По 100 лв. стипендия за някои студенти, падат таксите за BG диаспорите

Целта била да се стимулират отличниците да записват ключови програми
19
По 100 лв. стипендия за някои студенти, падат таксите за  BG диаспорите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата ще отпуска допълнителни стипендии за студенти и докторанти от някои специалности, а тези от българските диаспори в Северна Македония, Албания, Косово, Украйна, Молдова и Сърбия няма да плащат такси. Решенията за това са на правителството.

Министерският съвет прие днес промени в четири нормативни акта, свързани с висшето образование в България. Това са постановленията за определяне на диференцирани нормативи за издръжка на обучението за един студент по професионални направления, за механизма за диференцирано финансиране на висшето образование, за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите и за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища.

Още по темата

С промените при определяне на диференцираните нормативи се предлага увеличаване на коефициентите, по които се умножава базовия норматив за издръжка на обучението за следните професионални направления: „Педагогика“, „Педагогика на обучението по...“, и „Теория и управление на образованието“, „Икономика“, „Администрация и управление“ и „Туризъм“, "Социология, антропология и науки за културата", "Филология", "История и археология", "Философия", "Религия и теология", "Психология", "Социални дейности", "Право", "Обществени комуникации и информационни науки", "Политически науки", "Математика", "Информатика и компютърни науки", "Биологически науки", "Химически науки", "Физически науки", "Науки за земята", "Електротехника, електроника и автоматика", "Машинно инженерство", "Комуникационна и компютърна техника", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Архитектура, строителство и геодезия", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Биотехнологии", "Хранителни технологии", "Горско стопанство", "Общо инженерство", и "Материали и материалознание" „Обществено здраве“, "Растениевъдство", "Растителна защита" и "Животновъдство" и "Национална сигурност", с изключение на провежданото обучение от военните академии, висшите военни училища и Академията на МВР, за които коефициентът е различен.

Предложените промени на коефициентите по групи професионални направления ще обхванат студентите и докторантите в първи курс на обучение, приети през учебната 2019/2020 година.

С предлаганите промени се усъвършенства и механизмът за диференцирано финансиране, при който е отчетена необходимостта от инвестиции в определени области на висшето образование за осъществяване на подготовката на специалисти съобразно нуждите на българската икономика. Продължена е политиката, заложена в Стратегията за развитие на висшето образование, за концентриране на финансирането в професионалните направления и висшите училища, получили по-висока оценка за качество и съответствие с потребностите на пазара на труда, преструктуриране към професионални направления, за които се очаква бъдещ недостиг от кадри на пазара на труда и насърчаване на профилната оптимизация. Тя е част от усилията, които МОН полага за повишаване ефективността на публичните разходи в системата на висшето образование.

В условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации предложените промени предвиждат студентите, за които държавата осигурява средства за издръжката на обучението им по специалности от професионалните направления “Педагогика“, “Педагогика на обучението по...“, “Машинно инженерство“, “Електротехника, електроника и автоматика“, “Енергетика“, “Транспорт, корабоплаване и авиация“, “Материали и материалознание“, “Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, “Металургия“, “Химични технологии“, “Общо инженерство“ и по защитената специалност „Хидростроителство“ от професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“, да получават ежемесечно стипендии в размер на 100 лв. при определени условия, свързани с индивидуалните резултати от задължителните държавни зрелостни изпити или държавния изпит за придобиване на професионална квалификация. Това изменение има за цел да мотивира завършващите средно образование с най-високи резултати от държавните зрелостни изпити да изберат и да се обучават по специалности от професионални направления с особена значимост за развитието на страната.

Една от промените в постановлението за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища е промяната на срока за подаване на заявките на висшите училища за броя на приеманите студенти и докторанти, който е до 10 февруари, вместо, както досега - до 20 февруари.

С цел усъвършенстване на нормативната уредба се предвижда още броят на приеманите за обучение студенти и докторанти по държавни висши училища и по професионални направления да се определя като произведение от максимално допустимия брой на приеманите за обучение студенти и докторанти по съответното професионално направление за всички държавни висши училища и разпределителен коефициент за всяко виеше училище по съответното професионално направление. За целта е разработена Методика за определяне на разпределителен коефициент за всяко виеше училище по професионално направление. Максимално допустимият брой на приеманите студенти и докторанти ще е в зависимост още от броя на завършващите средно образование в съответната учебна година и обвързването на профилната структура на висшето образование с потребностите на пазара на труда и на обществото.

