Кризата ще доведе до трайни промени в образователната система

Да се запази добрата връзка на общуване, посъветва Милена Стойчева
8 апр 2020 21:00, Анисия Иванова
13
Кризата ще доведе до трайни промени в образователната система
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дигитализацията на образователния процес, продиктувана от коронавирусната криза, ще доведе до трайни промени в обучението. Това заяви Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България, в предаването “Бизнес старт” с по Bloomberg TV Bulgaria.

"Наблюдава се много по-голяма ангажираност сред онези, които избират да учат", посочи Стойчева, като изтъкна ролята на учителите.

“Можем да определим учителите като новаторите на съвремието. Те реагираха много бързо на създалата се ситуация”, допълни тя.

Според експерта ситуацията дава възможност образователната система да се насочи към ползите от развитите технологии, с което да се подобри и персонализира процесът на учене. “Ключово е да се запази добрата връзка на общуване”, посочи тя.

По думите на Стойчева вече се променя и начинът на взаимодействие между различните членове в обществото. “Може би това ще създаде нова форма на партньорство между образованието и бизнеса, което е необходимо и за двете страни”, смята гостът.

Стойчева разказа за работата на стартъп, в рамките на програма на JA България, относно създаването на термокамера, която може да помогне за откриването на случаи на хора, които са напът да бъдат заразени с коронавирус. "Това решение се валидира и се тества... То може да се използва и по-нататък за превенция на различни болести", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
roki преди 4 години
До @к.7А ти какво си завършил за да се изказваш толкова компетентно?????Май ще разберете най-после нужни ли са ви тези "прости" учители "на живо" в класните стаи!
11
1
 
9
 
! Отговори
Куку преди 4 години
МОН: Министерство на Опростяването и Наркоманията
10
1
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
И кое му е хубаво на дистанционното обучение? На дъщеря ми госпожата казала, че трябва да направи проект за живота на някой революционер, възрожденец и т.н. като може да ползва интернет. Тя си избра Христо Ботев. От изображенията си избра една снимка и я копира, от Уикипедията копира и пейстна автобиографичните данни и за 3 минути произведението с гръмкото име проект беше готов, а след това изпратен на госпожата. Не това не е учене, това е порнография и подигравка.
9
2
 
22
 
! Отговори
О, да преди 4 години
"Учителите реагирали много бързо на създалата се ситуация". Ооо, да, учителките ме притискаха и задължиха при извънредно положение да купувам 2 компютъра, за две деца, понеже "с Android не ставало", това нормално ли е?? И въпреки това, пак аз ги обучавам, защото с дистанционното обучение стана ясно какво е преподаването! А министъра си говори едно и също, не е на тази планета!
8
1
 
16
 
! Отговори
@к.7 преди 4 години
До Образователн системаСамият факт, че министър на МОН е икономист показва ББ какво внимание отделя на образованието.Впрочем, икономисти са и министрите на МЗ, МЗХГ, МИ, МЕ, МТ, МОСВ, завършил топлотехника - на МРРБ, юрист на МВнР, историк и сетне МИО на МО, театрал на МК и т.н.ПРемиерът е пожарникар и разбира от всичко, включително от Ковид 19. ВИцепремиери са юриЗД, историк, философ, председател на НС - инженер, неговата дясна ръка я-пенсиониран офицер. ДЪржава с такива управници няма бъдеще.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам всички от МОН са наясно че когато родителите тръгнат на работа дистанционното обучение приключва. Родителите и без това се умориха да пишат и пращат електронно хиляди домашни, да обясняват всичко. А някой си мисли че е открил Америка :)
6
0
 
16
 
! Отговори
Образователн система преди 4 години
Образователната система е в криза от 30 години: начално, основно и средно образование мъждукат. Випускниците с основно образование в голямата си част са полуграмотни, около 30-40% си струва да продължат. Профилираните средни училища- математически гимназии, тези по КСТ и ИТ, елитните СУ в областните градове и столицата и малък брой СУ в другите градове обучават ученици годни за ВУЗ.Пенсионирани учители и преподаватели във ВУЗ подготвят по 4-5 месеци ученици за приемни изпити срещу 25лв на час.
5
31
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учителите са една мързелива пасмина, затова и учениците са такива. За 10-15 минути кажат две, три приказки по скайпа или фейсбука защото друго не знаят и после учениците и родителите им да си чукат главата. Това е он-*** обучението.
4
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можем да определим учителите като новаторите на съвремието. Те реагираха много бързо на създалата се ситуацияПо скайп и фейсбук и ред други учи ли се. Учениците не учат когато са в час, та сега ли.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таха е како, учениците имат повиче времи за бране.
2
0
 
25
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
управляващите нямат нужда т грамотни и учени хора за да ги манипулират по лесно
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Системата за образование е система за програмиране.Нужна е система, която учи хората да мислят сами, не да зубрят и повтарят мислите на други.