Хаос с доставките на мляко и плодове в училищата

Има риск децата да останат без закуски тази година
Обновена: 20 сеп 2019 07:59 | 20 сеп 2019 07:50, Камелия Цветанова
12

В началото на учебната година – хаос и неясноти с доставките на мляко и плодове в училищата по схемите "Училищно мляко" и "Училищен плод".

През миналата година се даде възможност на директорите на училищата да си избират доставчик на мляко и плодове, който договор е валиден 3 години, съобщи Bulgaria ON AIR.

Това лято обаче ръководството на ДФЗ изпраща имейл до директорите, в който обявява нов прием за избор на нови доставчици.

Защо се стига до тази промяна, не става ясно. А директорите са притеснени има ли шанс децата да останат без закуски за новата учебна година. Казусът се повтаря за пореден път, твърдят училищните директори.

Въпреки че миналата година те имаха право сами да изберат доставчици с договор за 3 години.

От Държавен фонд Земеделие обясниха, че няма хаос по програмите.

Млекопроизводителите обаче казват, че към този момент работата им е спряна заради неясните текстове на фонда.

От фонда обещаха, че програмите ще продължат и децата ще получават качествени продукти.

Според производителите обаче тези промени целят в схемата да бъдат включени търговци-доставчици.

Производителите поискаха в най-скоро време да се намери решение, за да могат доставките да тръгнат навреме към училищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: училищемлякоплодове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
cinik преди 4 години
До Waffen SSГарантирано от ГЕРБ(ДПС)
8
0
 
1
 
! Отговори
Ogre преди 4 години
Няма малки производители, Мирослав. Има само търговци и прекупвачи. Наредбата не дели на малки и големи производители. Ако някой е бил с малка мандра е можел и по-оригиналните правила да кандидатства.
7
0
 
3
 
! Отговори
Ogre преди 4 години
Поръчкова промяна, с която ДФЗ обслужва нови интереси. Валери Симеонов вкарва свои хора търговци и прекупвачи от Чехия на кашкавали, а българските производители да го духат.
6
1
 
3
 
! Отговори
Мирослав преди 4 години
Сега с последното изменение на наредбата задължително трябва доставчика да има сключен договор с производител на мляко. Така че ако са им хубави продуктите те ще си ги реализират. Да обаче как ще се даде възможност на по-малките мандри и фирми да просперират все пак сме в България малкия трябва да бъде смачкан и затрит. Срам и позор особено за тези които излизат пред телевизията и се правят на жертви.
5
1
 
4
 
! Отговори
Мирослав преди 4 години
Има не истина в статията. Истината е, че големите фирми които получиха актове за одобрение през 2018 година, пращайки само един емейл до училищата, заграбиха по скоро държавата им позволи да вземат стотици обекти, без директорите да имат никакви права за избор, просто им ги наложиха. Сега през 2019 г. обаче след като се даде възможност за избор пред директорите те не желаят да работят със същите фирми. И същите тези производители в момента реват и съдят държавата защото изпускат големите пари.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не хаос - АЛЧНОСТ и велика измама ,че хранят здравословно българските деца ..иначе наши фирмички , стабилен доход - екскурзийки в чужбина , хубави коли, купуваш си добро жилище ,нооо задължително се отчиташ ,където трябва ...децата , бъдещето ..само приказки на аба ,че нещо се прави за децата ,и,забележете- винаги в бъдеще време
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някоя КАЛИНКА ??
2
9
 
2
 
! Отговори
Професор преди 4 години
До 1Хаосът е в комунистическата ти червена глава. Страна е стабилна и в мощен подем под мъдрото ръководство на нашия лидер Генерал Борисов.
1
0
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 4 години
както няма никакъв контрол в България така съм сигурен че и при децата няма да има. говоря за качество поне при тяхното израстване! преди имаше детска кухня с диетолог и всичко беше истинско и натурално! сега всеки гледа да е евтино! за това са тук и големите вериги които просто правят пари на наш гръб от доставки - нищо повече! всички сте балъци защото подкрепяте това нещо макра и с мълчание!!! срам!