Само 2000 зрелостници избрали математика за втора матура

Най-много са избрали английски език, на второ място - биология
29 май 2020 22:42, Анисия Иванова
51
Само 2000 зрелостници избрали математика за втора матура
Снимка: БГНЕС

Близо 49 000 зрелостници ще се явят на матурата по български език и литература в понеделник, само 2000 са избрали математика за втора матура, каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред журналисти в горнооряховското село Поликраище.

Випускът е малко над 50 000, но всяка година има малка част, които не са подали заявления, може би ще го направят на по-късна сесия, каза министърът.

В понеделник сутринта изпитът по БЕЛ ще се проведе с час по-късно от обикновено - от 9.00 часа. Това ще се случи при максимални мерки за дезинфекция, увери той.

По думите му проблеми с квесторите няма, а в стаите е създадена организация така, че контактите между зрелостниците да са минимални.

"В общия случай в стандартната класна стая ще бъдат 10 деца на отстояние поне метър и половина“, уточни Вълчев.

Традиционно най-голямата част от дванадесетокласните са избрали да се явят на втора матура по английски език – около 11 000. На второ място в предпочитанията им е биология. Като втори държавен зрелостен изпит математика са избрали едва 2000 ученици. Физика са избрали само 200 от зрелостниците.

"11 000 деца са избрали да се явят на изпит за придобиване на професионална квалификация, нещо като ДЗИ по професионално образование, което е повече от предходната година“, допълни Красимир Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
8
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Зависи си от задачите. Според мен ще дадат задачи, които са решавани само от ученици от математическите гимназия. Помти винаги има някаква със сгрешено условие и затова децата не искат да ходят на тая матура. Ако трябваше да избера втора матура и аз щях да избера английския.
41
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 3 години
42, ами явно е някакъв локален експеримент на вашето училище само.
40
2
 
5
 
! Отговори
133 преди 3 години
Тези 2200 избрали математика и физика ги отпишете от образователната система на България.Те покриват изискванията на чуждите университети за прием,което е много жалко,че ще заминат най умните деца.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от 50 000 -2000 на математика , тогава защо във всеки областен град , градче и паланка има математически паралелки ,че някъде и по 3-4 ? Преди време бях квестор а ДЗИ по математика от "прочутата " математическа гимназия -около 15 ученици , от Строителната и Икономическата гимназия имаше повече ученици , недоумявахме защо на ПМГ се дава прием от 7- паралелки ,махам-биология и география. Всичко зависи от учителите и организацията в дадено училище..с прехвалени ягоди- толкова даже са много
38
0
 
0
 
! Отговори
до 12 клас преди 3 години
ти може и да го правиш за спорт, но 99% го правят защото само по друг предмет не могат да изкарат.
37
1
 
10
 
! Отговори
Летя с колата преди 3 години
Математиката трябва да присъства във всеки ДЗИ, матура, приемен изпит задължително. За тези, които отричат математиката: Светът е съставен от математика и физика. Искате или не, така е. Огледайте се наоколо и ще се убедите.Вторият език може да се научи и на 30г. Но математиката трябва да я схванеш от малък!
36
0
 
3
 
! Отговори
Летя с колата преди 3 години
До LanУчителката каза, че след като събере всички контролни, други хора ще ги проверяват и оценяват. Това си е чисто външно оценяване.Иначе задачата наистина, сама по себе си, е добра.Но не мисля, че беше за тях. Имаше задачи с Х в двойна скоба, които децата не бяха учили досега. И подобни. Част от материала в изпита/контролното не го бяха взимали изобщо.Ако децата бяха в училище на този изпит, всички щяха да имат двойки...
35
0
 
6
 
! Отговори
Кумчо Вълчев преди 3 години
Оообаче образованието е основен приоритет. Щом разни зеленчуци и домашни животни могат да заемат високи държавни позиции, добре подплатени финансово, каква е мотивацията на дечицата да се образоват.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такова УГОДНЯРСТВО като сегашното издигане на английския език в култ не е имало .Никои матури по езици не включват елементи от технически текстове, от специфични текстове било за математика, химия, музика, религия, финанси или каквото и да е, което РЕАЛНО съответства на уж покритото ниво.
33
0
 
7
 
! Отговори
Лл преди 3 години
Няма никакво значение. Те отдавна университетите приемат с двойки.
32
11
 
4
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Браво на децата! Умно са постъпили че не избират математика, а английски. За какво им е тази математика!? Както казваше една госпожа по Английски - " От математиката по безсмислен предмет няма, само те боли глава за нищо".
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах по телевизията някои от предаванията в "Матурата на фокус". Ужас! Говорят уж за литература, а литературата ВЪОБЩЕ не присъства! ВЪОБЩЕ НЯМА нищо от текстовете, от спецификата на художествения израз! УЖАС!А обвиняваха, че едно време било идеологизирано! Сега е вън от всякакво изкуство и старание за стерилност. УЖАС!
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавните изпити по специалността като втора матура са ВЪЗМОЖНОСТ, не са задължителни. Ако някой е записан в паралелка с испански, не е длъжен да държи матура по испански. Например.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен37Има- вече признават Държавните изпити по специалността като втора матура.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето били със скромни възможности!НЕ са със скромни възможности! Всеки има възможност в някакво УМЕНИЕ. Затова, ако има матура по специалния предмет, било то градинарство, кулинария, организация на туризма, дърводелство, зидария, хандбал, гъдулка...все нещо ще учи качествено и ще бъде полезен и за себе си, и за другите.Категорично не мисля, че изкарал матура със зубрене по биология е по-мислещ и полезен, както и адаптивен на пазара на труда.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Матурата по български НЕ е сериозен изпит в този си вид. Даже в сектор правопис и пунктуация. Ако искат да проверят умението да се пише що-годе, да направят диктовка, без да се споменават каквито и да е знаци. Ще лъсне пълното неумение да се пише по слух, нечетливите почерци, неразбирането на думите .... Сега при избор от написани варианти се цели улесняване на проверяващите, а и фалшиви преценки за самостоятелните умениянноТрябва да има задачи за съставяне на полуделови текст, напр. мотивацио
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре е да се знае математика+2 чужди езика, но реално не са много хората, които ги знаят. Нещата са прости ако човек има талант. По принцип повечето хора сме със скромни възможности .
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако МОН продължава да се мотае и да не въвежда задължителни матури веднъж по математика, второ по специалния предмет от гимназиалната паралелка, ще продължи безсмислицата на образованието и липсата на кадри в страната. Младежите влизат нещо си, колкото "да се прибрани", да се пишат посещаващи училище, а поне 50 % НИЩО не учат. Не само общообразователните предмети, а и професионалните, практиките са гола вода заради лошата организираност на фирмите. Важи и за музика, приема се каквото кандидатств
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Матура без математика не е сериозна матура. Английският език в момента не се смята за сериозно образование, а в много случаи за необходимо условие. С английски никого няма да впечатлиш нито в Либия, нито в Индия, нито в Сирия, признак е на колониализъм. Тези, които се явяват на матура, се явяват и на изпити за ниво, което се признава международно, учат извън училище почти задължително.Освен математика трябва да има трети задължителен по специалността от гимназиалната паралелка.
23
4
 
12
 
! Отговори
до 31 преди 3 години
именно! Имаш точно 1 отговор, имаш ясен път и формули, по които да стигнеш до отговора. А и нивото на математиката в училище беше ниско - т.е. задачите не са трудни. Физиката също беше интересна. Жалкото е, че явно само 2200 ученика ще кандидатстват явно висше с математика - а това са бъдещи програмисти, физици, инженери, архитекти... Броят ми се вижда доста малък :(