Достатъчно надеждна ли е матурата, за да се влезе в Алма Матер?

Коментарът на МОН
19 май 2020 20:52, Петя Славова
13

Без кандидатстудентски изпит, но с матура ще бъдат приемани студентите в повече специалности на Софийския университет тази година. Това е категоричното решение на най-старото учебно заведение в страната. От Министерството на образованието също заявиха: матурата била достатъчно надеждна, за да се влезе в Алма Матер.

До това решение се стигна след заседание на академичния съвет на Софийския университет. Студентите, които са били приемани в университета през изминалите години с кандидатстудентски изпити, възроптаха, а част от тях се почувстваха дискриминирани.

Още по темата

От Алма Матер са категорични: "Не съответстват на истината внушенията, че приемът с оценки от държавните зрелостни изпити в специалност "Право“ ще снижи нивото на приетите. Когато от 1000 кандидати бъдат приети 300, това са винаги първите 300 класирани, независимо дали са класирани с изпити, организирани от Университета или с държавните зрелостни изпити, организирани на национално ниво. В този смисъл формата на изпита и баловете не са от значение – броят на кандидатите и на приетите се запазва, следователно приемът в специалност "Право“ е точно толкова труден, колкото и в други години".

От студентския съвет също излязоха с позиция. Според тях изипити можело да има, но при строги мерки.

От Министерството на образованието днес обявиха, че удължават срока, в който може да се подаде заявление за явяване на третата матура. Тя ще бъде необходима на бъдещите студенти, които са предвиждали да кандидатстват с изпит по предмет, различен от двете задължителни матури. Според МОН университетите заложили на прием с матура, тъй като през последните години именно тя се утвърдила като изпит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: МОНматураправоизпити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До к.7: С действията си магистратите, особено прокурорите доказаха, че те са най-корумпираната каста в България. Там остава на входа да се закове табела, на която с едри букви да пише "ИЗПЪЛНЯВАМЕ ПОРЪЧКИ ВСЯКАКВИ! А при избора на г.прокурор гласуването под строй хептен орезили нещата. Така че няма защо някои лица с червените мантии да се възмущават, че доста хора от бранша искат Прокуратурата да е под шапката на МП.Нали знаете лу.д.ите защо ги държат в п.си.хи.ат.рия? Да не правят бели!
11
1
 
10
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Много правилно решение, да ги видя сега разни учителки дето правят хиляди левове, за да подготвят за всякакви изпите. Един приятел ходи при една такава и 1-2 дена преди изпита му каза, че ходила на гледачка и тя и казала коя тема ще се падне. И изненада- точно тази тема се падна.
10
2
 
4
 
! Отговори
Пази Боже сляпо да преди 3 години
Пази Боже сляпо да прогледа !
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БубетоПраво ако беше най-престижна, България щеше да е най-престижната държава.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дискриминация винаги има но тя е най-голяма не при изпитите а при таксите сякаш не всички са българи а едни са по от другите.
7
3
 
12
 
! Отговори
Бубето преди 3 години
Откакто е ректор, проф. Герджиков прави нововъдения - направи така в почти всички специалности, като Българска филология, История, Английска филология, География , включително и в Психологията, и други, да се влиза с матурите, които са задължителни, за да завършиш средно образование. Промени запазената марка на СУ, промени формата им - писмените изпити по БЕЛ и по История. Та... въпрос на време беше да направи да се влиза с матурите Право. А Правото беше най-престижната специалност в СУ.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, разбира се, не е надеждна матурата. Но то и висшето ни образование е същото.
5
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 3 години
Идеална си е матуррата - направо им давайте дипломите за ВИШО. И без това вече нищо не значат. За паследните 20г. българите си раздадоха всякакви дипломи за да не работят.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дъното на дъната стигнахме
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прилича на - "Гузен , негонен бяга"-защо са тези обяснения ,че и противоречиви изказвания - министърът казва ,че само тази година без приемен изпит за "Право" ,от СУ вярват в тежестта на матурите--да си уеднаквят критериите ,значи щом са добри показателите от матурите като знания вече може в специалност "Право" завинаги да се приема с тях- изпитите да отпаднат-те и без това включваха неща ,които не се изучават в училище и трябваше да се ходи на курсове в СУ
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-слабият ректор на СУ! Проф. Герджиков да си подаде оставката!
1
1
 
18
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Няма значение, и без това вече приемат и на седмо класиране.