TV, компютърни игри: Влияят и върху оценките на децата

Ето ги и препоръките на специалистите
Обновена: 19 окт 2019 10:28 | 19 окт 2019 10:15, Петя Славова
29
TV, компютърни игри:  Влияят и върху оценките на децата
Снимка: pexels.com

Колко време прекарва детето ви пред екрана? Специалисти още търсят какво е влиянието на екрана върху подрастващите. 58 проучвания от 23 страни разкрива, че само времето прекарано пред телевизора или заетост с компютърни игри води до понижаване на оценките в училище, съобщава "24 часа", позовавайки се на CNN.

Прекомерното гледане на телевизия се отразява лошо върху математическите и езиковите способности при децата между 4 и 18 години и е причина за поведенчески проблеми и недобри хранителни навици.

Видео игрите имат отражение предимно върху успеха на тийнейджърите - при тях се наблюдава некачествен съд и спад във вербалната памет. От друга страна компютърните игри развиват моторните и пространствени способности на децата.

Препоръчително е малките под 18 месеца да не се излагат на никакъв вид екранен носител, освен ако не става дума за видео чат с роднини. Учени посочват, че наличието на телевизор в стаята пречи на бебетата и малките деца да общуват и да си играят.

За 2-годишните е позволено ученето на думи от видео чат или интерактивен тъчскрийн, като ученето е ефективно в присъствието на родител, който да наблюдава детето и да му преповтаря наученото от екрана съдържание.

Децата между 3 и 5 години могат да извлекат полза от качествени телевизионни сериали, които да им помогнат в научаването на нови думи и подобряването на когнитивните им способности. От друга страна много приложения за смартфон и таблет под категорията "обучаващи" всъгност не предоставят качествено образователно съдържание на подрастващите.

Интерактивните приложения за деца трябва да изискват по-задълбочени действия от натискане и приплъзване на екрана. И тук важи правилото, че децата учат представеното съдържание много по-ефективно заедно с възрастен до себе си.

При децата на 6 години и по-големи следва родителите да въведат ограничение във времето за гледане на телевизия. За тези в основното училище е препоръчително възрастните да обяснят различните видове съдържание, с които децата могат да се сблъскат в интернет. Целта е подрастващите да възприемат доза скептицизъм към онлайн съдържанието, за да не станат жертва на дезинформация в "мрежата". Важно е да се обясни характерът на рекламното съдържание, публикациите в социалните мрежи, както и термини като "хакване", "интернет трол" и "спам".

Насърчават се родителите да гледат телевизия и да играят компютърни игри дори и с по-големите си деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай на твойта 14 годишна дъщеря пълна свобода. Аз, 50 годишния, ще се погрижа за останалото... Купони, коли, амфетки и т.н. и ще е моя докато не ми омръзне, тоест докато не стане 16 годишна. Тогава ще я помоля да ме запознае с някоя нея 14 годишна приятелка с либерални родители и... Знаеш. Живота е такъв. Само трябва да го направиш... Р а п о н.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най - лошото в съвременните игри и телепредавания е, че отварят съзнанието на децата за хомосексуалната пропаганда. За това има някои български шефове на телевизии и разпространители на игри, които трябва да лежат до живот в затвора. надфявам се най - после Българските депутати да защитят Българските деца и да създадат закон срещу хомосексуалната пропаганда и за защита на семейните ценности. Иначе няма нужда от парламент. Дори е вреден.
26
2
 
4
 
! Отговори
Ранърса преди 4 години
До АнонименИ аз съм от това поколение... Наистина големи тъпотии играят сегашните. Ех още помня как свалях Call of Duty 1 преди 10 години, как орях в Farming Simulator, и още 10-тина наистина добри игри, които не те пристрастяваха, а можеше да научиш и нещо полезно от тях. А преди да ми вземат компютър бях на улицата, CS беше на живо но с автомати-играчки... Сега само бясно скачане с тротинетки и квичене като обезумели.
25
2
 
