Частните уроци станаха двойно по-скъпи

Над 2800 лв.е подготовката на седмокласник
14 окт 2019 08:10, Елка Василева
25
Частните уроци станаха двойно по-скъпи
Снимка: архив, Булфото

Частните уроци за седмокласниците месеци преди провеждането на националното външно оценяване (НВО) или т. нар. “малки матури” поскъпнаха драстично тази година, пише “Труд”. Цените за подготовка за влизане в елитните училища са скочили от 20 до 100 процента според качеството и нивото на преподавателите.

В София 60 минути подготовка по математика или български език достига до 50 лева за 1 астрономически час. Докато миналата учебна година за 60 минути индивидуална подготовка във Варна имаше оферти за 10 лв., сега най-евтините уроци по български език и математика са по 15 лв., а повечето преподаватели вземат по 20 лв. Най-титулуваните обаче обучават кандидат-гимназисти срещу 40 лв. за астрономически час.

Въпреки солените тарифи кандидати има и дори родители са жалват, че не са успели да запишат детето си при даден именит учител, тъй като графикът му се е запълнил още в началото на лятната ваканция. Във Варна от няколко години първенец е Математическата гимназия. Там приемат деца още от 5 клас, като на НВО след 7 клас тази година училището се класира на първо място в страната по математика и на трето по български и литература. След кампанията по прием за 8 клас МГ отчете най-висок резултат за града с максимален бал от 496,5, следвана от Първа, Пета и Четвърта езикови гимназии.

Пазарът показва, че за уроци по двата предмета родителите трябва да броят средно около 2800 лв. за учебната година. Мнозина дават и повече, за да увеличат шансовете на децата си за вход в елитните гимназии.

Частните уроци за малките матури в Пловдив варират между 20 и лв. на час, както за български език, така и за математика. Практиката децата да се обучават допълнително е масова, защото най-желаните училища – Математическата, Руската и Английската гимназия, държат висок бал от години и няма основания да се смята, че при предстоящата кампания за прием ще е различно. Рекордите при отминалата кампания бяха паралелките “Математика с английски” в Математическата, където момичетата влизаха с 498,5 точки при максимален бал от 500, и “Компютърна графика с английски” в същото училище, нужните за класиране точки там бяха 498.

В Бургас цената сега е закована на 40 лева. Само до миналата година уроци се даваха за 25 лева на час.

Тази година най-много желаещи седмокласници имаше за Английската гимназия, където вече има и паралелка с китайски, и традиционно за Математическата гимназия. 396, 500 бе най- високият бал за паралелката с китайски език в АЕГ “Гео Милев”. Най- високият бал въобще за тази година бе 497- в Математическата гимназия “Акад. Никола Обрешков”, паралелка “Математика”. Следва 495,750 бал за “Софтуерни и хардуерни науки” и 486 бал, за паралелката “Природни науки”. 466,500 е най- високият бал в Немската гимназия “Гьоте” за паралелка “Здравно образование”, с немски, английски език и БЕЛ.

Малко по-евтино излизат курсовете в школи или онлайн обученията.

Малко по-евтин вариант за извънкласна подготовка са курсовете, организирани от различни школи. Цените варират от 110 до 200 лв. месечно, а по разбивка урокът в група излиза между 13 и 20 лв. В част от школите срещу таксата се дава и достъп до база от онлайн тестове за допълнителна подготовка. Прилагат се и съвременни методи за обучение като разработени теми по литература, които се изпращат по електронна поща срещу заплатена такса средно от около 50 лева. Организират се и групови подготвителни курсове, които продължават през цялата година, а таксата е около 200 лева на ученик.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
лично мнение преди 4 години
След някоя друга година няма да има деца,а МОН се чуди какви изпити да им измисли.Някой ден тия дето дават частни уроци сигурно ще обикалят и ро*мските махали да търсят деца като тия дето днес са избягали от училище в Сливен. В коя друга държава образованието е толкова объркано и умишлено усложнено?
23
0
 
7
 
! Отговори
abba преди 4 години
Веднъж попитах сина ми защо в Швеция няма частни уроци и отговорът ме озадачи.Отговорът беше,че в Швеция когато учиш ти дават на изпита задачи по правилата,а в България на изпита давали изключенията ,които няма как да усвоиш в училище. След десет години живот там, включващ следване и работа след завършване, ясно и кратко ми обясни защо .
22
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен наблюдател преди 4 години
Въпросът не е в размера на цената на час обучение от частен учител. Цената е функция на пазара - където се срещнат търсенето и предлагането - те определят цената на услугата. Големият проблем е, че в 90% всичко се случва в сивия сектор - НЕЛЕГАЛНО - без регистрация и съответно без данъци и осиг.вноски за държавния бюджет. Ама нали всички дето плащаме данъци и др., сме будали. Все си мисля защо ли НАП, Икономическа полиция, НОИ, РЗИ и т.н. не се самосезира и да почнат с проверките и актовете.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Насаждайте омраза към учителите, пишете статии че учителите заслужават да ги бият.Не 50лв а 500лв ще стане един частен урок!Нещастно племе сме
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АКО ИСКАМЕ ДЕЦАТА НИ ДА БЪДАТ УСПЕШНО ПОДГОТВЕНИ НА НЕОБХОДИМОТО НИВО ЩЕ ИЗПОЛЗВАМЕ УСЛУГИТЕ НА ВСЕКИ КОЙТО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА ТОВА. ТАКИВА ХОРА ХОДЯТ С ИМЕНАТА СИ И С УСПЕХИТЕ НА СВОИТЕ УЧЕНИЦИ. ТАКА Е БИЛО И ТАКА ЩЕ БЪДЕ, ТОВА Е НЕ САМО В БГ.
19
3
 
