За и против да се кандидатства "Право" с матура

От СУ са категорични, че няма да позволят нивото да падне
29 май 2020 11:00, Нели Христова
26
За и против да се кандидатства "Право" с матура
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът промени много аспекти на образованието ни. Стигна се и дотам кандидатстването за специалност "Право" в Софийския университет да става само с оценка от матурата по български език и литература. Правителството реши да отмени писмени изпити по български език и история за да предпази здравето на възможно най-много зрелостници. Но много от тях останаха недоволни от решението.

Още по темата

Фактът, че изпитите няма да се състоят, стана ясно непосредствено преди провеждането на матурите. Кандидат-студентът Мирон се е подготвил и за двата варианта, но съжалява, че му се е наложило да дава пари за частни уроци.

"Това за мен е нож с две остриета, защото родителите ми са дали не малко средства, за да мога да се подготвям. От друга страна, съм на мнение, че тези изпити и всичките теми, които трябва да се назубрят, не са оптималния начин, по който човек трябва да се прецени дали е годен за дадена специалност", казва той пред Нова тв.

Мария също се подготвя от години за тези изпити, но подхожда с разбиране към създалата се ситуация.

"Разбира се, за някои университети, те се провеждат онлайн, но лично за Софийския, особено по история и български език, не мисля, че има подходящи условия да се направят в онлайн среда. Това са много сложни изпити и може много лесно да се препише", споделя тя.

Нели Бачева, която е завършила Юридическия факултет тази година, смята, че прием с матури е недопустим.

"Той е най-лесният, но не е удачен, защото в обществото остава едно чувство на несправедливост. Малко се губи доверието в авторитета на тази толкова трудна специалност", посочи Бачева.

От университета са категорични, че няма да позволят с падането на изпитите да падне и качеството на образованието.

"Големият проблем на юридическото образование не е в приема, а в изхода. В големите юридически университети в света дори няма изискване относно приема - като специални изпити. След това обаче фунията се стеснява много и завършват само най-добрите. За справка мога да кажа, че в Юридическия факултет на СУ с випуска си завършват не повече от 85% от постъпилите", коментира деканът на Юридическия факултет в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Даниел Вълчев.

"Известно е, че в повечето други юридически факултети в страната се влиза лесно. Нека да видим тази година, ако се влиза по-лесно в Юридическия факултет на Софийския университет, дали това няма да даде по-добри резултати", посочи преподавателят проф. Атанас Семов.

Според професор Семов трябва да бъдат въведени единни изпити за прием във всички Юридически факултети в страната. По-важното обаче било да има еднакви Държавни изпити за завършващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
10
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
А стига с това Право.... от 90те насам само прависти се бълват, от които истинска реализация намират единици...другите кретат. Светът се променя динамично и тази специалност става все по-архаична... някак не е като по филмите
23
2
 
9
 
! Отговори
специалното на право преди 3 години
Да не забравяме че именно прависти адвокати са получили привилегията да имат "НАРЕДБА ЗА МИНИМАЛНИТЕ РАЗМЕРИ НА АДВОКАТСКИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ" издигната в ранг на закон. Такава наредба е ПАР ЕКСЕЛАНС "картелно споразумение" и би следвало който я е приел да въде вкаран директно в затвора.НО не!Как бихте си представили наредба за минималните цени на картофите, или на таксиметровите услуги или на горивата или на мобилните телефони. Това би било нечувано.Правистите са единственото изключение.
22
0
 