5
 
! Отговори
4000 часа CS преди 4 години
А ходенето по дискотеките, излизането навън до късна нощ и тн.?
24
12
 
0
 
! Отговори
Дедпул преди 4 години
Децата трябва да имат пълна свобода и най вече няма кой да им пречи те са деца каквото решат си правят сами не е хубаво да им се караме да ги оставим сами това е най правилното решение
23
10
 
0
 
! Отговори
Дедпул преди 4 години
Децата трябва да имат пълна свобода и най вече няма кой не им пречи те са деца каквото решат си правят сами не е хубаво да им се караме да ги оставим сами това е най правилното решение
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
21ИКскам да ти кажа, че съм виждал, как се търся ПСИХОЛОЗИ! В тая индустрия има много гнусни хора с много нгусни интереси. Един ми говореше за сцевтови палитри, които стимулирали различни центрове в мозъка по разлечен начин в различни възрастовти групи. Тези игри, които ти си играл, бяха игри правени за забавление. Днешните се правят за хипнотизиране.
21
4
 
16
 
! Отговори
Да да преди 4 години
Това не е вярно. Проблемът е в родителите и ценностната система на детето. Аз как се скъсвах от Diablo, Fifa, Counter-Strike и Call of duty, завърших с пълен 10, 11 и 12 клас? Защото въпреки игрите сядах и четях по 5-6 часа на ден. Така че проблемът не е в игрите, а другаде..... В момента завършвам докторантура по машинно инженерство.
20
3
 
17
 
! Отговори
13 преди 4 години
На 5 години вече са му купили АиФон и таблет, да видят другите майки и татковци, колко сме по-успели. А детето, майната му. Каквито родителите, такива и децата. На улицата където живея има 2 салона за разкрасяване, фризьорски салон или както му казват. Вчера с ужас видях в единия как на едно малко дете, едва ли имаше 1, или 2 клас, му инсталират изкуствени нокти, а отпред майката беше паркирала новата Г класа. Видът *** е обречен на изчезване. На практика родители няма.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
CNN=Fake News
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте и какво играят.PUBG, Fortnite, Heatstone, LoL ... това са си игри, които са просот дигитален хероин. A после следват милион и едно копия на Candry Crush, kойто само протягат ръчица през 2 минути и кават "Дай 3.80 лева за джемове". Давате на детето си, да се пристрастява от рано, което е пагубно по-късно в живота. Аз съм от пъртовто поколение, което имаше конзоли, компютри и телефони с игри, и половината ми набори, макар че са на по 25, са изключитлено незрели, а доста са вече родители.
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 10Ако трябва да бъда честен, ще получат повече, отколкто получихме за последните 20 години ...
16
2
 
12
 
! Отговори
Таню преди 4 години
"при тях се наблюдава некачествен съд"... Нов връх...
15
3
 
3
 
! Отговори
Аааа преди 4 години
Най-младият студент:11-годишно момче от Асеновград следва програмиране.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пуспакм детето да играе само на нинтендото. Там поне няма нонстоп мозъкопромиващи (не не е дума и да съчиних си я ...) реклами, а има и филтри, така че знам какво сваля. И доста от игрите са забавни и са си баш за деца.
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За телевизията, особено ако се гледат по-комерсиалните такива, съм 100% съгласен. За компютърните игри - не съвсем. Дори в някои случаи по-скоро ще действат обратното.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11В интерес на истината, затова си купих книга по висша математика, когато бях на 13.... Сега, че не я захапах 4 години ... това е друг върпос.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е те просто не знаят, че игрите се произвеждат в следствие на образованието. Ако знаеха щяха да учат постоянно математика, за да се произвеждат повече игри...
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквайте Слави да пусне детски канал където да има реклама ще получите шоколодово яюце ако родителите ви гласуват за моята партия.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до House M.D.То българката дума телевизия си прелича с английскатаТака че и тя не много българска.