Местят матурите с няколко дни, за 12 клас ще са на 30 май и на 1 юни

За седмокласниците ще се проведат на 13 и 15 юни
Обновена: 2 апр 2020 12:05 | 2 апр 2020 09:19, Камелия Цветанова
43
Местят матурите с няколко дни, за 12 клас ще са на 30 май и на 1 юни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Матурите ще бъдат преместени с няколко дни, защото най-вероятно учениците ще се върнат в класните стаи на 14 май.

Според просветния министър Красимир Вълчев няма пречка да не се проведе националното външно оценяване.

Матурите за 12 клас ще бъдат преместени от 20 и 22 май на 30 май и 1 юни.

За 7 клас вместо на  9 и 11 юни, ще се проведат на 13 и 15 юни.

Още по темата

„Университетите казаха, че няма проблем да си изместят кампаниите. Обсъждаме въпроса и с министрите от ЕС ситуацията в цяла Европа е нарастване на броя на болните, все още не сме достигнали пика, така че вероятно във всички страни ще има изместване на приемните кампании“, каза министърът.

Вълчев увери, че материалът, който ще влезе в матурите, ще бъде редуциран, но тепърва ще се уточни с колко.

Той е категоричен, че външното оценяване е много важно.

"Ако се приема на базата на вътрешното оценяване след 7 клас, ще остане чувство а несправедливост. Университетите нямат никаква критика към матурите и голяма част приемат с резултатите от тях", коментира министърът.

Вълчев призна, че със стартирането на електронното обучение няма единна организация, защото такава не може да бъде създадена в дигиталната среда.

Освен това още преди да се премине към този начин на преподаване, е имало различия в степента на преподадения материал заради грипните ваканции в различни области по различно време.

Така че това, което трябва да се направи в края на година, е да се навакса с материала, който не е бил преподаден електронно.

"Вече има сигнали за претоварване на учители и учители. Обсъждаме от 13 до 16 април, които са част от предварително предвидената пролетната ваканция, да са дни за използване за занимания по интереси при намален режим и без да е задължително", обясни Вълчев.

Според него това ще даде възможност децата да се насочат към неща, които са им още по-интересни.

Той не изключи и варианта, при който да има съботи, в които да се учи.

"Те обаче също няма да са задължителни и ще са за часове по музика, изобразително изкуство и дейности по интереси, които не са подходящи за електронна среда", обясни Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
мон,мон преди 4 години
От началото на 2019/20 се започна с без...умията и противоречията. То не бяха хвалби, че вкараха 20 хиляди роми в училище. а сега 920 хиляди са извън него. То не бяха едни плитко...умни анализи за резултати от матури и заплахи за наказания на учители и училища, а сега учители и обучения са успешни .. т.н. от този род.
34
0
 
4
 
! Отговори
?? преди 4 години
Това министърче на коя планета е, цял свят се бори за оцеляване, а той седнал на мекото кресло ,гледа календара и прави сметки без кръчмар. Какви матури след извънредно положение и след принудителна дълга изолация, като затворници и то на деца??? Заради собствени облаги побърква деца, учители и родители!
33
6
 
0
 
! Отговори
Паисии преди 4 години
Ученииците са ни добри и учителите също
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9След като са изчерпани платените отпуски би следвало да се вземат неплатени, както е за всички останали хора и професии, а не постоянно двоен стандарт за някои категории за които социализма никога не свършва.След като въпросния персонал получава заплати и разни добавки и привилегии в това министерство е редно да се отнася с уважение към ресорния министър поне.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименми щом е толкова успешен дигиталния подход както наричаш дистанционното обучение то в такъв случай вместо учители и преподаватели да се поставят роботи за още по интересно
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти пък баш на Денят на детето!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Ами ако трябва да сме честни годината не е започвала особено в забавачките някак си това не е честно към останалата част от обществото която работи
28
0
 
5
 
! Отговори
Редуциран материал преди 4 години
Направо да слагаме зелената маса и да раздаваме дипломите.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се гръмна . Чудил се дали да даде почивка за Великден на децата . Ами ние сами ще си я вземем . Побъкахме се от учене в затворено пространство . Децата нервничат , играе им се . НО не ......министърът не дава .Да го питам него , колко ще издържи на тази система . С детето минаваме на реално учене от учебниците .Колкото мога да обясня , толкова . Така или иначе годината свърши .
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много голям успех за министерството с дигиталното обучение. Само 10% от децата имат затруднения и то поради технически причини а не че не учат добре с интернет уроците. И даскалите бързо ще свикнат. Сега име трудно но ще свикнат с дигитализацията.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе най добре, да им пишат по една оценка там няква хубва. Защо ще тормозят децата. После като порастнат тия деца ще е разминало и ще могат да ходят да берат ягоди по света. Ми да чудесно ся ще разваля морето лятото на хората с някв изпити, или трябвало да ходят и почивните дни, нека си почиват хората ще имат нужда, то няма да трябва да се наваксва изоставането.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е те тоя убустник ако събере децата та пламне втора вълна на епидемията ще има да му хвърляме съчки да се разпалва по добре
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е време да се отменят тия безумия матури всяка година и уроци безкрай храника за учители частни уроци нелегално
22
3
 
12
 
! Отговори
НИК преди 4 години
Защо тормозите децата, учителите им и родителите на учениците. Не е ли най добре след 7 ми клас да няма НВО тази проклета година, а да се вземат годишните оценки на седмокласниците от 5, 6 и 7 клас, да се усреднят и стях да се кандидатства. По същия начин да стане и със зрелостниците в 12ти клас. Необходимо ли е след целия този стрес в последните 2 месеца, а и не се знае още колко ще продължи, да се причинява и стеса с матурите след 12 клас и с НВО след 7ми. А пък за 4ти и 10 клас да не говорим.
21
1
 
9
 
! Отговори
НИК преди 4 години
Вие кажете, какво ще се включва в НВО след 7ми клас, защото учениците и родителите им се видяхме в чудо от това електронно т.н образование. Поне да има яснота дали ще се включи и материала от втория срок в 7 клас или ще го изключите, защото според мен материала не е преподаден, а само отчитате, че се преподава. При нас само пращат някакви уроци, които учениците сами следва да си ги разберат и да си направят домашните след тях, които им дават. Това не е преподаване и научаване на материала.
20
1
 
9
 
! Отговори
Само отбелязвам преди 4 години
Ама вирусът ще си е отишъл ли до началото на юни? Ако децата се разболеят заради тоя министър заради измислените му матури,тоя трябва да влезе в затвора.
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министър Вълчев да си помисли дали е редно учениците по цял ден да прекарват на компютъра, а за матурите да забрави.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусът не подбира. Коронясва и стари, и млади. Нечовешко е, когато се разделят и противопоставят родителите и децата...
17
0
 
3
 
! Отговори
Венецуела преди 4 години
Какво местят?
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Догодина през юни.