Експерт: Медийната грамотност е широк спектър от умения

Учениците трябва да разпознават източниците на информация
26 май 2020 12:28, Анисия Иванова
10
Експерт: Медийната грамотност е широк спектър от умения
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Уменията по медийна грамотност в образователния процес подготвят по-добре адаптирани и участващи в обществото граждани. Те са необходими за пълноценното включването на децата в гражданскто общество в бъдеще. Това каза Кристина Христова, председател на Коалиция за медийна грамотност, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Медийната грамотност е широк спектър от умения, който включва критичен анализ на информация и умението за етично и безопасно общуване в онлайн среда, както и за създаване на съдържание", каза още тя.

Тя обясни, че ключово умение за учениците е да разпознават кои източници на информация са достоверни и кои не.

"В България има много слабо развита информационна грамотност. През последните няколко месеца широкото разпространение на конспиративните теории показва колко бедна е медийната грамотност в българското общество", обясни тя.

Христова разказа, че правят обучения по медийна грамотност и за родителите, тъй като е важно те да участват в този процес с децата си и да има приемственост.

Вижте целият разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върви народе затъпени,Към тъмни бъднини вървиУж с медийна грамотност лииитвашКъм най-безмерни дълбини
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовАзбуката е създадена от Маразъм Ротердамски.
7
0
 
1
 
! Отговори
Вижте целияТ преди 3 години
Бах ти грамотността
6
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Tака е!С медийна грамотност новите, спонсорирани от Брюксел, европейци могат да тролят как св. Кирил е създал кирилицата...
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ?точно пък на сапунерка за 20 лв. (каквито са повечето домашни рутери) ще ограничиш нещо ..ама друг път. коалиции, комитети, сдружения всякаква ***-а се изявява медийно и се надпреварват кой по-голема глупост да измисли. Да почнем от там, че материала в училищата е крайно остарял, наприложим или лобира за използването на платени продукти, които не стимулират мислене .. дечицата в залата са на по 10г., не виждам кво може да очаквате от тях, като още се учат да осмислят прочетеното.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
..."показва колко бедна е медийната грамотност в българското общество..."---Бедна е, защото е бедна грамотността на мисирките, доставчици на информацията - преписват, без ни най малко да се замислят, какво представят на публиката!Пример: Днешната манипулативна информация за COVID-19 - съобщаваме броя на умрелите, но не казваме, че има преболедували. Друг пример: Ваксина може и да няма, защото "нашите" не могат да я създадат и нито дума за руснаците, китайците очакващи я юни или юли...
3
1
 
3
 
! Отговори
? преди 3 години
Коалиция за медийна грамотност?!?Експертизите на експерти по експертност са все още на експериментално ниво явно.Кодирайте порното и чалгата по телевизора и ограничете интернет достъпа на домашния рутер, не е толкова сложно.
2
1
 
1
 
! Отговори
Кеке преди 3 години
Бате, ти моеш ли да преглеждаш съдържание безопасно?
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бла, Бла, Бла!Но си вярва и *** грантове. А после се оказва, че създават публика, клакьори на популярни тези, без значение колко са проверени и устойчиви в действителноста. Мъдрия народ Български, нарича подобни йентилигенти, дървени философи.