Прецедент при матурите след като ученици анулираха сами работите си

Децата не били доволни от написаното
2 юни 2020 21:04, Петя Славова
15
Прецедент при матурите след като ученици анулираха сами работите си
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прецедент в София след вчерашната матура по български език и литуратура. Двама зрелостници анулираха сами матурите си, защото не бяха доволни от написаното. Това се случва за първи път.

Двама зрелостници в столицата, момче и момиче, изненадващо за квесторите поискали тестовете им да бъдат анулирани, защото не били доволни от работата си. Това станало още в ранните часове на изпита. След като им било отговорено, че това не може да се случи младежите взели нещата в свои ръце.

Още по темата

"Зрелостниците съвсем смело и решително написват имената си на варианта, върху който са работили и по този начин се стигна до анулиране на техните работи. Такава ситуация никога не се е случвала" казва пред БНТ Ваня Кастрева, началник на РУО - София. По думите й, тези ученици ще могат да се явят на матурата през август.

Други анулирани работи няма, няма и хванати преписвачи. Общо 114 ученици обаче не се явиха на матурата. Сред тях има и двама карантинирани.

Родители пък изпратили оплаквания до инспектората, че квестори не давали на учениците да свалят маските си в залата и децата не можели да дишат. А указанията на министъра са ясни - маски се носят, докато учениците влизат и излизат, в залите - ги свалят.

 "Когато те са седнали вече в залата, когато продължително работят, те не общуват помежду си, така че това е допустимо да се случи.", обясни още Кастрева.

Квесторите да не се престарават, съветва Кастрева. Има и случай, когато квестор накарал учениците да съблекат суитчърите си и да останат по тениски, защото имало специален найлонов плик за връхните дрехи.

От Инспектората припомнят още, че утре втората матура започва в 9, призовават обаче учениците да дойдат към 7.30 както и да проверят училищата, в които ще полагат изпитите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
8
 
! Отговори
Един от 87-ма преди 3 години
Да ви кажа от любопитство и аз реших да направя матурата. Лесна е като цяло. Не бях чувал само за естетическа сфера на общуване, аз съм набор 87-***. Стихотворенията са си същите, които помня с изключение на едно. Значението на думата апогей със значение на разцвет не вярвам някой да не знае значението й. Да ви кажа на изпит -теста от 7 клас, когато се явяват,имаше много по-сложни въпроси. Например какво е остракизъм?Това го нямаше в учебника . За правопис имаше например как се пише иззвънели.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, маските затрудняват дишането, особено като си под пара и все пак стресиран.Но в магазините и транспорта - никакво сваляне на маските. *** веднага ще се почувства задължен да кашля до посиняване, да иподсмърча, да киха., и то ако може - над главите на всички. Или във вратовете им. Превързан с маската, *** губи вдъхновение за изяви.
12
8
 
19
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Браво на децата!Матури? Глупости на търкалета!
11
4
 
28
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Да са се подготвили!!! Матурата си беше супер лесна. Погледнах от любопитство първите 10 въпроса и те бяха свързани с правописа. Не би трябвало ученици на 19 години да се затруднят.Да не мислят, че са направили подвиг?
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сега матурка отново ,но не как се пише отивам или утивам,защото е смешно за 12 клас матура със толкова *** въпроси!
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Модулът за оценяване предвижда среден 3 за 23 точки от 100 възможни.Няма и четвъртинка знание? Да се смееш ли или да плачеш?!В нормалният свят искат 55 -60 т. за тройка.
8
3
 
4
 
! Отговори
Бай Колю преди 3 години
Колосално!!! Разследваща журналистика. Топ ниво. Уау.
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази матура точно за 15 минути си готов ако знаеш!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сега отново на матура ,ама не за пети клас,а за 12 клас !
5
6
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Всъщност, нямаш идея колко си прав за бунтарите. От началното училище (6 ОУ) имаше група металисти. До един се проявиха още преди 20-те- кой със свъхдоза, кой- гние в пандиза. Тотални *** и аутсайдери. В гимназията (2 АЕГ) нямаше кой знае колко "бунтари", но, за когото и такъв по-безотговорен да се сетя, е тотален аутсайдер.
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нужда от коментар,матура за трети клас да анулираш,и да търсиш причини,че маските им пречели,че незнам кое направо си е смешно!
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е необходимо да общуват за да се предаде вирус предава по въздушно капков път особено в затворени помещения. Вместо да са благодарни, че успяха да намерят квестори.
2
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, и?! Някакви нули, бъдещи берачи на малини. Да се анулират и себе си. Големите "бунтари" до един стигат максимум до професионална квалификация "барман".
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Относно маските, нормално е да не го свалят в затворено помещение. В магазина или градският сваляш ли я. Ако може на матурите без маски да разрешат и в магазините и градският транспорт.