Години се пестяло от заплатите на учителите, системата страдала

Обща криза за преподаватели нямало, само по отделни дисциплини
43
Години се пестяло от заплатите на учителите, системата страдала
Снимка: Булфото, архив

Трябва да заложим на образователната система като вяра в нашето бъдеще, призова просветният министър Красимир Вълчев пред БНР.

Той пожела на учители и ученици успешна нова учебна година.

Вълчев обясни, че няма обща криза за учители, но по отделни дисциплини има голям проблем.

"Следващите години ще бъдат трудни. Този недостиг ще се задълбочава", допълни той
По думите му с повишаването на заплатите се наблюдава и повишаване на мотивацията за включване в професията.

"Връща ни се това, че пестяхме от учители в последните десетилетия. Тази година за първи път учителската заплата е над средната за страната от десетилетия. Повишаването на заплатите е необходимо и задължително, но не достатъчно условие. Трябва да се случи цялата промяна", смята министърът. 

Въпреки допълнителното възнаграждение са малко кандидатите, които искат да преподават в училищата в проблемните райони, отчете просветният министър.

По думите му най-голямо отпадане на деца от тези райони има след 7 клас. Голям проблем остава и ежедневната посещаемост, добави Вълчев и отбеляза, че това е може би едно от най-важните предизвикателства, за което разчитат на помощта на учителите.

Министърът на образованието посочи и целите, към които са се насочили. Основното, което трябва да се случи, е да се подобри функционалната грамотност и да се провокира в по-голяма степен интереса за учене на децата.

"Учителят трябва да ги накара да мислят, да проблематизират, да четат допълнително – това е промяната, която се случва в системите. При нас това означава да променим модела на промяна – да кажем на учителите: "Вие сте по-свободни, но и по-отговорни. Разчитаме на вас". Много са промените, които трябва да се случат. Най-важният фактор обаче си остават учителите", каза той.

Системата в бъдеще много повече трябва да се развива благодарение на енергията на учителите да избират собствени, иновативни методи за обучение, смята още Красимир Вълчев.

"Нивото на образованост, на възпитание на един човек или на средното ниво намира отражение във всички обществени отношения, намира отражение във всеки квадратен сантиметър около нас", добави той.

Министър Вълчев коментира и ресора на българския еврокомисар Мария Габриел.

"Това ще бъде една възможност ние постоянно да черпим информация от нея, да взаимодействаме с ЕК по отношение на възможностите за финансиране. Нашите учени и преподаватели ще имат възможност постоянно да се срещат с нея. 100 млрд. ще бъдат само средствата по "Хоризонт Европа", наследникът на "Хоризонт 20/20" – голяма част от тези средства се концентрират върху най-големите страни, съгласно принципа на върхови постижения. Ние ще поставим съобразно национална цел да участваме с минимум 0,5% от средствата по тази програма. Надявам се г-жа Габриел да ни помогне за постигането на тази цел", каза той.

Според него българското висше образование и наука може да задържи повече млади хора, само ако е по-свързано в рамките на ЕС.

"Това е шансът да задържим повече млади хора в България – ако висшите ни училища издават общоевропейски дипломи, ако имат възможност да се обучават в общоевропейски университети. Ние няма да се чувстваме, че сме извън Европа", допълни Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мраза герб и мраза и софиа
40
0
 
1
 
! Отговори
До Аноним 38 преди 4 години
На седмица.
39
0
 
2
 
! Отговори
Споко преди 4 години
Не се безпокой, бе Вълчев, това са само местните избори. До парламентарните има време.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът не е само в заплатите. Учителят вече не преподава, той се занимава с хиляди измислени - безсмислени инициативи, учениците също вече не учат, а се занимават с хиляди глупости.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
700 лв това на ден или на месец
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
600 700 лв заплата ще си търсат учители докато остане само министъра нека министъра да стане учител
35
2
 
15
 
! Отговори
Франко преди 4 години
Докато заплатата на прасетата в ПАРЛАМАнта е по-висока от учителската промяна не чакайте. До 5 години министъра на образованието ще отмени изучаването на физика, математика и химия, просто защото няма да има учители по тези предмети.
34
1
 
