Половината от завършилите в чужбина студенти се връщат

Бизнес мениджмънт и инженерните науки са от най-предпочитаните
29 май 2020 19:08, Анисия Иванова
18
Половината от завършилите в чужбина студенти се връщат
Снимка: Pixabay

Около половината от завършилите в чужбина студенти избират да се върнат в България. Има и примери на българи, които се реализират успешно в чужбина. Това каза Николай Христанов, мениджър "Програми висше образование в чужбина" в Интеграл образователни програми, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Великобритания и Холандия са най-предпочитани от студентите за обучение на английски, а за немскоговорящите Германия и Австрия остават популярни дестинации.

Христанов каза още, че няма единна политика дали лекциите да са изцяло онлайн. 

Според него е възможно да се организират хибридни лекции - големите лекции с над 100 човека да са онлайн, а лекциите с малки групи и с дистанция между хората да са в университета. 

Той добави още, че бизнес мениджмънт, инженерните науки и тези за възобновяемите източници са някои от най-предпочитаните специалности от българските кандидат-студенти. 

Христанов смята, че завършващите в момента биха могли да се фокусират върху онлайн обучения за придобиване на допълнителна квалификация, за да са по-конкурентоспособни. Според него ако те успеят да предложат цялостно портфолио на работодателите, ще бъдат засегнати в по-малка степен от коронакризата.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пак поднесена информация ,както ни е угодно, ако си записал в чужбина ВУЗ под средното ниво ,ясно е ,че трудно ще си намериш работа в западни компании ,ако си учил във ВУз от топ10 ,за малките страни като Дания , Нидерландия или пък топ20 за големите страни - шансовете да се реализираш в добра западна компания са големи ..въпросът е - тези ,които завършат слаб ВУЗ като се върнат тук каква работа им върши това образование
15
2
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Айде, умните и красивите с великите дипломи от къде ли не,ако нямат връзки за държавна администрацийка, заведенията ги чакат за сервитьори и миячи на чинии ;) !!!
14
2
 
4
 
! Отговори
бедния българин преди 3 години
в чужбина само най- добрите се доказват. Там няма връзкарщина като тука, или можеш или като тея се прибираш в бг то, мама и тате да те бутнат в системата на мвр или някъде в общината на държавна хранилка и до там. Просто там само можещите и знаещи успяват , това е факт който много хора пропускат да споделят като се прибират, да не стават за смях пред познатите си :)
13
1
 
5
 
! Отговори
От село преди 3 години
Ооо да, така е, но само за Коледа...
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм малко раздвоен дали си струва да се стои там. Едно време 90-те, като бяхме млади имаше подреден Запад, като Холандия, Германия,и т.н., имаше къде да ходим. Който знаеше език и диплома се оправяше . Сега обаче Европа не е същата, пълно с всички раси (само Германия има над 10млн),а нашите младежи са умни и трудно намират среда. Аз например съм работил над 10г с по-малко бели чужденци и ми стига. Лошото за младите е ,че и у нас ги юркат само а паричките малко, как ще си купуват коли, жилище?
11
0
 
0
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Как му казваше на това народа, "ша питам Къна"!
10
7
 
7
 
! Отговори
от един бивш студент преди 3 години
Връщат се, когато усетят, че винаги ще си останат bloody foreigners. Също така, когато не искат да са обградени от скучни и безмозъчни овце с кинти. Западняците са ужасно скучни и еднотипни хора, наистина. Най-щастливите ми мигове бяха на гладно в България, без пукнат лев в джоба и без ядене. Без майтап. А съм обиколил доста свят вече. Ако се радвате само на кинтите, успех у европата, може да ви хареса. Аз си предпочитам моето.
9
4
 
2
 
! Отговори
Лъжа и измама преди 3 години
Връщат се само програмисти, но и там пазара се пренасити.
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е хайде сега от всичките ми познати 10 на брой само един се върна и той загубен и наивен патриот и идеалист щял да гради семейство поживя в България една година и после просто продаде ниви апартаменти и се изнесе завинаги.Тва трябва да си много болен психично човек за да можеш да работиш за бели хора които плащат нормално и да предпочетеш тук да работиш за жълти стотинки на някой комунистически крадец или мутра вече бизнесмен.Има ги всякакви де има хора които обичат да ядът екскременти дори..
7
0
 
13
 
! Отговори
IT преди 3 години
IT да идват, пари за IT има. Другите ако мислят, че ги чакат с червен килим да ни дават акъл кое как, въобще да не идват, тука е шуробаджанащина и началник е жената/любовницата на шефа.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От КАКТО ВИ СПРЯХА ТЕЛЕВИЗИЯТАМНОГО КЛЕКНАХТЕ С ВАЗЕЛИНЧЕ ЛИ Е ПОНЕ
5
3
 
8
 
! Отговори
Ъхъ... преди 3 години
Половината се връщат, ама повече от половината остават!!!И втората половина постъпват много правилно - докато тук на власт е еднокнижникът въобще не им трябва да се връщат!!!
4
9
 
10
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Че всичките все меринджеи , бе ! Всички учили за вожд , никой не учил за стругар ! Тук си имаме вождове бол , не ни требват! Да си стоят меринджеите в чужбина ! Да продължават да мият чиниите там - друго си е мениджър-инженер да мие чинии - по-престижно е за ресторантьора.
3
7
 
25
 
! Отговори
реалист преди 3 години
Връщат се само не успелите !! Там умственият труд струва много ,много пари ,докато тук няма никаква цена !!
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам, че летището в пълно с пристигащи...
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОПГ бсп-дпс не харесва това!!!