За авторитета на учителя, родителското робство, агресията...

Анализ на Синдикат "Образование" към КТ Подкрепа
17 фев 2020 15:24, Анисия Иванова
124
За авторитета на учителя, родителското робство, агресията...
Снимка: МОН

Учителският авторитет е в основата на всички образователни системи по света. Има страни в света, където неговият авторитет се утвърждава със Закон за статута на учителя,. Учителският авторитет е безусловно важен и грижливо пазен и в ЕС.

Именно признаването и уважението на учителския труд е гаранцията за високите нива на ученическите резултати във всички видове изпити и добра реализация в обществото и на пазара на труда, но най-вече е основа на високата гражданственост и държавност.

В родното образование днес ежедневно могат да се видят примери на грубо вмешателство от родители и родителски организации в училищните политики. Свидетели сме как държавни и общински институции не се намесват или са много плахи да застанат зад образователните институции и не спират да флиртуват с родителите, и то с тези, които са най-агресивни, тези с най-големите, необосновани и даже опасни претенции, пише в анализ на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", изпратен до медиите.

По данни на МОН посегателствата срещу българските учители се увеличават - през 2017/18 г. те са били 391 на брой, през следващата 2018/19 г. се увеличават до 476. Скок има и при случаите на вербална агресия - те се увеличават с 508 на брой, до общо 3545 случая, или с около 16%.

Според статистиката за 2016 и 2017 г. в родните учебни заведения са били регистрирани над 8000 случая на тормоз и насилие. При 4500 от тях става дума за физическа и вербална агресия, което прави средно по 30 инцидента дневно.

Агресията срещу учителя не е само от учениците, но и от родители.

Днес учителят и директорът са оставени сами, когато имат най-голямата нужда от подкрепа и защита, в "скандални ситуации“, когато някой родител, припознал себе си като авторитет или експерт, извършва действия, които брутално уронват авторитета на учителя, директора и образователната институция, допълват синдикалистите.

А подронването на учителския авторитет удря устойчивостта ни като народ, възпитанието на подрастващите в гражданственост и дълг, което поставя на карта държавността и реда.

В оществото се ражда една нова възпитателна парадигма – всички са маскари, даже и тези, на които поверяваме най-ценното – децата си. Пределно ясно е, че чрез разпада на учителския авторитет, категорично няма да гарантираме по-добра образователна система, каквато очакваме и искаме всички ние.

От синдиката коментират и последния сручай, когато учителка от Хисаря беше арестувана, след като полицията установила, че шофира пияна на път за училище.

"Трагични и непоправими са последиците за нашите деца и ученици, които стават свидетели как е разпната една учителка, арестувана от полицейски служител...Има ли някой съмнение, че така калта залива цялата гилдия, а мнението на обществото става общовалидно за всички труженици на просветното поле?", питат синдикалистите.

Според тях всеки ден има лоши примери, които се дават на учениците, "компетентни” напътствия от родители за справяне с учителите, които заливат с жалби институции и медии, за да наложат свои решения.

Синдикат "Образование" е категоричен, че родителите трябва да спрат да се месят в работата на учителя, директора, и училището. Ролята им е да партнират, да помагат в спазването на училищните правила.

"Такъв кураж е проявил и е сторил в не толкова далечното ни минало министър-председателят Стефан Стамболов през 1891 г., който чрез "Закон за народното просвещение" отнема правото на родители и училищни настоятелства да назначават и уволняват учители и да се вмешават в работата на учителя: "... За да се положи основата за нравственото възпитание на българските граждани, да ги развие физически и да им даде необходимите за живота познания". И това с ясното съзнание за силата на авторитета на учителя...

"Резонно се питаме дали институциите - министърът на образованието, премиерът или президентът на България, ще дръзнат да озаптят и наложат мярка за онези родители, взели се за ментори, съдници и даващи възмездие или ще оставят образователната система в родителско робство...това само бъдещето може да покаже", категорични са те в анализа си.

От Синдикат "Образование" настояват:

"Нека ние, родителите, да се преклоним пред българския учител, да му отдадем уважението и съхраним достойнството му, нека спрем да го сочим като изкупител на обществените грехове! Защото, ако искаме да имаме учители и в бъдеще, ще ги има и ще останат, но не заради заплата или фиктивни лозунги, а заради усещането за доверие! Защото, ако не възродим авторитета на учителя с еволюция, ще си спомним за революцията от 2007 г.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се чуди човек как хората стават учители! С толкова кухи *** в един клас... Трябва човек да е поне набожен, за да си мисли, че от 1 клас зомбета на ИНЕТа ще направи нещо различно от въздухари, напомпани от родиТелетата. Е, има и читави деца, но те не виреят в общата помия.Чест и слава на вярващите.
121
1
 
0
 
! Отговори
Пз преди 4 години
Нека се види кой управлява синдиката и училищата. Хора, които отдавна трябва да са в заслужена почивка. Така уморени и амортизирани хора учат децата. Те нито имат сили, нито желание да организират занимания и да задържат интерес и внимание на децата. Постоянно се тръби, че няма млади учители. Това не е вярно. Има директори, които назначават млади учители, за да попълнят срока, за който пенсионери нямат право да се върнат в училище след като са взели 10-те заплати.
120
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учителите не стават малко от тях стават
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласна съм със статията! Учителят е свещен!
118
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да има авторитет учителка която кара цял клас да заплюе ученик или друга учителка биеща учеик с пръчк аили учител носещ оръжие заредено в училище учителите защитават агресивните ученици бабаити ане слабите и нормални скромни ученици затова и родителите бият много учителки и тнт
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При положение, че има едни хора дето почват да раждат от 13, защо да няма.
116
1
 
