Ректорът на СУ обеща: 60% по-високи заплати

Проф. Герджиков забранил продажбата на алкохол в имотите на СУ
20 ное 2019 17:45, Анисия Иванова
6
Ректорът на СУ обеща: 60% по-високи заплати
Снимка: БТА

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков при представянето на мандатната програма за втория си ректорски мандат обеща, че ще се постигне увеличение на основните заплати в СУ с 60 на сто в рамките на този нов мандат.

Ще се повишат и възнагражденията за наднормените часове, които вече са били увеличени с 2,5 процента в края на предходния мандат, но продължават да не са достатъчно високи.

Още по темата

Една от задачите, която не можахме да изпълним, е за изготвянето на Стратегия за СУ, каза проф. Герджиков.

Той се обяви и за още по-голяма роля на Софийския университет в работата на Съвета на ректорите. Необходимо е да има и увеличение на субсидията за научна дейност, която да се разпределя според получените резултати. Трябва да се увеличи и издръжката за един студент, например за природните науки, каза ректорът.

Той се обяви и за привличането на повече студенти, особено от чужбина, за популяризирането на специалностите на СУ сред учениците, както и за развитието на електронното и дистанционното обучение.

Според проф. Герджиков трябва да се създаде действащо настоятелство на СУ, тъй като близо два мандата нямало такова. По думите му трябва да се повиши също преподавателската и студентската мобилност. Безплатните езикови и компютърни курсове за преподавателите от СУ ще продължат и през втория ми мандат, ще продължи и предоставянето на ваучери за храна, обеща ректорът. Той каза, че има и програма за благоустрояването на кампусите на СУ и на междублоковите пространства в тях.

На въпрос от доц. Иван Колев от Философския факултет на СУ дали ще се подобрят условията на живот на студентите в Студентския град, след като по данни на МВР в него има 190 денонощни заведения, 3 казина и 33 нощни клубове и дискотеки, и Студентският град по-скоро приличал на "зимен Слънчев бряг", отколкото на кампус, проф. Герджиков отговори, че още при предходни ректори на СУ - Академичният съвет, е забранил продажбата на алкохол във всички имоти на Софийския университет, а не само в тези, които са в Студентски град. И от СУ нямаме никакъв принос към увеселителния живот в Студентския град, коментира ректорът.

Той каза, че министърът на образованието и науката Красимир Вълчев имал идея от две години да се обособят миникампуси в Студентския град, където има няколко блока. Но някои университети приемат тази идея, а други висши училища искат блоковете да преминат на управление към МОН.

Кампусите обаче няма да решат проблема с увеселителните заведения, които са предимно в сгради на реституирана земя в Студентския град, заяви проф. Герджиков. Според него "би могло МОН да издаде забрана университетите да не допускат подобни наематели".

В СУ започна избор на ректор. За първи път от години кандидатът за ректор на най-старото висше училище у нас - Софийския университет, е един и това е сегашният ректор на СУ проф. Анастас Герджиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Как ги формират? преди 4 години
Какъв процент от средствата за заплати в СУ са от държавната субсидия и какъв процент от парите са от платеното обучение?После каква е ползата за държавата от всеки студент, завършил СУ? По-точно казано: 1. Какъв процент от тези младежи остават в България?2. Колко от останалите в България възпитаници на СУ работят по специалността, която са завършили и за което държавата е плащала с нашите изработени с труд пари?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези 60% сигурно са заплатите на ректорa,зам.ректора и дългокраки секретарки..
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако в СУ е така както казва 2 какво остава за другите .
2
3
 
6
 
! Отговори
Де бре, де! преди 4 години
Значи, има отлив на студенти. Освобождават се преподаватели поради липса на интерес спрямо предметите, по които четат лекции и поради недоволството на студентите от нивото на преподаване. Но въпреки това заплатите са били повишени с 53%.Допълнително се обещава да им вдигнат заплатите с още 60 % !!!Защо този господин, когато е писал обещанията си, не е сложил ударението върху качеството на обучението и осъвременяването на съдържанието на лекциите?Целта?Да източват хазната и да дерат студентите
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственият истински университет в България .Останалото трябва да се закрие !