Вълчев: Днешните деца ще сменят професии, не работни места

Нужни са млади преподаватели във ВУЗ-овете, иска министърът
20 фев 2020 21:15, Анисия Иванова
10
Вълчев: Днешните деца ще сменят професии, не работни места
Снимка: БГНЕС

Днешните деца ще сменят няколко професии – не работни места, а професии. Това предполага бакалавърските степени да бъдат много по-интегрални, мултидисциплинарни и с възможност за надграждане в няколко посоки. Това означава, че висшите училища трябва да имат много повече преподаватели“, обясни образователният министър Красимир Вълчев.

До 3-4 месеца ще бъдат формулирани политиките на висшите училище, каза пред БНР министърът по повод приетите преди седмица промени в Закона за висшето образоване.

Те предвиждат въвеждането на нов модел на управление на висшите училища, който цели да има ясни отговорности пред ръководствата им, прозрачност и отчетност. Според съгласуваните промени академичните преподаватели на възраст над 63 години няма да могат да се кандидатират за заемане на ръководна длъжност.

"Предвиждаме изготвянето на списък със стратегически цели и задачи, а и политики на всяко едно висше училище. Сега предвиждаме своеобразни образователни одитори в Националната агенция за оценяване и акредитация“, каза той. Според Вълчев висшите училища трябва да са ориентирани към развитието, да обезпечават икономиката със специалисти и да са много по-свързани в университетски мрежи.

"До една година ще започне акредитацията по новия начин - всички професионални направления по едно и също време. Новата методика се надявам да бъде приета в следващите няколко месеца. До три-четири месеца ще формулираме политиките на висшите училища заедно с академичните ръководства, договорите за управление на ректорите, които се надяваме малко да им променят стимулите - те трябва да са съотговорни вътре към академичната общност, с мандатната програма, с това, което са обещали“, обясни просветният министър.

Инвестиране в млади преподаватели

Според Вълчев висшите училища ще имат добро, качествено обучение след 20-30 години, ако инвестират днес в млади преподаватели. Законовата промяна предвижда повече възможности за представяне на този тип преподаватели в управлението на академичните институции, а от 1 януари се предвижда въвеждане на минимална средна заплата в системата на висшето образование като мярка за стимул на именно на младите в академичния състав.

Министърът обяви, че 50% от финансирането в системата на висшето образование е в зависимост от оценката за качеството, а държавно финансираният прием в държавните висши училища е намален от 58 хил. на 43 хил. студенти и прогнозира, че през настоящата година вероятно ще бъде намален с още 4 хил. студенти. През последните години най-значително – с над 50% – е намалението на приема в социалните, стопанските и правните и науки.

Вълчев е убеден, че в периода след 10 години може да се очаква нарастване на необходимостта от формиране на знания и умения за дигитална креативност, което означава, че в системата на образованието е наложително привличане на повече преподаватели по информационни технологии.

В заключение просветният министър обяви, че идната седмица предстои публикуване за обществено обсъждане на промени в нормативната база, свързани с въвеждане на задължително предучилищно образование от 4 годишна възраст.

"Почти всички изследвания казват, предучилищната подготовка е с най-висока норма на възвращаемост от всички публични програми… В този период в най-голяма степен се формират когнитивни, социално-емоционални и най-вече езикови умения, особено за децата от семейства, в които говоримият език не е българският".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Цацаров щерка му четвойкарка е на снимката.
5
0
 
17
 
! Отговори
SS преди 4 години
да де, ама тоа министер май не е съвсем наясно, че единственото, за което мислят "младите в академичния състав", студентите (а и учениците) в БГ е: как с тържествен патриотичен марш да се изнесат колкото се може по-бързо в по-добрите държави...
4
1
 
18
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Никакви работни места няма да сменят. След 20-30 години по голямата част от населението ще е на държавната хранилка, на социални помощи и ББД.Производствата и администрациите ще са на 80-90% автоматизирани.Електронната търговия ще ликвидира повечето от физическите магазини а сектора на услугите ще се измени до неузнаваемост.Истинска работа ще има само за най умните и най кретивните.
3
2
 
8
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 4 години
Първо не малка част от тях ще се идентифицират като друг пол, после и тези неща ще се случат.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Историчарят Вълчевски пак не позна. Ще сменят държавите на Европейски съюз, не професии.Така е, тежко е наследството от тоталитарния период 681-1396 година и децата трябва да го учат, за да знаят и никога да не се повтаря.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А добро утро, ама изтървахте 3 поколения вече! И с тези заплатки във ВУЗ-овете, познайте кой ще ви дойде да преподава.