3
 
! Отговори
6 преди 4 години
Този синдикат бе шпиц-командата на СДС след 10-ти ! Поголовно смени управленските кадри и учителите партийни членове и сега берем горчивите плодове на този геноцид 1 Предложенията му са фашизоидни и нямат нищо общо със съвременните тенденции в образование то , хуманизацията и демократизацията .Да бъде закрит !
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По закон всички деца до 10 клас вече трябва да имат осигурена занималня в училище. не, не с молби и желания, а реално осигурени за всички. Това е добър модел практикуван десетки години в българските села преди 90 гкогато селата бяха по-богати и с много деца. Има опит, няма нужда да се напъвате да се фукате с швейцарски модели. Тази реформа почна преди 10 години и тази година стига 10 клас. И въпреки това министърът пак говори за още 10 години.Оставки на кого?
114
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
родителското робство? Въпроса на уважение е това ръководство на синдикат да се саморазпусне.
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
(продължение)сте виновни че на НПОтата влязоха навсякъде. Вие кога какво друго мнение показахте че отстоявате, та с родителите сте се заели? Спрете се навреме.
112
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Синдикатът трябва да спре да се занимава с родителите. Това е недопустимо.На учителски съвет учителка се оправдава пред родител така: Извикаха ме в МОН да одобряваме учебници. Дадоха ми 7. Аз го прегледах и казах, че нито един не става за работа с деца. Но те ми казаха, че не съм извикана за това, а да напиша дали съответсвта на програмата. Неотдавна един родител с дете в 5 клас ходи да мери чаната при министъра.Синдикати, спрете да се занимавате сродителите, защото вие 60 000 учители сте
111
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е учителят? Онзи, който обича професията си и децата; който знае как да дава знания и самочувствие на децата; който дава свобода на ума и развива потенциала на децата; търпеливия и уважителния, разбирайки, че децата са бъдещите ни лекари, учители, съдии и т.н. Респект и уважение към такива преподаватели!!! Къде са? Преобладават некомпетентността, неуважението към децата, крясъците, обидите, заплахите, подход към решаването на проблеми от различен характер много други.....
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Системата е калпава, но за да се оправи, трябва на някого да му се занимава. Докога ще вкарваме всички ученици в един и същи клас? И тези, които могат да четат ще учат с онези, които не могат. Кой ще върви напред и кой назад? От какво ще се мотивират неумеещите? Ключът за всичко е мотивацията.Родителите може да са всякакви ,ако учите лят може да мотивира, децата ще учат и ще слушат .
109
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нека се преклоним "пред учителката, която в занималнята на 112 -то училище караше децата в трети клас да клякат с раниците на гърба,а ако се чуел шум от разлистване на тетрадка наказвала с "без ходене до тоалетна". Децата ми още я помнят и щом чуят фамилия като нейната питат с ужас дали не е тя. Нека се преклоним пред учителката , която крещи в час, така че се чува на улицата,пред всички, които лепят етикети, а вкъщи се чудим, защо детето ни расте агресивно
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно подкрепям 108! В нашето училище директорката е чудовище, което тероризира повечето учители, с изключение на близкото й обкръжение, които са на високите постове около нея - зам. директори, главни учители, педагогически съветник и още няколко нещастни лакеи от учителите, които са постоянно в кабинета й и носят всичко, което чуят! Психоклиматът е ад, едвам се работи! Ще ни съсипе!
107
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не казват нищо синдикатите и за директорския тормоз над учителите? Как директорите, които станаха феодали, имат учителите за крепостни селяни и ги малтретират психически ежедневно!!!! Как учители и помощен персонал получават инсулти на работните си места и всички в колектива си мълчат, защото иначе следва тормоз от директора, проверки в часовете с цел търсене на кусури, писмени обяснения и т.н. Защо синдикатите и МОН не обърнат внимание на този проблем?
106
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз завърших преди 14 години, от всички преподаватели с които ме срещна живота мога да посоча само 3ма свестни, за 12 години обучение + 6 години университет.Повечето са жалки дребни душички с интелект под средния, обичат да си затварят очите за тормозени деца или сами насърчават този тормоз, злобни и завистливи са но също така мързеливи и нагли.А това писание Янка такова перуката го е писала 20 часа.
105
0
 
10
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Ами онази учителка, дето беше изгонена от няколко сексуално неудовлетворени родители от Варна? На учениците бе даден урок как може да се унищожи един дългогодишен високо квалифициран труд, с лъжи и с подкрепата на пол. Партия!! Сами режете клона, на който седите, после ще ревете за учители!!
104
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1989 година уважавахме учителите, но с демокрацията учителите бяха пратени на дъното. Първо, с едно от най-мизерните заплащания и второ, с господството на мутрите над учителите.
103
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата и внуците на онези несправедливо обиждани, а често пъти и ощетявани в оценките ученици са днешните юноши, попили у дома неприязненото отношение спрямо учителите в разказите на родителите и бабите им за 60-те, 70-те, 80-те години. родителите грубияни не са само роми. Мнозина от тях не уважават своите някогашни учители и, ако не са много умни, си го "връщат" днес на учителите на своите деца и внуци.Помислете и върху този аспект на проблема. Миналото няма как да го върнем и коригираме.