13
 
! Отговори
специалното на право преди 3 години
В представите на много хора правистите се обличат добре, говорят красиво, ходят с папка под ръка, отъркват се и си мешат шапките със властта, получават много пари срещу малко работа, която представят за важна, без да е такава, имат много възможности за "врътване на далаверки" било то отърваване на явен бандит, щото имало процедурно нарушение, било то събиране на абсурдно високи такси за препечатване на 1-2 странички темплейт на документ с подновено име.Затова е зорът
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе какви матури, какви кандидатстват ия, направо да им раздават дипломите за виШу образование срещу съответния откуп и да се свършва. И без това крайния резултат е същия.Вижте Барни Ръбъл.
20
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой ще ми обясни ли, кое му е толкова специално на правото, че предизвиква такъв обществен интерес. Разбирам, ако ставаше въпрос за медицина, например. А за педагогика? Или това не са обществено значими професии, и там е допустимо да се приема куцо и сакато?
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои хора просто не искат да приемат реалността, че няма как да има конкуренция, подбор и качество при кандидат студентите без да се закрие голяма част от сегашните държавни ВУЗ-ове. Вече населението на България е по-малко и има по-малко ученици и освен това голяма част от зрелостниците учат в чужбина. Или ще се затворят част от ВУЗовете или ще трябва да приемат студенти с тройки от матурите. Факт. Пък който иска да си завира главата в пясъка.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете нивото на министъра на Правосъдието. Трудно е някой да падне по-ниско
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Камво му е толкова тежко на правото? Я ела да видиш в Техническия за какво става дума. Това е наистина тежко образование.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз вече спрях да се ядосвам на деградацията в образованието ни. Да му мисли който има деца да образова. Имам няколко познати млади учителки, които допускат елементарни грешки откъм запетаи и пълен член в кратките си публикации във фейсбука. На какво точно учат децата не искам и да знам, те самите се учат заедно с тях в движение. Иначе самочувствие до небето и лакоми усти за високи заплати.
15
0
 
23
 
! Отговори
Натали преди 3 години
Завърших през 90-те години и имах съученици, които с мъка успяха да завършат средно образование, та какво остава да помислят за университет. 25 години по-късно същите бяха вече с по "две висши" и назначени на разни лесни и доходни служби.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без изпит и оттам директно на чалгата ... каква хармония.... закривай
13
5
 
1
 
! Отговори
онзи преди 3 години
Не виждам нищо лошо в това . Като знам как се влиза в НБу ..... и други свободни университети .....При тая конкуренция съм За влизане с матура
12
0
 
11
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Преподавателите ще си крепят порочната система на безбройните университети, а оттам и на девалвацията на образованието, тъй като искат да си продължават да взимат парички за преподаване в знайни и незнайни университети.Те затова и ги създадоха толкова.После защо нямало качествено правосъдие, нито качествено написани закони в НС, и тия същите проф., доц и т.н. да не ми се явяват по телевизиите и с прискърбен тон да констатират колко нивото било паднало
11
2
 
8
 
! Отговори
жожи преди 3 години
До Анонимен 1Че то в България има ли някой ученик, който да не е отличник по почти всичко, а ако по нещо изостава, примерно има 5-тица, е изпратен от родителите си да взима частни уроци. Това не е ли общата картина за почти всички деца, с изключение на изоставените или от малцинствата?
10
0
 
19
 
! Отговори
Само преди 3 години
който не е поискал, само той не е станал студент в днешно време! У нас!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добре. Остава да видим дали наистина ще вдигнат летвата на изхода. Проблемът е корупцията и шуробаджинащината.
8
0
 
11
 
! Отговори
до ужас преди 3 години
Още по-трагично е , че излизат неграмотни от университетите и бум в парламента или в бюрокрацията и се застопоряват там и "колят и бесят".
7
1
 
16
 
! Отговори
За парите преди 3 години
Няма друга държава в ЕС с толкова много университети а нивото на образование и култура е най ниско.
6
2
 
15
 
! Отговори
ужас преди 3 години
Голяма трагедия е с образованието у нас, хора излизат неграмотни от училищата и бум в университетите!?
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно да режат 30% от тази и подбните и специалности. На светът не му трябват адвокати, икономисти и всякакви подобни допринасящи нула за развитието на човечеството специалисти. Трябват учени, инженери,учители, лекари. Иначе матура за СУ е обидно. Адекватно е ако специалността е за 150 човека, да се приемат първата година 300 човека, като втори курс минават само 200,докрая са 150. Така желаещите могат да се пробват, но само тези, които наистина имат желание и способности да продължават