10% спад на желаещите българи да учат на Острова след Brexit

Тази година документи за британски ВУЗ-ове са подали 1710 българи
17 фев 2020 14:15, Ния Христова
14
10% спад на желаещите българи да учат на Острова след Brexit
Снимка: Pixabay

След Brexit се наблюдава 10% спад на желаещите да продължат висшето си образование във Великобритания отбелязват организаторите на изложението "Световно образование", пишат от в. Монитор.

"Към 15 януари, когато изтече срокът за кандидатстване на Острова, документи за прием в британски Вуз са подали 1710 българи или с 10% спад спрямо 2019г., когато кандидатите бяха 1900", коментира Стефка Златева, консултант в "Интеграл". Тя смята, че отливът е по-малък от очакваното и най-вероятно се дължи на студентите, които се колебаят коя страна да изберат, за да продължат висшето си образование. Според данни на "Световно образование" успешните кандидатури за Острова са между 1500 - 1800.

"Това потвърждава, че ефектът" Brexit " не е отказал мотивираните", посочи Златева.

Тези кандидати, които сега кандидатсват и бъдат приети на Острова, ще бъдат при сегашните условия за прием. Ще имат право и на студентски кредит. Дори и да бъдат наложени промени таксата ще си остане 9250 британски лири за целия период на обучение.

Българските студенти ще имат статут на уседналост, за който крайният срок за регистрация е 30 юни 2021 г., за да могат да обезпечат престоя си след 31 декември 2021 г. Тези, които са започнали обучението си преди края на календарната година, ще могат да се възползват и от безплатно здравеопазване до края на следването си. Изисква се те да имат европейска здравна карта. Ако се наложат промени в здравеопазването след 31 декември 2020 г., може да се наложи гражданите на ЕС да сключат допълнителна здравна застраховка. След споразумението на Великобритания и ЕС ще станат ясни и условията за приетите след септември 2021 г. 

Още по темата

Английските университети в момента обмислят варианти как да запазят чуждестранните си студенти след Brexit. Някои от тях въвеждат интензивни бакалавърски програми с продължителност 2 години, а други предлагат специални стипендии. Трети дори отварят кампуси в други страни. Пример за това е университетът в Мидълсекс, който вече има филиал в Кипър.

Нидерландия се нарежда на второ място сред българските студенти. За последните три години има 10-15% ръст на  българските студенти, отбеляза Николай Христанов. По последни данни в момента 3200 българи се обучават в Нидерландия. "Силният интерес към страната обаче е довел до ограничения в условията за прием в някои академични университети. Някои университети са въвели ранни срокове, допълнителни тестове и допълнителен изпит по математика за компютърни науки и бизнес администрация, специална селекция и изпит да психология", допълни Христов. Кандидат-студентите за Нидерландия в тези специалности ще трябва да имат и определен хорариум от часове за биология и химия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Ева преди 4 години
Висшето образование в Англия няма нищо общо с това в България. Срока е по-кратът, но се учи много повече, материала е много. Аз го завърших миналата година, учиш адски много и после направо започваш работа по специалността, университета ти помага и за това.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото по-малко български шитаристанци толкова по-добре!
9
0
 
2
 
! Отговори
8 преди 4 години
Като Ви виждам как пишете "по вече " по съвременен" , си представям колко ви е качеството на образованието.
8
2
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
За две години има общо шест седмици ваканции,разпределени в Коледна ,Великденска и 1 седмица между първата и втората година 1-6 септември.Уверявам те материалът е много по вече и по съвременен от нашето 4години губене на време.Изпитите са перманентни ,всеки месец и накрая финални,които се провеждат,като нашите матури/анонимно/.Не можеш да си позволиш мързелуване през семестъра,защото после няма наваксване,да не говорим за преписване на изпит.Не можеш да "влачиш"изпити,като тука.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакво образование не е това за 2 години. Кой знае какви общи приказки минават. Сериозни науки не могат да се изучат. Като знам що материал сме минавали навремето за 4-5 години, стига само за да се запознаеш донякъде с многообразието и дълбочината на съответния дял от науката, далеч не да усвоиш.100% излизат някакви занаятчии с вирнати носове.
6
3
 
4
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Ето, стана ли ясно, че повечето кандидатстващи в чужбина ги готвят за емигранти. И обраованието там е най-лесният трамплин за оставане. И каква стана тя сега? Отлив, защото след Брекзит нашенците няма да могат вече да мият улици там след като приключат с "образованието си".
5
1
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Две години по три семестъра,като третият семестър е до края на август.Започват винаги по рано от нашите ВУЗ-ове,средата на септември.Сега бакалавър в Англия се завършва за 3 години-6 семестъра,в Шотландия за 4-8 семестъра.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
висше образование за 2 години!
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейските страни след по малко от 5 години ще почнат да усещат "интеграцията" на магустите. Едни 90% от тях ще останат да лежат на помощи. Англетата през това време ще се прочистят от пиявици и само който има акъл и му се работи ще се развива докато Европа ще става все по крайна и националистическа.
2
5
 
15
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 4 години
Интереса на учащите може да е намалял към : Англия.... но желаещите да се завърнат в България е намалял още повече...
1
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво ще учите там бе предатели на родината.Държавата си затривате с по няколко езика и бягате като мишки в една Англия дето не ви иска.*** нация.