В учебник: Може би сте виждали деца да дишат лепило...

Родители на деветокласници притеснени от примера
23 яну 2020 09:29, Александър Попов
98
В учебник: Може би сте виждали деца да дишат лепило...
Снимка: Facebook
Урок в учебник по химия опазване на околната среда за 9-и клас разтревожи родители, които споделиха снимки от него в социалните мрежи.
 
"Може би ви се е случвало да видите деца да дишат лепило от полиетиленов плик. Всъщност веществото, което вдишват е ацетон. Неговите пари имат слабо наркотично действие. Вдишани, те предизвикват състояние на опиянение, съпроводено със слабост и световъртеж, както и други усещания. Обикновено отравянето не е смъртоносно, но може да се нанесат поражения на черния дроб, на бъбреците и централната нервна система. Може да се стигне дори до загуба на съзнание". 
 
По-надолу в урока се обясняват и последиците от употребата на ацетона в лепилото при вдишване. 
 
"Защо изобщо им е трябвало на авторите на този т.нар. учебник да вкарват подобен текст. Децата са любопитни, а в 9-и кл. са в особено рисковата възраст, когато искат всичко да видят и да опитат. На въпросните автори не им ли е хрумнало, че първото нещо, което ще направят най-малко половината от учениците като прочетат това, ще е да намерят отнякъде лепило и да се опитат да го дишат. А току виж, че са си го напъхали в носа", пише възмутена Анелия Борисова.
 
Друг се ядосва, че е можело да се даде пример с боядисване вкъщи.
 
"Тези, които навремето дишаха лепилото на Централна гара, сега вече може да са станали редактори на учебници за 9-и клас", иронизира друга потребителка.
 
Издателството, пуснало в училищата учебника по химия и опазване на околната среда, е "Просвета плюс", а като автори на учебника са посочени Лиляна Боянова, Красимир Николов, Ивайло Ушгелов и Емилия Тодорова. 
 
От просветното министерство коментираха за "Монитор", че примерът, който е даден в учебника не е подходящ и в момента се водят разговори с издателството при следващо издаване на учебника той да бъде премахнат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
5
 
! Отговори
хах преди 4 години
Догодина, в 10 клас: как се ползва хероина, и ефектите от него"Може би сте виждали в изоставени сгради и тъмни улички, хора в полусъзнание...
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На теория учениците в 9-ти клас трябва да са го надраснали този период "всичко да видя, всичко да опитам" и най-малкото при любопитство от тяхна страна протестиращите им родители поне от обща култура трябва да са им казали защо не е добре да се диша лепило и ацетон. Ако не са - много зле говори за някой, но не за учителите или авторите на учебника
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех как обичат хората в БГ да се надъхват за дреболии все едно не сте се чудили и вие за лепилото. Но това не е основната причина. Родителите в БГ много обичат да скачат на такива призраци, защото обикновенно неглежират децата си и така могат да почувстват че са направили нещо значимо, докато реалния проблем на децата обикновенно е вкъщи, не в училището или даже материала който учат! Ако ги отглеждате добре и с любов вместо да ги оставяте на произволите на света, те сами ще имат усет да се пазят
80
3
 
2
 
! Отговори
безобразие преди 4 години
***, които се водят за специалисти по педагогика.Друг инструктаж за това, как хлапетата да си доставят бързо и достъпно аморазрушително удоволствие не са ли публиклували?От 3 деца прочели тази глупост поне 1 ще опита да разтовари стреса по описания начин.Предложете им сега идеи за лесни пари и скатаване от задълженията.
79
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Авторите на учебници,предимно от МОН,трябва да преминават психотестове,преди да ги пищат. Така,може да попаднем на текст,като този: "може би сте виждали, деца да прерязват гърла на момичета"?!
78
0
 
7
 
! Отговори
до 206 преди 4 години
Да легализират инжектирането с лепило за медицински цели.
77
0
 
17
 
! Отговори
докога бе! преди 4 години
"... и в момента се водят разговори с издателството при следващо издаване на учебника той да бъде премахнат."Демек препоръка им дават.Не спират да се подиграват с всички нас.Пак гласувайте за тях догодина.
76
0
 
10
 
! Отговори
до 77 преди 4 години
баси, като ти прочетох ника и се разсмях с глас, намирам се в офис с 30 други човека и заради теб се издадох че си пилея времето на работа.
75
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям праз, нали вече са платили за издаването на учебника....Докато не се въведе персонална финансова отговорност на длъжностните лица, допускащи такива малоумия, няма да се промени нищо.
74
2
 
3
 
! Отговори
Верно преди 4 години
До Асиметричен сикиджемВ 9-ти клас дори.... няма да диша лепило.Ако има достигнал тоя клас,де...
73
5
 
20
 
! Отговори
Асиметричен сикиджем преди 4 години
Те в 9-и клас вече се друсат с кво ли не и като си дyxaт гълтат, пък някакви заблудени седнали да се притесняват, че дишали лепило.
72
3
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Държавата не ви е виновна, че 80% сте пълни, завършени ***, а децата ви са като вас, ама на квадрат."А току виж, че са си го напъхали в носа" - неграмотно, примитивно племе. На такива като вас, никой не може да ви помогне.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10 на 16 са
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МнениеИмам усещане, че Бойко скоро няма да е на власт. Мисля че и той го усеща.Аз усещам, че децата ти са от тези, които ще проверят какво става като дишаш лепило.
69
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 65В нормален, социалистически учебник пишеше: Ацетон - органичен разтворител, опасен за здравето при вдишване, токсичен за белия и черния дроб.То пишеше, но и ни се обясняваше за дишането на лепило без да го пише в учебника.А кажи защо ?
68
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се филмирайте толкова бе смешници!Навремето когато бях ученик учителката по химия ни обясни за дишането на лепило и без да го пише в учебника.Разказа ни за физиологичното действие на веществата в лепилото и последствията за организма.Разказваше ни и за блажната боя, как на човек може да му прилошее и изгуби съзнание, какъв е процеса на навлизане на определени вещества в организма.В уроците за алкохолите също ни обясняваше всичко подробно.Тук не пише:Дишайте лепило хайде да не ви обиждам
67
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво е да се установи, кой от министерството на просветата е одобрил учебника? И защо такива неточности и пропуски не са установени преди даден учебник да бъде въобще разрешен от същото министерство и вкаран в системата на образуванието. Или просто данъкоплатецът храни една армия от държавни служители, които на всичко отгоре не вършат работата за която получават заплати! А и колкото по-вече са те и са разпръснати по различни звена и отдели, толкова по-вече отговорностите се размиват!
66
1
 
12
 
! Отговори
Хахото преди 4 години
До -10Можеш ли да ми кажеш тези "по-странични улички"!? Понеже ми звучи като някаква "скрита София", в която нашите деца се разхождат като Алиса в Страната на чудесата. Понеже аз ги помня преди време лепиларчетата. Не бяха в "по-страничните", а направо и на големите улички. Убеден съм, че ако сега човек се разтърси ще види някой лепилар, но не е масово и често срещано.И именно понеже децата виждат (и възприемат, експериментират и пр.) много неща, подобен пример е още по-недопустим.
65
5
 
3
 
! Отговори
-10 преди 4 години
До ХахотоА влизал ли си в по-страничните улици? Нямаш си на идея колко неща виждат децата ти, които ти си мислиш, че ги няма.
64
4
 
3
 
! Отговори
-10 преди 4 години
До "Всъщност е трябвало да напишат, че..."Всъщност, като го напишат така, детето ти няма да направи никаква връзка между текста и реалния живот. и някой ден ще си дойде у вас надишано с лепило.