Проект: 44 хил. студенти на практика в работна среда

За обучението им са осигурени 46 млн. лв. от Европа
11
Проект: 44 хил. студенти на практика в работна среда
Снимка: Dnes.bg

С 46 милиона лева ще бъдат осигурени студентски практики в реална работна среда. Парите са по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“, съобщиха от МОН.

Това е втора фаза на проекта, като срокът за изпълнение е 40 месеца - от 13.01.2020 г. до 12.05.2023 г.

Предвижда се 44 000 студенти от 43 висши училища-партньори да имат възможност да проведат практическо обучение в реална работна среда по специалността, по която се обучават.

Сериозният недостиг на кадри в областта на педагогическите, инженерно-техническите и природните науки, както и изоставането в обучението по нови професии, необходими за зелената икономика, високотехнологичните и иновативни дейности са мотивите, поради които с предимство в проекта ще се включват студенти, обучаващи се в тези области.

Предвижда се обучение в реална работна среда на 6000 студенти от областта на педагогическите науки, на 7000 студенти, които се обучават в технически специалности, и на 2700 студенти от областите природни науки, математика и информатика.

За участие могат да кандидатстват всички действащи студенти от висшите училища-партньори по проекта, включени в Регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти, поддържан от Министерството на образованието и науката.

Един студент може да бъде включен в практическо обучение по настоящия проект един път в рамките на своето обучение за придобиване на всяка една от образователно-квалификационните степени (ОКС) по съответната специалност.

Практическото обучение трябва да съответства на изучаваните от студента професионално направление или специалност и се провежда в рамките на 240 астрономически часа. Това става с помощта и под контрола на ментор от организацията, която провежда практиката, и на академичен наставник от висшето училище.

При успешно приключило практическо обучение студентът получава удостоверение и стипендия в размер на 600 лева.

Студентите и работодателите, които желаят да участват в проект “Студентски практики-фаза 2”, трябва да се регистрират в електронната платформа на адрес: https://praktiki.mon.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Класовете от по 26-28 деца си представям , как се забавляват колективно на килимчето . Ина колко валидола е госпожата им .
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяха отделили същите пари за университетите, да си оправят базата и да се доближи до реалната среда, ефектът щеше да е по-добър. А така в повечето случаи ще е усвояване на средства. "Работодателите" не могат да осигурят качествено обучение, особено при такава масовка, и при всички положения ще изолират студентите от "реалната среда", за да не направят беля. И ще натоварят някой най-непотребен за работния процес да се занимава с тях.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да работи по простата причина, че във фирмите няма кой да ги обучава. Нагледал съм се на тази глупост няколко пъти и не работи заради тъпите работодатели. Първо за да обучаваш някого трябва да имаш поне малко педагогически знания и умения, второ трябва работодателя да задели време за обучителя, а не това да му е занимание помеждудругото, защото като се очаква да свърша труд за 6-8 часа и трябва да отделя на стажанта 4 сметката не излиза. И последно трябва хора с опит да обучават, а няма...
4
8
 
1
 
! Отговори
b преди 4 години
Поне няма да ги карат да мият чинии или да работят като общи работници, както унижаваха източно-европейските студенти години наред, с "летни бригади". Автова време студентите от запад си караха стажове по специалността по заводи и т.н.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е защо правите Социалистически работи нали сте Капиталисти. Ние когато бяхме студенти през 70-те години така ни пращаха на практика а есента на студентски бригади да оберем реколтата от полето че да не изгние. Май Социализма си е най добрият строй. Нямаше бедни, бездомни, клошари и всички бяха задружни. А в последните 30 години пълна Анархия.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
90% от днешните вишисти, ако си загубят дипломата за виШе, като ги питате какво са завършили няма да могат да ви отговорят.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоест парите не ги плаща работодателя, а държавата. Един месец стаж не е нищо и без полза за получаване на истинско работно място, а самото работно място изчезва от трудовия пазар, защото всеки месец идва да работи нова жертва без заплащане и без никаква загуба за работодателя. В чужбина това се казва поколението практика. Много от най-образованите хора работят безплатно или полубезплатно с години без шанс за истинско работно място след изтичане на поредния срок.