20
 
! Отговори
Тъй, де! преди 4 години
Млад даскал с 920 лева стартова заплата реално след данъци и осигуровки ще получи 713 лева! С тия пари ще е истински "богаташ"!
33
1
 
19
 
! Отговори
Бивш учител преди 4 години
Защо не публикувате основните заплати на учителите колко са, сащо не кажете, колко странични ангажименти има един класен ръководител, как трябва да ходи по махалите да търси учениците си, как трябва да попълни стотици сведения, електронен дневник, и хиляди други дивотии? И защо все настояват, за "видими резултати", от къде ли са им го втълпили?Видими резултати ли? Та н Кърджалийско даже не може на български за си поръчаш меню в заведение, не те разбират, това са видимите резултати!!!!
32
2
 
3
 
! Отговори
Bg izmet преди 4 години
EI DARJAVNI mozaci...BEZ POP MOJE.BEZ DASKAL NE. PITAITE DECATA AKO NE MI VERVATE.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
vie pestete ot zaplatite. horata pestiat ot izlishni razhodi na spestenite im zaplati. praveneto i otglejdaneto na deca sa izlishni bezpolezni i nenujni razhodi za vseki bulgarin. s malkite im spesteni zaplati te edvam si pokrivat zimnoto otoplenie na dvustainoto jiliste, kato topliat samo edna staia. daje i padriot volen siderov edvam se prestrashi da ima edno dete v pensionerska vazrast. kato e patriot zasto ne proizvejda 5 - 6 deca?
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
prodaljavaite da pestite, taka pestite uspeshno i ot dedese, ot lihvi, ot bruten vatreshen produkt, ot ikonomika...
29
2
 
22
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 4 години
И тия 920 са бруто. 50 годишен с 25 години стаж взема що-годе нещо. Млад учител, ако влезе в системата, няма що да влиза. И току-що да е изхарчил поне 20-30 000 за висшето си образование. И е на възраст да ражда и отглежда малки деца. Затова или наистина ще повишат заплатите, или ще остават още десетина годинки сегашните учители да преподават и след пенсия, или ще останат без учители. Според мен, и да ги повишат качествени млади кадри няма да влезят в тия зверилници, ако не променят правилниците
28
1
 
32
 
! Отговори
От учител преди 4 години
Това със заплатите е голяма лъжа !Защо непрекъснато се дрънка за жълтите стотинки за учителите, дайте да видим депутати, кметове министри, членове на всякакви директорски бордове, мишкуващи чиновници...Чистата заплата на даскала е 760 лв. !!!В това влизат всякакви дейности...
27
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо, последните 10 години от заплатата на учителите "пестяха" ГЕРБ. Сега го забелязаха.Второ, учителската заплата във всички нечастни училища в страна е 920. След 10 години стаж се покачва с 30 лв. и става 950. Средната заплата ГЕРБ я отчитат над 1 253.Забележка: 920 учителската заплата стана на 1 януари тази година, дотогава беше страховитите 760.Трето, то преди избори много се дрънка.
26
15
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
На учителите им вдигнаха заплатите с 20 процента И гласуват под строй за герб Защотото в учелищатата всичко е от герб и директори от герб и учители итн Вече ги няма ония учители от едно време те за заменени с Герб.
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е за едни пари .Няма ни наука ни морал ни работа .Децата са изпуснати тотално след седми клас .Те на практика не учат до 12 клас нищо .Поколение готово за ислямизация ,емиграция и унищожение .
24
1
 
33
 
! Отговори
ГРОБаристан преди 4 години
Защо във всичките си изказвания герберунгелските изчадия забравят факта, че последните 10 години са били на власт?
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ot bg deca se ochakva da letiat ili palziat mejdu rabotnite masichki li...snimkata e mnogo valnuvasta v predstavite za video klip v mejduchasie...prodaljavaite da pestite, ima dostatachno pesticidi...
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
S tolkova spestovni bg minimalni bg zaplati moje da si kupite samo semena ili razsad za panelni hilavi bg deca ili za deca ot rezervatite na aborigenite....zatova si ozglejdaite krastavici, magdanoz, kromid luk, morkovi, bosilek, zdravec po panelnite bg ostakleni balkoni i muhlivi betonovi holove...oborska tor i amonieva seltra ima eftini na pazara...