Звънецът за новата учебна година бие с новости и... протест

700 000 ученици влизат в класните стаи
16 сеп 2019 07:12, Александър Попов
60
Звънецът за новата учебна година бие с новости и... протест
Снимка: Булфото, архив

Над 700 000 ученици се очаква днес да прекрачат прага в 2400 училища в страната в първия ден на новата учебна година.

За първи път в класните стаи ще влязат 60 хиляди първокласници, 12 хиляди от които в София.

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще открие учебната година в 9 ч. в Първа английска гимназия в София.

И след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази, съобщава БНР.

Въпреки наличието на незаети работни места за учители, просветният министър Красимир Вълчев очаква нормален старт на учебната година. По думите му само в отделни общини ще има единици непопълнени места.

Протест

В първия учебен ден обаче ще има и протест на учители, които ще се съберат пред просветното министерство от 16 ч. под надслов "Време е МОН да пие по една студена вода". Недоволството на педагозите е проворкирано от задължението им да участват в обходите на домовете на остъстващи ученици с цел последните да бъдат върнати в клас.

Новости

Новата учебна година започва с нови учебници и учебни програми за 4-ти и 10-и клас. Това обаче не са единствените новости. Изпитите по "Човекът и природата" и "Човекът и обществото" в края на 4-ти клас отпадат, остават само тестовете по български и математика. За първи път ще има изпити по български и по математика в края на 10-и клас, тестът по дигитални компетентности ще е по желание.

За първи път тази година ще бъдат инспектирани между 150 и 200 училища и детски градини от новия Национален инспекторат по образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Илина-майка и учител преди 4 години
Протеста е не само срещу споменатия обход, а и срещу промени в Закона за социално осигуряване и въвеждане на РАННО СЕКСУАЛНО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩАТА. КОЕТО АКО ГО ПРОЧЕТЕТЕ СИ Е ПЪЛЕН РАЗВРАТ. НАМЕСА НА НПО И ДРУГИ ПОДОБНИ ОРГАНИЗАЦИИ.
53
0
 
5
 
! Отговори
Глупост без граници преди 4 години
Тази депутатка,която даде предложението още същия ден при отсъствие на ученика да го посетиш и издириш в къщи ходила ли е сама в *** квартал,явно не,защото е била директор на училище.
52
1
 
7
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Оставка на антибългарското правителство на другаря Борисов и Шайката му.
51
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо учителите вземат 12 месеца заплати,а работят 3-4 месеца в годината???Защо никой не им търси данъци за частните уроци?Колко е 1 частен урок?
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
надявах се че новото поколение идва ще е по дейно но уви -политиката на държавата ни се старае да ги съсипе още преди да се осъзнали -това се дължи и на материалите които изучават -турско присъствие не знам какво си подтисничество от комунизма нищо българско няма и жалко че България си отива -единственото на което се учат е да правят муцки да се снимат да се харесват там нищо духовно няма в следващите поколения -Няма го духa на България
49
0
 
2
 
! Отговори
оставете децата! преди 4 години
Учихте ни на комунизъм. Образованието във служба на БКП. А сега? Накъде?.......у СССР!
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде ви са учениците? Емигрираха заедно с родителите си!
47
3
 
2
 
! Отговори
божието право преди 4 години
До Божието царствоКойто не го е учел няма мяста в парламента! Само то е валидно за цял свят!Депутатите си измислят тяхно право всеки за себе си! Демокрация - *** дума!Всеки за себе си без да има единодушие -теокрация. Дело на атеизма в БКП!!!
46
2
 
5
 
! Отговори
22222222222 преди 4 години
До УчителОтивай да си доучиш, че като гледам какви елементарни правописни грешки правиш, чудя се кой ти е дал свидетелство за осми клас. Оставям настрана пунктуацията, което всъщност не е маловажно, ама да не знаеш кога се пише НН си е жив резил. С претенции за перфектност??????
45
0
 
4
 
! Отговори
baikobaev преди 4 години
Национален инспекторат по образованието / НИО / . Пък аз помислих , че е национален институт по образованието /НИО/! Тоест , който ще прави наука за образованието и ще подпомага практически учителите как да постигат по-високо качество в обучението , което е най-важното сега !
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Божието царство 41Понаучи малко българския правопис - например, как се пише "свещеник", пък после раздавай акъл с "щедри шепи".
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До божие царство - Кой свещеник ? Като дядо Николай ли ?Поне ще научи децата да ценят скъпите неща ,а вярата за друга лекцийка , когато управляващите имат нужда от нея ..смешно предложение правиш..да , Библията е универсална книга , но не и да се чете и тълкува от дя..во..ла
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНима днес не ни управляват децата на комунистите!?! За такива деца се борихме?
41
10
 
1
 
! Отговори
Божието царство преди 4 години
Свещенникът е най-добър учител и Библията е единстван учебник. Останалото е фалшиво
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До преди 89-та 27Глупости!Както обикновено, опорките на ***-Василевците са изцяло сбъркани и ги поверяват на сбъркани като тебе.По време на тошовизма учители ходеха само по сбърканите къщи със сбъркани родители и подрастващи престъпници; после се оказваше, че родителите били членове на Партията и изр...ът е недосегаем - след години ставаше партайгеносе, профпреЦедател или експерт с виШу от Рабфак или АОНСУ по нищоправене към ОК на БКП - ха излез му на такъв - да те видим!
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкрепям протеста - макар и инспириран от *** и платен от Василев-Прокопиев, както всеки "протест" от година насам, впрочем. Паричките за подобни "протести" са лесно проследими до "благородни" *** олигарси, "радетели" за незнам-какви-си-права.Въпреки всичко подкрепям протеста, защото в шведските махали и полиция не смее да влезе, камо ли пък беззащитен даскал с някакво искане - шведчето да ПОСЕЩАВА училището.От швед не МОЖЕ да се иска нищо - може само да се ДАВА, иначе - БОЙ.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До нужни са съкращения 10Махни по една-две нули от измислените си трольовски статистики, прекаляваш - както обикновено, СМЕШЕН си!
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата са цветята на света а в България кой се сеща за това ? Караянчева и нейната златна ключица е първа новина !
36
0
 
18
 
! Отговори
родител преди 4 години
Откакто детето ми го събраха в училище с безпризорни то тръгна по крив път!Колкото повече добрини сме правели на хорските деца - толкова много злини е имало!Няма ненаказана добрина!
35
15
 
3
 
! Отговори
за сведение преди 4 години
До Анонимен 34тези ужасии ставаха непосредствено след 9-ти. От нищото нящо правеха за наша сметка!За децета на шумкарите имаше специализирани елитни езикови училища без ужаси!В останалите паралелки внедряваха безпризорни деца, които разваляха цели класове!Нещо повече! - изпращахани ги и подомовете и вместо ние да ги учим, те ни научаваха зле - и ние ставахме непоправими като тях и колко човешки съдби се промениха!