Колко четат учениците ни? 26% никога не разлистват книга

Разликата в грамотността между тях и четящите е равна на 2 години обучение
Обновена: 25 яну 2020 19:07 | 25 яну 2020 18:55, Камелия Цветанова
58
Колко четат учениците ни? 26% никога не разлистват книга
Снимка: Pixabay

Около 26% от българските ученици изобщо не четат книги или четат много рядко. Данните са на Института за изследвания в образованието, базирани на изследването ПИЗА, съобщи bTV.

Още по темата

Близо 28% са учениците, които са посочили, че изобщо не четат за удоволствие.

Почти една трета от анкетираните - 33%, посочват, че предпочитат да четат книги на хартиен носител.

Броят на книгите за деца млади хора в една от най-големите столични книжарници е 10 000 и продължава да се увеличава с всяка година.

Учениците търсят предимно училищна литература, приключенски романи с илюстрации, а тийнейджърите – фентъзи и младежки романи.

Мотивацията за четене се определя от различни фактори. Сред основните са любопитство, конкуренция, признание и оценки, сочат данните на Института за изследвания в образованието.

Разликата в четивната грамотност на учениците, които четат редовно художествена литература и тези, които не го правят, се равнява на двугодишно обучение в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: училищеученицикнига
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че не четат не значи, че няма да могат да крадът!..... на май.муни ни правят всеки ден
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много дипломатично казано. Според мен са много повече от тези проценти .Само послушаите как си говорят и си направи заключение БРАТ,както се наричт те помежду си
34
0
 
1
 
! Отговори
всичко е пропаганда преди 4 години
До пияница мистиксамо това сме чели
33
0
 
4
 
! Отговори
ай сиктир! преди 4 години
До пияница мистикТия книжки и дипломи ме оставиха безработен! Децата ми книжки не ядат!сиктир
32
1
 
2
 
! Отговори
има си Интернет преди 4 години
Книгите освен библията са демоде!Каквото и да правехме през соца винаги ни питаха НЯМА ЛИ КНИЖКИ ЗА ТЕБЕ???????
31
8
 
5
 
! Отговори
Колосална простотия! преди 4 години
С какво ще им скочите на сегашните деца бе ***?! Със знания или умения?! Сегашния 7-моклсник ше програмира машина да го направи вместо вас. А вие шЪ мигате.
30
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избирателите на ГЕРБ
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема не е в технологиите. Просто днешно време е модерно да искаме да ставаме ММА бойци, инфлуенсъри... такива като Кардашианите, каквито и да са те официално, рапъри, мафиоти и т.н. Такъв в Александрийската библиотека да го заключиш без телефон или таблет, пак няма да отвори книга.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хммм 26% от общото население ли стана това малцинство бе... забранено ми е в този сайт да ги наричам по име.
27
0
 
3
 
! Отговори
Black Metal преди 4 години
До нонамеЩях да ти прасна минус и да те псувам, но с последното изречение се измъкна :). Така е, да , и да ви кажа ....вие гъбите :)
26
3
 
6
 
! Отговори
Black Metal преди 4 години
Това са книги за 12-16 годишни деца, преди това, до 12.......Астрит Лингред, най-вече Емил от Льонеберя, и класиката на Рене Госини :). Том Сойвер също, единствената книга на тъпите хамериканци (хайде почнаха минусите). Първата книга след 16 години на всяко момче трябва да бъде "Спасителят в ръжта" !!!!! После трябва да се почне Станйнбек. Наздраве, за книги мога да говоря повече от метъл :)
25
2
 
4
 
! Отговори
нонаме преди 4 години
От моя гледна точка, когато бях дете(беше преди ....години) никога не ми е била интересна "литературата"-учебниците за ученици.Интересно за децата са игрите и от тук зависи как игрите ще са направени за да ги възпитават, а не депресират и учат на лоши неща.Технологиите промениха всичко свързано с образование.
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що да чета! Ше стана един футболист или мутра и ше изкара мнооо повече пара!
23
1
 
10
 
! Отговори
До Винету преди 4 години
Простотиите на Карл Май са интересни, но нямат никаква историческа, художествена или друга стойност. По добре прочети "Синовете на Великата мечка", почти исторически разказ за истинските индианци.Знам кого иронизираш, но истината трябва да се знае, дори да не е много хубава.
22
4
 
11
 
! Отговори
хъша преди 4 години
средно статистическия родител борави със 500 думи и не осъзнава че детето му има нужда от развитие на литературен речник който се извлича най добре от книгада детето може да научимного от ю туба но на ниско ниво
21
5
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
децата са объркани в сегашния сложен свят между плей стейшъна екс бокса таблета телефона и т.н.. всичко започва от родителите и нивото на тяхната образованоствече няма домашна библиотека със брой книги а секция със 60 инчов тв и безполезни дранкулки за украшение на помещението
20
9
 
3
 
! Отговори
Европа преди 4 години
В момента някой предава ли съобщения на Морз, освен ако не е заклет фен? Същото е и с книгите. Децата получават същата информация по-лесно и по-бързо чрез видео и аудио. Книгата стана екзотика. В това няма лошо, ако се запази качеството, но авторските права пречат. Ако една книга рядко има повече от един автор, то съвременото съдържание, игри, филми и тв предавания винаги е от колективи и обикновено правата държат собствениците и това е много опасното в цялата работа!!!
19
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е относително... Аз най-много да съм прочел 1-2 книги художествена литература (невероятно скучна ми е, не виждам полза за мен, заспивам) и сигурно има 150-200 техническа (всичко е ясно, точно, а и практическа полза).
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв примитив играе в момента в,,Стани богат".Не е възможно да има толкова Т.Ъ.П човек!?!?
17
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БРАВО! ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА ПРОЦЕНТА НА НЕЧЕТЯЩИТЕ БЕШЕ 58%