Предложените промени имат за цел да надградят провежданата от Министерството на образованието и науката политика за обезпечаване пазара на труда с необходимите кадри, придобили съответната степен на виеше образование, в средносрочен и дългосрочен план. Те следва да ограничат такива специалности, често неефективни и дублиращи подобни в други висши училища, които са довели до пренасищане с кадри в едни направления и професии за сметка на недостиг в други.

Отделно с постановление МС освободи от такси за обучение всички студенти от българската диаспора в Албания, Косово, Молдова, Република Северна Македония, Украйна и Сърбия.

 До момента тези студенти заплащат такса за обучението си като българските граждани, освен ако с конкретната държава, чийто граждани са, няма двустранна договореност за освобождаване от такива такси за обучение.

С промените в Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации се предвижда безусловното предоставяне на стипендии от 240 лв. през първата година на следването на приетите студенти от Албания, Косово, Молдова, Северна Македония, Украйна и Сърбия.

Изменението ще обхване новоприетите студенти за учебната 2020/2021 г.

Друго облекчение за кандидат-студентите, което се предвижда, е те да могат да подават документи и участват в класиране и чрез интернет базиран портал.

Промените предвиждат още въвеждане на участието на българските неделни училища в чужбина и на задграничните представителства на България в организирането и осъществяването на дейностите по приемане на студенти, докторанти и специализанти - българи, живеещи извън страната.

Дава се възможност, когато в образуването на състезателния бал участва оценката от държавен зрелостен изпит по български език и литература, но в дипломата за средно образование на лицето такава не е вписана, по решение на Академичния съвет на висшето училище и за отделни специалности, вместо нея за балообразуваща да бъде взета оценката от държавен зрелостен изпит по съответния чужд език, изучаван в държавата, и оценката от успешно положен тест по български език. Това ще важи за кандидат-студенти, които през последните 3 години на обучението си са били ученици в чуждестранни училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мухобойкови лъжи !!!
14
0
 
7
 
! Отговори
ДО ДАНС преди 4 години
Нова Корупция за ВМРО и Каракачанов - Паспорти и Легално Пребиваване в ЕС .
13
2
 
4
 
! Отговори
Студент преди 4 години
Амчи това са ми кафетата и тютюна за седмица, ама едва ли ще седна да се напъвам за тез стотинки.
12
1
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 6 Какъв струг ? Трябва му офис с луксозен стол.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на соца, когато аз бях студент, стипендиите зависеха от успеха и коя година си. За студент четвърта година с отличен успех стипендията беше почти 100 лева при ония цени.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе хора на всякъде сиренето е с пари, наки се сещате че оарите ще ги платят с таксите си останлите студенти и тез уж българи особено македонците ще са трън в очите на българите. Може да е половината но да я има таксата.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100 ЛЕВА!!! САМО 100,00 ЛЕВА И МАЙМИНА НЯМА ДА СЕ ВЪРЖЕ НА НОМЕРАТотални гаври с нацията
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната дискриминация за белите българи!
7
6
 
1
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 4 години
Само Юдеите имаме Диаспора или вие станахте по-Юдеи от Юдеите?!
6
3
 
18
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
След тази новина се очаква масово разопаковане на куфарите и връщане на резервираните самолетни билети! Че кой докторант не мечтае за 100 лв. бонус?!
5
3
 
3
 
! Отговори
ДО 6 преди 4 години
Какво Предлагаш ?Струг или Лаптоп ?Програмиста може да създаде някоя апликация в гугъл плей , Машиния инженер може да направи панта за врата на струга ?
4
3
 
17
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Като дъното на чашата е спукано колкото и да наливаш няма нищо да остане в нея
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
увеличете таксите за тия програмистките специалности.програмистите и без това взимат толкова много пари ,че поне от университета малко да се балансират нещата.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И колко впрочем излиза на година обучението на един студент на държавата, медицина например и ТУ?
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и некой индиец може да каже, че е с BG диаспора и да посочи братята си от Солипиново.