5
 
! Отговори
До Веска преди 4 години
Скъпа Веска,Учителят е човек, който заслужава уважение, високообразован е и се грижи за доброто на децата. Радвам се, че заплатите на учителите се вдигат, но за жалост освен застаряването на кадрите се наблюдава и едно западане, което за мен е цялосттен проблем на обществото. Частните уроци са нещо съвсем естествено на този фон.Изказът ви в коментара е малко непристоен за професията ви, надявам се поне да имате необходимите знания и умения, защото масово се забелязва липсата на такива.
18
4
 
3
 
! Отговори
Нина преди 4 години
До ВескаИ 100 не заслужавате .
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментиращите, защо се опитвате да откриете топлата вода, или по-скоро да я закриете? Масовото образование има ограничени възможности по принцип, заради системата, а не заради учителите. Ако искате изключителни резултати и индивидуален подход, ви трябва частен учител/преподавател. Навсякъде е така. А къде ще го търсите този учител, ако не сред учителите/преподавателите на държавна работа? Дори не е до заплащане, а до самата система опират нещата.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АннаБорбата е за стотни, ако попаднете на лош преподавател, или ако детето наистина няма заложби в дадената област. Иначе от 4 става 6, ако попаднете на свестен преподавател.
15
9
 
7
 
! Отговори
Веска преди 4 години
Ще даваме уроци на частно, като ни плащат като на продавачка в мола по 1200 лв. заплата ще е така. Който не му отърва да сяда той да преподава на чаавето геометрия и алгебра за предстоящите изпити. Да бе мислите че е много хубаво събота и неделя вместо да лежа, да се занимавам да преподавам на подрастващи ***???
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До К-18Зидаро-мазачите и шофьорите са пълноправни граждани на това общество. Учителите са слуги. Затова е нормално. Освен това, всеки зидаро-мазач компетентно ще ти обясни, колко е сложна неговата работа и колко години е учил, докато стане майстор.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анна преди 4 години
И в крайна сметка борбата е за стотни. Колкото и хиляди левове да платят родителите, детето не може да надскочи ограниченията си по рождение. Няма как 4 с уроци да стане 6, дори и 5 - ще стане максимум 4.30.
12
5
 
16
 
! Отговори
--- преди 4 години
Полудя народа с тая математика.... Така навремето право и финанси.... всички това учеха, а сега математика и програмиране. Туй програмиране е като да знаеш английски 1990г. и ще се насити пазара скоро щото програмирането ще стане технически въпрос и няма да са нужни хора. Накрая идеите и моделите ще са ценни и мисленето, ама като са забити децата в многочлени, кратни, уравнения и делимости....
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откачена работа - и даскалите, и родителите са просто луди. Нищо не ви решава гимназията. Не си струва тази цена. Навитаци.
10
0
 
14
 
! Отговори
К-18 преди 4 години
***-зидаро мазач взима 110-130 лв. надница.
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук много от хората не са наясно за мястото на образованите хора в обществото. Образованието само по себе си не е гаранция дори за средно заплащане. Основната заплата на учителите, преподавателите, учените, особено на държавна работа, навсякъде не е висока. Затова се дават частни уроци, четат се лекции в различни университети, работи се по проекти, та и в политиката се влиза. Като цяло, колкото е по-активен и талантлив е един образован човек, в толкова повече допълнителни дейности е въвлечен.
8
6
 
10
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 4 години
Един зидаро-мазач със 7-ми клас завършен взима 90 лв. надница. Един учител с интелекта си и дарбата, която е призвание също трябва да взима хубави пари. Щом искате вашите глезльовци да учат в престижни гимназета.....
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм чувал за богат учител , въпреки че според мен не си декларират доходите и не плащат данъци. Богати са строителните предприемачи , търговци , лекари , зъболекари , адвокати ,политици ,банкери но учители ?
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айнщайн също е давал частни уроци, както и много други образовани хора, които в съвременното общество (и не само в съвременното) имат финансови затруднения. Частните уроци са нормална част от професионалната активност на учителите и преподавателите. Защо гледате в чуждата паница, освен всичко друго?
5
5
 
22
 
! Отговори
1 преди 4 години
и защо така, нали вече училите взимат двоини и троини заплати, защо не подготвят децата в училище а дават частни уроци. колкото и заплата на българина да дадеш все ще му е малко и ще философства колко мизерно е заплащането му за работата, която върши.