее жена, която цял живот парадира пред всички /продължавам/
24
0
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
Гледам, че дискусията е продължила цяла нощ.Няма лошо в предложението, дадено в коментар "Изход", но при едно уточнение - нека тези строги правила да важат само за държавните университети.Който иска, да прави частен университет, но там държавата да не налива субсидии,а онези, които завършват такъв ВУЗ да не получават държавни дипломи, а сертификати. По цял свят да се огласи, че българската държава не носи отговорност за качеството на знанията на завършилите.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все ми е едно. Дезата ми са студенти в белия свят, където и ще останат.Пък тук без дпуго всичко общо се приватизира в няколко частни сметки.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога е било забранено ВУЗ да развива такава дейност, вкл. с участието си в търговски дружества?
21
1
 
13
 
! Отговори
Изходът преди 4 години
Само 7 ВУЗ-а за цялата ни държава, някои от тях да са на принципа на политехника.Прием само на лица, завършили средно образование с общ успех минимуммн.добър (5) и получили на приемните изпити оценки не по-ниски от (5).Дембелите от БАН с конкурс да се борят за преподавателски места в университетите и там паралелно с преподаването да творят и наука, ако могат.БАН да се преустрои според предложението да бъде научно-информационен център.5-6000 връзкаря ще идат на трудовата борса, справедливо е
20
3
 
10
 
! Отговори
Дано сте разбрали преди 4 години
1. Всеки ВУЗ прави и наука2. Но БАН се е самопровъзгласила за титуляр в научните изследвания (макар че през цялото си съществуване е постигнала само 7-8 истински открития)3. ВУЗ-овете в Бг са 53. Според световните стандарти, би трябвало да санай-много 7 на брой.4. БАН обаче добавят нещо като "университет към БАН", та да ни станат 54 ВУЗ-а, но ходят да преподават и в другите ВУЗ-ове.5. Във ВУЗ-овете хем се преподава,хем се твори наука,хем сега ще има и търговияНо файда има само за джоба им
19
1
 
5
 
! Отговори
Келепир, бате преди 4 години
Защо ВУЗ-овете да не печелят по търговски начин от научната си дейност, след като дядовците от БАН чудо правят, за да има и нещо като университет към БАН - само и само да не им изстинат топлите местенца и да могат да преподават не самопо ВУЗ-овете на хонорар, но и в самата БАН, където е основната им месторабота като уж-учени-изследователи?
18
2
 
8
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
не много отдавна законът беше такъв, че даваше преференции на студентските кооперации. всички бандити в държавата си направиха студентски кооперации и алъш-вериша вървеше с пълна сила, докато не ги забраниха.не знам кой точно ще контролира дейността на университетските фирми.едно е сигурно, ще има рекет над студентите - бачкаш без пари в университетската фирма или няма да завършиш.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18Търгашите са в родните ни университети и в науката вече75 години - заели позиции по партийна линия, дават възможност за развитие на хора, които не са им роднини, само срещу облаги. Ти не знаеш ли?
16
1
 
7
 
! Отговори
Това е добро решение преди 4 години
Който иска и може да прави наука, да я прави посредством тези дружества.А БАН, оздравително, да мине на друг режим за период от няколко десетилетия, колкото време е нужно за да се пенсионират и внуците на днешните овластени "научни" семейства, покрай които не може да вирее нищо друго, освен роднините им. Оставете ги като риби на сухо, да се препитават на свободния пазар чрез научните си достижения или да идат да преподават.На какъв режим да мине БАН, вече има предложение. Няма да се затрие.
15
2
 
11
 
! Отговори
179 преди 4 години
Звучи ми добре но ми намирисва на грабене на чужди пари. Явно ще се крадe до край !Много лошо !
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щом набутате търгашите в медицинат, тя се срива и става рекет, щом набутате търгашите в църквата, тя се срива и става рекет, щом набутате търгашите в образованието то се срива и става профанация...Такава тъпотия може да се роди в главата само на хора, които нямат акъл.Не виждате ли резултатите от тези идеи в здравеопазването - нямаме такова. Същото ли искате да стане и с образованието?
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПЛАЩАШ СИ СЕМЕСТРИАЛНИ ТАКСИ ЗА ДА РАБОТИШ ЗА БЕЗ ПАРИ. МНОГО ХИТРО ХАХАХАХАА
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Университетите щели да си правят фирми?Ами те и сега са търгашки фирми - върят далавера там и не мирише на наука, ама никак! Мирише на гнило.Университетите си правят каквото им скимне, заедно с властите, които обичат далаверата и не им трябва нито наука, нито образование за стадото.Махнете търговците от храма! Призив на повече от 3000 години.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали направиха Бизнес Парк в който си назначиха наши партийни дечица, които да поемат експлоотацията на пчеличките. Владимир Димитров вече разпродаде половината от Органичната Химия на бл. 9, колко му е да наслагаме и други.Университетите са далече от бизнеса. Това са много различни неща, а те още си живеят с идеята, че държавата или някой друг им е длъжен.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той Костов го е измислил преди Бойко в НБУ .А Доган искаше да приватизира БАН ,спомняте ли си .Е вече ще стане легално .Познайте кои ще са партньори на университетите ?
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази идея може да хрумне само на човек, който никога не е виждал нормална държава, нормална икономика и дори да му разкажеш няма да повярва.