Красимир Вълчев за НХА : Да питат ректора си за заплати

Парите са използвани за капиталови разходи
Обновена: 12 дек 2019 20:25 | 12 дек 2019 19:37, Нели Христова
2

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Преди няколко дни моделите на Националната художествена академия излязоха на протест, тъй като от месеци никой не им е плащал за да позират. Оказа се, че и преподавателите в учебното заведение са останали без заплати.

Избраният в началото на тази година нов ректор на Академията Николай Драчев призна, че наистина има проблем с финансите, но дълго време той не е бил уведомен за това от счетоводството. За това, колко е сериозен, научил от медиите.

Още по темата

Днес пред НХА се проведе нов протест на студенти,

преподаватели и служители, който премина под наслов: "Край на мълчанието в Националната художествена академия", като сред основните искания са осигуряване на достъп до информацията за решенията на ръководните органи в НХА, промени в правилника за дейността на Академията, касаещи избори на членове на Академичния съвет, подобряване условията на работа, ремонт и поддръжка на ателиетата във всички сгради и осъвременяване на техническата база.

По повод протеста министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви пред журналисти, че е получена информация, че средствана на НХА за заплати са използвани за да се разплащат капиталови разходи.

"Ще констатираме, че има нецелево разходване на разходите, но отговорността е на ректора", заяви министър Вълчев.

"Не можем допълнително да ги подпомогнем, защото финансираме висшите училища по формула и не можем да нарушим законовата формула", коментира той.

Попитан дали в НХА ще си получат заплатите, министър Красимир Вълчев отговори, че "те са си избрали ректора и да го питат него дали ще си получат заплатите".

"Аз може би ще мога да кажа до началото на следващата седмица ще се получат ли заплатите в НХА, след като направим проверка. Доколкото разбирам в момента, по-скоро няма да си получат пълния обем от възнагражденията", каза образователният министър.

Той заяви, че Законът за висшето образование регламентира крайна форма на академично самоуправление, в това число и финансова, и ректорът е този, който изцяло и самостоятелно се разпорежда с бюджета.

"Те трябва да намерят изход от ситуацията, за нас това поставя въпроси, които отдавна сме си ги поставяли - дали автономията в този й вид е съпроводена с достатъчно отговорност", каза министър Вълчев.

"Говорихме вече с ректора, лошото е, че те се свързват с нас, само като имат проблеми. Предварително не питат, когато правят щуротии и глупости, не се свързват с нас, свързват се, когато има проблем. Ректорът ни каза, че счетоводителката го е подвела и са платили за новата сграда, без да си направят сметка", коментира министър Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е, Андрешко си купува първо цигари и ракия, и после ОХ'ка, че не може да си плати парното !
1
1
 
20
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Ректор, който научава от медиите за фалита на ръководения от него университет, трябва да е пълен некадърник.