"Млад иноватор": Деца правят проекти за спасяването на околната среда

Победител в конкурса е проект за генериране на енергия чрез бутане на колички в магазините
2 мар 2020 12:28, Ния Христова
5

Грета Тунберг вдъхнови децата по света и им показа, че гласът им може да бъде чут, както и да предизвика големи промени. Трябва да учим малките да живеят, мислейки за общия ни дом и неговото бъдеще. Повече от 900 българчета работиха над проекти за екологични системи, които да направят живота на Земята по-чист и по-добър. Какви проекти създадоха участниците в конкурса "Млад иноватор"?

"Млад иноватор"
е конкурс, който отдавна имахме идея да организираме. Той е за зелени идеи на деца до 12-ти клас. В него има две категории - за рисунка и за проекти", каза пред Bulgaria ON AIR една от организаторките на националния конкурс Мария Хаджикирева.

Наградата
за първото място е 5000 лева, с която трябва да се реализира спечелилия проект. Петата позиця е взета от екип, който иска да напави екозона в училището си. Големият победител е проект за зелена енергия, която се генерира при бутане на пазарските колички в магазините.

"Проектите бяха професионално подготвени и професионално защитени. Журито беше много впечатлено, голямата награда беше увеличена с 50%. Вместо 3 места решихме да помогнем и за доразвиване на проектите на пето и четвърто място", обясни Хаджикирева.

"Много сме доволни и впечатлени, децата бяха толкова подготвени. Бяхме с много детайлни изисквания как децата биха развили своя проект в бъдеще, също и да дадат финансов план ", добави другата организаторка на "Млад иноватор" Богомила Трайкова.

Децата са развили въображението си и не са липсвали абстрактни проекти като екодракон, който гълта вредни емисии и ги преобразува в дъга.

"Видяхме състраданието на децата върху техните платна, особено към случващото се в Австралия и не само - като цяло към климатичната криза", допълни още Мария Хаджикирева.

Богомила смята, че децата са много информирани и сами намират информация.

"Този проблем не е засегнат много практически в училищната система. Всяко дете и всеки отбор имаше ментори. Всички деца бяха поканени на награждаване, за да може да се запознаят", сподели Трайкова.

Двете организаторки разкриха, че е планирано конкурсът да се проведе отново догодинаи се ангажираха наградният фонд да бъде удвоен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: конкурсзелени идеи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Shopping Energy" не е трябвало да спечелят. Според мен "EcoFuture" трябваше да спечели. "Shopping Energy" използват преносима батерия която зарежда телефона, но акумулаторът не върши никаква работа, защото те свързват телефона във Външната батерия. "EcoFuture" имат по-добрата идея, защото докато вътиш колелото хем, че извършваш активна дейност така и можеш да си заредиш телефона.
3
1
 
4
 
! Отговори
Съгласен преди 4 години
Напълно съгласен, относно научната стойност и реалността на този проект. Учениците са 6 клас, до колкото знам още не са чували за физика. Още по-интересно е, че печелят в категория 8-12 клас!?Наградата от 5000 лева им се дава да реализират проекта си. Ще се радвам медиите да отразят и крайния резултат и да видим всички "работещите" устройства. В кой хипермаркет ще ги пуснат и колко енергия ще успеят да генерират? За съжаление предполагам всичко ще свърши до тук.
2
0
 
3
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Големият победител е "проект за зелена енергия, която се генерира при бутане на пазарските колички в магазините". Моля, за тази идея взета от комикс да дадете първо място и 5000 лв? Това звучи "оригинално", ако е някаква шега, но не й истинска идея! Всеки дори и да не физик, но с нормално работещи функционално грамотно-аналитични функции би ви казал, че ел. енергията произвеждащата се от количка няма да е достатъчна за повече от светенето на една малка лед крушка и то при непрекъснато бутане...
1
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Не участвах в този конкурс, защото не видях думата "иноватор" в "Тълковен речник на българския език".