Въпросът не как да станеш студент, а как да завършиш университет

88% от юристите от СУ взимат от пръв път изпитите за адвокат
17
Въпросът не как да станеш студент, а как да завършиш университет
Снимка: БГНЕС

Големият въпрос в българското образование не е как ставаш студент, а как завършваш висшето си образование, смята проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ "Св. Климент Охридски".

Пред БНР той коментира, че решението на университета да се влиза в различни специалности, сред които и „Право“, само с оценка от матурите, по изключение заради ситуацията с пандемията от коронавирус.

Още по темата

По думите му в повечето от университетите в света няма никакви специални изисквания за влизане в тях.
"Всеки, който има съответното образование, съответната диплома, може да се запише за студент, само че не всеки завършва", коментира той.

Проф. Даниел Вълчев акцентира на това, че досега Юридическият факултет е бил единственият, в който се е влизало "с истински изпити по български език и литература и по история".

Той обясни, че около 85% от студентите по Право завършват със своя випуск, т.е. около 15% не успяват да завършат.

По думите на проф. Вълчев в Юридическия факултет в СУ има високи стандарти по отношение на провеждането на занятията и полагането на изпити.

"Нашите студенти, след като завършат, около 88% на изпитите за адвокат от първи път вземат този изпит, докато от други юридически факултети - около 20% от студентите успяват да станат адвокати. Данните са достатъчно красноречиви, за да се вгледаме защо юридическото образование, както и други регулирани професии - например медицината, нямат централизиран изход. Във всички нормални държави, особено от ЕС, юрист се става с единен Държавен изпит. Това е големият въпрос на юридическото образование. Имаме уверение и от министъра на образованието, и на министъра на правосъдието, че през следващата година този въпрос ще бъде много сериозно разгледан", каза той.

Според Вълчев онлайн кандидатстудентски изпит би бил симулиране на изпит и даде пример с това, че и матурите няма да се проведат онлайн.

Като бивш министър на образованието Даниел Вълчев коментира провеждането на матурите в последните  повече от 10 години и ги определи като доста добре организирани и провеждани.

"Не виждам никакво основание да поставям под съмнение едно голямо усилие на българската държава в тази област", каза той.

Проф. Вълчев коментира още, че випуските в университетите намаляват драматично и обясни, че това е заради конкуренцията на световните университети.

Във връзка с дигиталното дистанционно обучение Вълчев заяви, че за да може да се направи качествено обучение от разстояние, е необходимо доста време, защото трябва да се стандартизират материалите.

"Да стоиш пред един компютър и да общуваш с един човек е много различно", категоричен беше деканът на Юридическия факултет в СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Don Сега всички плащаме на дебелите, по точно на дебелаците за тяхната дебелащина.
15
0
 
2
 
! Отговори
Аууу преди 3 години
Вместо да ръси глупости Даниел Вълчев първо да каже какви митнически далавери е правил с митничаря от Русе Кирил Йорданов.
14
1
 
3
 
! Отговори
МикропроФесор преди 3 години
Благодарение и на такива бивши министри убръзуваниету в бг е в това състояние.
13
0
 
7
 
! Отговори
Както се и влиза, преди 3 години
само аз още не съм станал професор, напоследък никнат като гъби. Кухи глави но с титли!? Мъдреца го е казал, титли и дипломи трябват само за глупавите, за можещият е достатъчно само името! Добрият кон и под скъсан чол си личи. На т.ъпа кратуна и сто титли да сложиш, пак си остава куха! Примери в България бол.
12
1
 
3
 
! Отговори
Харвардския У-т преди 3 години
В Харвардския университет (най-престижния университет в света), правото се изучава само в рамките на тригодишно обучение!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С преписване естествено
10
1
 
0
 
! Отговори
Ники преди 3 години
До АнонименНе знам как и какво сте завършил, но изразът и правописът Ви е на първолак.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно
8
1
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 3 години
При Бай Тошо въпросът беше как ще влезеш в университет и ако влезеш, дали ще излезеш!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеизвестно е, че телета влизат, а *** излизат!
6
0
 
18
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Право и с отличен да завършиш , баща ти не е ли в системата , и писар няма да станеш в съда !
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и като заварших университет какво???? грамотен човек сам отличник а на работа само враскари утиват. неме взимат никаде а се претставиям много добре по интервиутата
4
3
 
4
 
! Отговори
Друг е въпросът преди 3 години
Въпросът е не да те обучат как да се подчиняваш, а да бъдеш лидер и да правиш пари. Никой не те учи как да правиш пари, а всички за това си губят времето....
3
2
 
11
 
! Отговори
Репичка преди 3 години
По света се влиза лесно ама после много много трудно се завършва.....Тук е обратното Много трудно се влиза и с мързел се завършва
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпроса е като завършват в коя държава да отиде да слугуват остане ли тук го чака мизерия
1
1
 
0
 
! Отговори
Идиотентеста преди 3 години
Абе да ви такова е таковата колеги.